Glad påsk – traditioner i olika länder

Per Liestam, 4 apr, 2012

Som de allra flesta redan vet så är påsken i grunden en av våra kristna högtider, men med så många andra av liknande slag så har traditionerna förändrats under åren. Påskfirandet, speciellt kanske i Sverige, mycket mer än en kyrklig högtid. Påsken är också väldigt kommersiellt viktig, med företag som tjänar miljoner på allt godis vi trycker i oss under några få dagar!

Som sagt, påsk firas i flera olika länder men på olika sätt.

Ägglekar
Många länder har engelska som modersmål (som Storbritannien, Irland, USA eller Kanada) så ligger ett stort fokus på olika lekar som involverar ägg och här är mina favoriter:

Äggrullning: Grundidén med att rulla ägg är att det är en tävling. Oftast så går det ut på att man rullar ägg ner för en brant backe eller puttar dem över platt mark med en pinne. Först i mål vinner!

Äggjakt: Det här känner säkert många igen! Man gömmer målade ägg eller påskägg fulla med godis, som sedan andra ska leta efter. Helt enkelt som en skattjakt!

Vackra Florens.

Äggpickning: Det är en tävlingslek för två eller fler tävlande. Det går ut på att man ska knacka (eller picka) kortsidan av sitt ägg (som är oskalat!) mot motståndaren. Den vars ägg som först går sönder förlorar. Man tävlar en mot en och den som vinner kan gå vidare till nästa omgång om ni är fler som tävlar.

Äggdans: Precis så som det låter – tävlingen går ut på att man lägger ägg på marken och sen dansar runt samtidigt som man försöker ha sönder så få som möjligt. I vissa fall har dansaren ögonbindel för att göra det hela lite svårare. Flest trasiga ägg vinner!

Scoppio del carro
En väldigt häftig tradition äger rum på Påskdagen i Florens, Italien. Den heter Scoppio del carro, vilket betyder ungefär ”Den exploderande vagnen”. Den går ut på att man tänder eld på en vagn full av fyrverkerier, smällare och andra pyrotekniska uppfinningar mitt i staden vilket blir ett fantastiskt skådespel.

Det här är en gammal tradition och någonting man inte får missa om man befinner sig i Florens under påsken. Hela showen tar ungefär 20 minuter och ska bringa god skörd, ett stabilt liv och framgångsrika affärer.

Påskeld
I norra Tyskland är det vanligt med påskeld, vilket påminner om vår majbrasa. I Tyskland (och Holland) tänder man elden vid solnedgången på Påskdagen.

Vad har ni för roliga påsktraditioner att dela med er av?

Per Liestam

Previous Marketing Manager