Gästblogg: En hälsning från Annecy

Per Liestam, 13 jul, 2015

Bonjour!

Johanna heter jag, och jag sitter just nu i en lägenhet i Franska alpstaden Annecy där jag hittills har spenderat två fantastiska veckor.

Så hur hamnade jag här? Under något års tid har jag känt en längtan att lära mig det vackra språket franska. När jag under våren nämnde detta för en klasskamrat berättade hon att man kan få CSN för att åka på språkresa under sommaren, det lät ju alldeles utmärkt! Efter att ha googlat runt lite på språkresor till Frankrike snubblade jag över staden Annecy, och efter en bild-googling var jag fast. Med nära noll kunskaper i det franska språket bokade jag in mig på en tre veckors nybörjarkurs, något jag inte ångrat en sekund.

Man tröttnar inte på att promenera runt här.
Man tröttnar inte på att promenera runt här.

Annecy är minst lika vackert som på bilderna. Beläget vid den klarblå sjön Lac d’Annecy, försedd med en otroligt mysig gammal stadsdel full av vackra vattendrag, och ständigt med alperna som bakgrund är det garanterat en av de vackraste platser jag upplevt. De första dagarna ägnade jag helt och hållet min fria tid åt att bara vandra runt och njuta av alla vackra vyer, och efter två veckor har jag verkligen inte tröttnat på dem.

Vackra Annecy.
Vackra Annecy.

Men givetvis var mitt huvudsyfte med resan inte att studera vyer, utan att studera franska, något som har visat sig gå långt över mina förväntningar tack vare språkskolan Ifalpes. Efter två veckors språkstudier här kan jag mer franska än vad jag lärde mig spanska av fem års spanskastudier i Sverige. Det är en helt annan typ av språkundervisning än vad jag tidigare upplevt, och ett helt annat tempo. Trots att jag är i en total nybörjargrupp har det från första början varit franska som gällt i klassrummet, men eftersom lärarna är otroligt duktiga på att tala tydligt, visa och gestikulera när de pratar så är det sällan några problem att hänga med! Lärarna är också väldigt snälla och förstående, och man behöver aldrig känna att man gör bort sig.

På upptäcktsfärd.
På upptäcktsfärd.

Utöver studierna erbjuder skolan ett fullspäckat schema med olika aktiviteter, allt från matlagningskurser till storstadsbesök och vandringar i Alperna. Jag följde i veckan med på en tur till byarna Yvoire och Evian med en guide och 7 andra studenter, vilket var väldigt trevligt bra ordnat (även detta helt på franska med en ivrigt gestikulerande guide).

Gällande boende valde jag att bo i delad lägenhet. I efterhand ångrar jag till viss del detta eftersom jag tror franskan hade utvecklats ytterligare om jag bott i en fransk familj. Samtidigt är det skönt att vara fri att komma och gå som jag vill.

Skolan har flera olika boendealternativ att välja mellan.
Skolan har flera olika boendealternativ att välja mellan.

Något jag inte ångrar en sekund är att jag valde att resta ensam, utan något sällskap hemifrån. Detta har lett till att jag har skaffat flera nya trevliga bekantskaper (folk är väldigt snälla och inbjudande mot personer som reser ensamma), samt att jag inte en enda gång har fått möjlighet att prata svenska med en annan människa, vilket jag helt klart tror gynnar språkinlärningen!

Sammanfattningsvis kan jag bara varmt rekommendera att åka på språkresa (och gärna till Annecy förstås), det är grymt kul och givande, och jag har redan börjat drömma om att göra fler liknande resor i framtiden!

Du kan läsa mer om hur jag har det i Annecy på min blogg.

/Johanna

PS! Vill du veta mer om franska språkresor eller specifikt Annecy? Kontakta Maria på maria.berthelius@blueberry.nu eller ring 08-408 884 82.

Per Liestam

Previous Marketing Manager