Happy Thanksgiving!

Per Liestam, 22 nov, 2012

Kalkon är en klassiker på Thanksgiving-matbordet.

Överallt i USA firas idag den stora högtiden Thanksgiving. Högtiden är även en officiell nationell helgdag i grannlandet Kanada, men där firas det istället andra måndagen i oktober.

En familjetradition full av glädje
Thanksgiving firas traditionsenligt tillsammans med släkt och vänner i en varm atmosfär. Mat är huvudingrediensen i firandet av Thanksgiving. Den traditionella middagen består av kalkon med fyllning, majsbröd och sötpotatisgratäng. Till efterrätt äts gärna smakfulla amerikanska pajer som pecanpaj, pumpapaj och sötpotatispaj. Enligt traditionen brukar man även ge varandra blommor och frukter som presenter och skicka vykort för att gratulera släktingar och vänner.

Över hela landet anordnas det många idrottsaktiviteter och andra evenemang. I den historiska staden Plymouth brukar folk gå till begravningsplatsen ”Burial Hill” för att hedra de 47 pilgrimer som dog det första året. Eftersom Thanksgiving är en så stor fest i landet, är den en vanlig anspelning i amerikanska filmer. I USA innebär den stora högtiden även att julhandeln inleds.  

Historien bakom högtiden
Historien bakom traditionen berättar om en grupp puritanska pilgrimer från staden Plymouth i sydvästra England. Till följd av en religiös förföljelse flydde pilgrimerna till Holland. Livet i Holland blev inte riktigt vad de tänkt sig. De hade svårt att försörja sig och att lära sig det nya språket. Efter 12 år i landet beslutade sig pilgrimerna för att segla över till den nya världen, Amerika.

Efter fyra månaders segling, anlände båten Mayflower till staden New England i nordöstra USA, med totalt 102 passagerare som leddes av Plymouths guvernör William Bradford. När pilgrimerna landsteg i det nya landet, fann de en ödslig och kall vildmark utan hus att skydda sig i. Under den första vintern dog hälften av pilgrimerna av kyla, svält och sjukdom. Mitt i allt elände, träffade de en indian vid namn Squanto.

Under vintern lärde han pilgrimerna om det nya klimatet, hjälpte till att bygga de första bostäderna och lärde dem att skörda. Enligt historien sägs det att utan Squantos hjälp hade det varit näst intill omöjligt för gruppen av överleva. Den första skörden blev bra och var tillräcklig för att pilgrimerna skulle överleva nästa vinter. För att visa sin tacksamhet och uppskattning, anordnade Plymouths guvernör William Bradford en skördefest både för de nykomna pilgrimerna och för ursprungsbefolkningen.

Årligen firade därefter Thanksgiving på flera håll runt om i landet. År 1863 utlyste president Abraham Lincoln Thanksgiving till en nationell helg. I första början firades Thanksgiving den sista torsdagen i november, men ändrades år 1941 till den fjärde torsdagen i november.

Per Liestam

Previous Marketing Manager