Gör det mesta av dina utlandsstudier

Per Liestam, 16 jun, 2010

I Metro Utbildning i måndags kunde man läsa om tips hur man maxar sina utlandsstudier. Artikeln i sig handlar om hur det blir mer och mer populärt att vara Erasmus-student. Allt fler elever på svenska högskolor och universitet väljer att lägga ett år eller en termin utomlands.

Naturligtvis är Erasmus ett fantastiskt alternativ för de som redan har påbörjat en utbildning här hemma. Men det finns också många som inte vet exakt vad de vill göra, eller de som vill åka och plugga utanför Europa. Ett bra alternativ är då ett GapYear. Det betyder att du kan åka ett år eller en termin för att prova på att plugga på college eller universitet. Om du inte känner dig redo för mer plugg så kan du alltid göra någonting annat som åka på en volontärresa eller kanske prova på att jobba utomlands.

Det finns lite saker som jag tycker att man ska tänka på när man är borta för att göra det mesta av sin vistelse utomlands:

  • Prata med lokalbefolkningen! Det bästa sättet att lära sig ett språk eller komma in i ett nytt land är prata med de som redan bor där. Som språkstudent kan det vara knepigt eftersom att man går i en klass med bara studenter från andra länder. Men passa på när ni t ex är ute.
  • Följ med på utflykter och aktiviteter! De flesta skolorna (både språk och college/universitet) har olika Social Programme för sina studenter. I början är det jättebra att följa med på det mesta, även om man inte är jätteintresserad av just det museet eller liknande. Då har du chans att träffa dina klasskompisar utanför klassrummet vilket oftast brukar göra det lite mer avslappnat.
  • Upptäck staden och landet! Det är lätt att tänka ”jag ska ju vara här så länge, turistgrejerna kan jag göra senare”, men innan man vet ordet av så är det dags att åka hem och så har man inte hunnit med någonting alls. Upptäck så mycket du kan medan du är borta!
  • Ha roligt! Att plugga utomlands handlar inte bara om att plugga. Det är så mycket annat. Tanken är att du ska få nya upplevelser. Även om studierna naturligtvis är viktigast, så tänk på att försöka komma ut också. Man kan t ex plugga på stranden, på ett café eller i en park istället för att sitta hemma. Plugga ihop med dina kompisar istället för att sitta själv. Sådana småsaker gör din vistelse utomlands mycket roligare.

Vi får också många frågor om stipendier. Naturligtvis slår jag alltid ett slag för Blueberrys egna stipendium men om det inte räcker till så kan du besöka Stipendielistan och söka efter stipendier för allt möjligt.

Lycka till!

Per Liestam

Previous Marketing Manager