Hamburg – perfekta staden att lära sig tyska i!

Per Liestam, 17 okt, 2016

Har du någonsin funderat på att lära dig tyska i Tyskland? Då är Hamburg den ultimata staden att studera i. Här finns nämligen inte bara den vackraste tyskan, utan även aktiviteter för alla smaker! Jag heter Sara Falck och berättar här om när jag studerade på språkskolan Colón i Hamburg, som ingår i Blueberrys utbud av språkskolor.

Studera tyska i Hamburg på blueberrysprak.nu

Själv flyttade jag till Tyskland eftersom jag lyckades få en praktikplats i Hamburg. I mitt jobb behövde jag inte kunna tyska, men för att på riktigt kunna integrera mig i det tyska samhället valde jag att börja gå på tyskalektioner. Då jag frågade mina bekanta om tips på bra språkskolor nämnde så gott som alla Colón. Skolan hade ett gott rykte och ett brett utbud av kurser, så jag bestämde mig för att ge den ett försök, och hittills är jag nöjd med mitt val!

Som sagt erbjuder Colón olika slags kurser för både nybörjare och sådana som redan har läst tyska tidigare. Du kan välja mellan grupplektioner, privatlektioner, eller en kombination av båda. Om du är osäker på din nivå kan du ta ett nivåtest. Jag tog ett nivåtest som placerade mig på A1.2-nivån, men efter en provlektion bestämde jag mig ändå från att börja från grunden, alltså A1.1. Personalen på skolan var mycket förstående och flexibel och hjälpte mig genast hitta en annan grupp. Grupperna är små – vi var cirka 5-7 personer per lektion. Det kändes som en lagom mängd. Vi använde oss av en bok med en bra variation mellan olika slags grammatik-, hör-, läs- och talövningar. Lektionerna är väldigt interaktiva och det pågår mycket diskussion mellan lärare och elever och mellan elev och elev. Trots att vi alla var nybörjare gick ändå lektionerna helt på tyska och vi blev uppmuntrade att försöka använda tyska så långt möjligt istället för engelska. Atmosfären var avslappnad och man behövde inte skämmas om man gjorde fel. Jag kom också bra överens med de andra på kursen och vissa av dem blev till och med goda vänner att umgås med även utanför klassrummet!

På tre månader gick jag från att knappt kunna prata någon tyska alls till att kunna klara av vardagliga saker på tyska. Det kändes som ett stort steg för mig. Att bo i ett land där man inte kan språket kan vara isolerande och det är jobbigt att ständigt behöva fråga ifall någon pratar engelska. För någon som inte pratar tyska kan det verka som ett svårt språk, men för oss som pratar svenska finns det överraskande många likheter och ofta kan man gissa sig till vad ett ord betyder. Tyska är ett av de största språken i världen och ett av de viktigaste språken inom Europa. Men det är dessutom ett väldigt intressant och lekfullt språk med vissa ord som inte riktigt kan översättas – min personliga favorit är ’Doch!’.

Hur är det att bo i Tyskland då?

Tyskland är ett land med hög levnadsstandard och speciellt Hamburg är en av de bästa städerna i världen att bo i. Hamburg är en storstad – Tysklands näst största stad efter Berlin – och det finns alltid någon festival eller annat evenemang att delta i. Människor från hela Tyskland flyttar hit för att hitta lyckan, och invånarna är i allmänhet trevliga och hjälpsamma, och framför allt stolta över sin stad. Kollektivtrafiken består av U-bahn (tunnelbana), S-bahn (tåg), båtar och bussar och den fungerar smidigt, så även om du inte bor i centrum är det ofta snabbt och enkelt att ta sig dit. Staden är vacker, ren och trygg – men för den som letar efter äventyr finns det också gott om alternativ. Dessutom anser många att den finaste tyskan talas i just Hamburg, vilket är en extra bonus!

Språkskola i Hamburg på blueberrysprak.nu
Jungfernstieg och Alster i centrum av Hamburg

I Hamburg är du alltid nära till vattnet. Floden Elbe rinner igenom staden och tack vare den är Hamburg en av de största hamnarna i Europa. Här är också båtar en del av kollektivtrafiken och de erbjuder en snabb och uppfriskande tur till andra sidan stan eller till Hamburgs egen beach, Elbstrand. I kärncentrum, ett stenkast från språkskolan Colón, ligger floden Alster. En runda kring Alster är ca 7 km vilket gör den till en ypperlig löp- eller promenadsträcka med vackra, lugna vyer av staden.

Om du vill hänga med alla hipsters och trendsetters, lönar det sig att styra stegen mot Sternschanze, St. Pauli och Altona. Här finns massor av hemtrevliga caféer, coola barer, mysiga designbutiker och läckra restauranger. I St. Pauli ligger också den berömda partygatan Reeperbahn som är ett måste för alla som är sugna på att festa natten lång. Är du mera intresserad av kultur finns det till exempel musikaler, en stadsopera, intressant arkitektur och många museum. Jag rekommenderar en promenad i Speicherstadt – ett lagerhuskomplex vid hamnen – eller ett besök till Miniatur Wunderland – ett museum fullt med miniatyrlandskap från världens alla hörn!

Att kunna tyska är en smart investering ifall du har planer på att jobba eller studera i ett tysktalande land, och en intensivkurs i tyska är en bra början. Genom att åka på språkresa till Tyskland får ditt språklärande en extra dimension i och med att du kan öva din tyska med äkta tyskar, och ifall detta är något som intresserar dig kan jag inte annat än rekommendera Hamburg och Colón. Skolan ligger centralt, lärarna är duktiga och lektionerna roliga och effektiva. Under din fritid har du dessutom en stad är full av aktiviteter och evenemang att delta i, för att inte tala om härliga människor att öva din tyska med. Kan det bli bättre?

Vi ses i Hamburg!

/Sara Falck från bab.la

 

Vill du veta mer om Blueberrys språkresor till Hamburg? Läs mer här.

Per Liestam

Previous Marketing Manager