Hur snabbt kan jag komma iväg?

Per Liestam, 20 jan, 2009

–    Blueberry språkresebyrå, det är Jenny.
–    Ja hej, jag är intresserad av att åka till Japan.
–    Vad kul! Till vilken stad vill du åka och när hade tänkt komma iväg?
–    Jo jag vill till Tokyo. Så snart som möjligt.  Typ om ett par veckor. Och så vill jag stanna ett år.
–    Okej! Den goda nyheten är att…

Vi ser en trend i att fler och fler bokar sin utlandsvistelse närmare och närmare kursstart. Exemplet ovan är sant, även om det inte är så vanligt att man vill kasta sig i väg på en ettårskurs i Japan med två veckors varsel. Just det är heller inte möjligt, eftersom man till Japan måste ansöka om studentvisum om man ska vara borta ett helt år, och den processen tar minst ett halvår. I andra fall är det dock fullt möjligt. Jag har själv skickat iväg studenter som bokar på fredagen och börjar kursen på måndagen. Men då var tidsskillnaden på vår sida :-)

När ska man då boka sin kurs eller resa för att vara säker på att komma iväg?

Det finns ingen hård och fast regel som gäller för alla kurser och skolor. På Blueberry har vi ingen sista anmälningsdag (förutom om skolorna själva har det) utan det som gäller är: om det finns plats på kursen och det boende man eventuellt vill boka så går det bra även med kort varsel. Tänk dock på:

Ska du ansöka om studiemedel?
Om du ska läsa en kurs med studiemedel och är beroende av studiemedel för att finansiera kursen så är det viktigt att vara ute i god tid. Från att du anmäler dig så tar det en till två veckor innan du kan skicka in en fullständig ansökan om studiemedel till CSN. Sedan tar det ofta CSN minst ett par veckor innan de godkänner din ansökan, och ytterligare ett tag innan du får pengarna. Så om du vet att du vill iväg är det bättre att anmäla dig tidigt än sent. Gärna minst två månader före kursstart om det är möjligt.

Finns det plats?
Populära kurser och framförallt boenden kan bli fullbokade. Detta gäller inte minst under högsäsong (sommaren eller examenskursperioder som Cambridgekurserna som börjar i mars och september) då det lönar sig att boka i god tid.

Behövs vaccinationer?
Till de flesta studieländer behövs ingen vaccination, men vissa resor i Asien, Afrika och Latinamerika kan kräva det. Vaccinationscentralerna kan ofta ta emot drop in-besök, men det kan ibland krävas flera vaccinationer innan skyddet är komplett, och då måste du vänta ett tag mellan varje vaccination.

Behövs visum?
Inom Europa behövs inte visum om du är svensk medborgare, men till länder utanför Europa kan det vara nödvändigt. Ofta går det faktiskt ganska fort att ordna visum (Japan är ett stort undantag – OM du läser med studentvisum) men det är inget du alltid kan förutsätta.

Har du tagit ett definitivt beslut?
Att ge sig iväg utomlands kan vara ett stort beslut, inte minst om det gäller en treårig utbildning som kostar en hel del pengar. Det går förvisso att hoppa av något du påbörjat, men då har du redan investerat massor med tid, engagemang och pengar, varav du inte får tillbaka allt. Tänk därför igenom ditt beslut noga så att du inte stressar fram en bokning.

Hinner du ordna resten?
Kurs och boende är två förutsättningar för att kunna åka iväg, men det finns kanske andra saker att ordna som kan ta lite tid. Om du måste hyra ut din lägenhet behöver du hyresvärdens tillstånd. Du bör kolla att ditt bankkort fungerar utomlands, att du har en bra studerandeförsäkring, köpa flygbiljett och se över din packning.

Som du märker så är det verkligen ingen nackdel att anmäla sig i god tid. Det bästa råd jag kan ge dig är att om du funderar på att åka iväg på något, språkkurs, bachelorutbildning, äventyrsresa eller vad det må vara: kontakta en studierådgivare på Blueberry och hör dig för. Om du har möjlighet, boka ett möte och fråga, fråga, fråga. Telefon och mejl funkar lika bra, bara du utnyttjar oss som kan det här. Kanske kommer vi med en synpunkt som vänder upp och ner på hela planen eller så stärker vi dig i din övertygelse om att DIT ska du åka.

Våra studierådgivare har dessutom bra koll på vad som gäller för t.ex. visum, anmälan, förkunskapskrav etc. Så återigen: om du funderar på att åka iväg, vad väntar du på? Börja kolla upp det i god tid så att du inte får dina drömmar kraschade, eller lagda på is, av en så dum anledning som att du hörde av dig en vecka för sent. Detsamma gäller åt andra hållet: låt inte bli att höra av dig för att du tror att det är för sent. Vi kan åstadkomma underverk också!

Per Liestam

Previous Marketing Manager