Visst, 2014 har knappt börjat men vi på Blueberry har blickat framåt under en längre period. Det är alltid intressant att se vilka resmål som varit populära under året som gått – samt vilka som kan bli stora under året som kommer.


Vi är inte ensamma om att spekulera i de här banorna utan även den omtyckta resesajten Lonely Planet har listat sina topp resmål under 2014. Nedan hittar ni deras lista, våra tankar och tips på vad man kan hitta på den orten.

Vackra Paris och berömda Eiffeltornet.

1. Paris, Frankrike

Baguetter, vin, mode och konst. Paris är en fantastisk stad med någonting för alla. Här samsas landmärken som Eiffeltornet och Triumfbågen med små bohemiska boutiquer och fantastiska marknader. Det är en mystisk, romantisk stad som blivit mer och mer populärt som resmål de senaste åren. Vi ser att fler och fler väljer att åka till Paris för att lära sig behärska det franska språket, och speciellt Sorbonne lockar många svenskar.

Kuba är ett mycket speciellt land.

2. Trinidad, Kuba

Kuba! Rom, cigarrer och förförisk musik. Det finns mycket att älska med det lilla landet med den fascinerande historien. Lonely Planet tipsar om Trinidad, en liten ort vid foten av Escambray Mountain som också är med på UNESCOs världsarvslista. Vi har tyvärr ingenting att erbjuda i Trinidad, men varför inte göra en dagsutflykt dit när du pausar från din spanskastudier i Havanna eller Santiago de Cuba? Faktum är att Trinidad är precis i mitten av de båda städerna och en ort som är väl värd ett besök.

Vackra Kapstaden.

3. Kapstaden, Sydafrika

Kapstaden är en stad som man alltid kan besöka – oavsett tid på året. Här finns allt som man vill ha från en storstad samtidigt som den storslagna naturen är precis runt knuten. Under 2014 är staden dessutom World Design Capital vilket kommer synas på fler än ett sätt. Det är många som väljer att åka till Sydafrika och volontärarbeta och ett av de allra mest populära programmen är att jobba på barnhem i kåkstäderna i utkanten av stan. Det här är ett fantastiskt projekt och många volontärer har svårt att lämna när ens resa närmar sig slutet.

4. Riga, Lettland

Riga har blivit valt till Europas kulturhuvudstad 2014, och inte en dag för tidigt enligt många kulturvetare. Under bara några år har Riga utvecklats från en någorlunda anonym stad till en plats som svämmar över av hipsterfik, fantastisk arkitektur och spännande restauranger som serverar modern, nordisk mat. En fantastisk stad att besöka, dessutom väldigt lätt att ta sig till från Sverige både med båt och flyg.

Zürich är värt ett besök.

5. Zürich, Schweiz

Det är fler än en svensk som varit utomlands och kommit tillbaka med historier om människor som förväxlar Sverige med Schweiz. Det centraleuropeiska landet är välkänt för sina banker, klockor och självklart sin choklad. I augusti är de även värd till EM i friidrott – ett event som kommer hjälpa staden att profilera sig ytterligare gentemot intresserade turister. Här finns någonting för alla – varför inte passa på att utforska staden samtidigt som du bättrar på din tyska?

Snabbtåg i Shanghai.

6. Shanghai, Kina

Shanghai är staden som alla vill besöka – och spås att bli ett av de absolut hetaste resmålen under 2014. Förutom att de bygger vad som kommer att bli Kinas högsta byggnad (121 våningar höga Shanghai Tower) så öppnar de snart också high-speed tunnelbanelinje under 2014. Här finns hur mycket som helst att se och uppleva!

Vancouver i bergens skugga.

7. Vancouver, Kanada

Kanada har kallats för Nordamerikas vackraste stad och det är inte så konstigt. Här finns fantastiska vyer bara ett stenkast från centrala staden och man behöver inte ta sig långt bort under vintern för att prova på härliga skidbackar. Vancouver är en aktiv stad – här älskar folk att simma, springa, klättra, cykla och åka skidor eller snowboard. Vi märker att vårt arbetsprogram i Kanada, med start i Vancouver, blir mer och mer populärt bland svenska studenter. En fantastisk möjlighet att verkligen upptäcka staden på riktigt.

”The windy city”

8. Chicago, USA

Chicago kallas ”The Windy City” och än i dag är det osäkert varifrån staden fått sitt smeknamn. Vissa hävdar att det helt enkelt har att göra med att det blåser en hel del, medan andra menar på att det snarare har att göra med hur lokala politiker byggt upp stadens rykte i jämförelse med andra städer. Chicago har en väldigt het musikscen och speciellt under sommaren anordnas många populära konserter. Annars är det sport som gäller i Chicago – hemstad till berömda White Sox (baseball), Chicago Bulls (basket) och Chicago Blackhawks (ishockey) är det match nästan varje dag!

På väg mot vindistrikten.

9. Adelaide, Australien

Städer som Sydney och Melbourne tävlar alltid om mest uppmärksamhet utifrån, men Adelaide är en gömd pärla. Här köpte fria män och kvinnor sin mark (till skillnad från andra delar av Australien där invånare var straffångar) och att vara ”adilaidean” var någonting fint. Härifrån kan man också utforska Australiens berömda vinområden. Varför inte passa på att stanna till i Adelaide om du ändå ska utforska Australien?

Auckland!

10. Auckland, Nya Zeeland

Det finns så mycket att se och göra i Nya Zeeland att turister ibland glömmer bort att även Auckland är värd ett besök. Här vimlar det av trevliga restauranger, mysiga barer och stadens moderna konstmuseum har blivit ordentligt upprustat efter renovering. Här finns massor av stränder att utforska och det är nästan lika vanligt att äga en båt som en bil. Så vårt tips är att inte glömma bort att räkna in några dagar i Auckland även om det finns en massa annat som lockar i Nya Zeeland.

För Lonely Planets hela lista (och egna motiveringar) se här.

Per Liestam

Previous Marketing Manager