Glöm inte försäkringen när du reser!

Per Liestam, 19 jul, 2011

Att planera en resa är alltid roligt! Man tittar på flyg, man jämför boendealternativ och man planerar utflykter och saker att se och göra. Kanske man ska prova på att dyka? Eller varför inte hoppa fallskärm? Eller bara följa med på den där vandringen upp i bergen. Möjligheterna att se och uppleva nya saker när man reser är oändlig, oavsett om man åker på en äventyrsresa eller flyttar utomlands för att plugga. Någonting som sällan finns med i planeringen däremot är tanken på vad man ska göra om någonting händer och olyckan är framme.

Idag rapporterar Sveriges Radio om att många ungdomar reser utan reseförsäkring. Enligt SOS International (de som hjälper till när folk skadas eller blir sjuka utomlands) saknar 25% av svenskar mellan 18 och 25 år hem/reseförsäkring. 130-140 skandinavier måste varje år själva bekosta sin hjälp via SOS International – hur mycket man måste betala variera. Men ett ambulansflyg hem från t ex Thailand kostar över en miljon svenska kronor.

Lita inte blint på din hemföräkring

Det är inte ovanligt att man tror att ens hemförsäkring räcker när man är ute och reser men det är viktigt att man kollar upp det, speciellt eftersom att de vanligtvis bara gäller de första 45 dagarna utomlands. Dessutom brukar inte hemförsäkringen gälla om man t ex djuphavsdyker, är berusad och de betalar väldigt sällan tillbaka utbildningskostnaderna om du måste avbryta dina studier.

Olika försäkringar täcker olika saker – och det är viktigt att inte bara jämför priset utan även innehållet i de olika försäkringarna, speciellt om du ska vara utomlands en längre tid. Oavsett vilken resa du planerar att göra – studier utomlands (språk eller högre utbildning), jobba utomlands, volontärarbete och äventyrsresor – så krävs en försäkring. Även du som inte reser med oss kan teckna vår försäkring för utlandsstudier.

Chansa inte – se till att du har rätt försäkring när du reser

Det är inte alltid bara sjukdom och olyckor som kan hända. Tänk om du råkar slå ned ett levande ljus i ditt studenthem så att gardinen fattar eld och hela lägenheten får brand- och rökskador? Eller om du blir stämd för att du råkar cykla på en rik turist på strandpromenaden? Så innan du åker utomlands nästa gång – fundera kring din försäkring och se till att du har en som verkligen täcker det som du behöver. Det är dumt att chansa!

Men med en bra, heltäckande försäkring kan du ha roligt utan att oroa dig och du kan njuta av nya äventyr!

Per Liestam

Previous Marketing Manager