”Det bästa med att studera utomlands är helt klart att det, hur klyschigt det än låter, ger minnen och vänner för livet. Jag rekommenderar verkligen alla som har möjligheten att göra det!”

Hejsan! Ida heter jag och är 23 år och bor i Stockholm. För ca två år sedan bestämde jag mig för att studera utomlands och jag hamnade i San Francisco. Där tillbringade jag två terminer på San Francisco State University och läste Certificate in Liberal and Creative Arts.

Varför valde du att studera utomlands?

Det fanns många olika faktorer som lockade mig till att studera utomlands. Jag har sedan gymnasiet varit sugen på utlandsstudier efter att båda mina äldre syskon var i USA på utbytesår. Jag inspirerades otroligt mycket av dem båda men jag kände att det inte var rätt timing i livet helt enkelt. Nu på senare år var suget att studera utomlands fortfarande kvar och det var en bra tidpunkt för mig att göra det. Mitt driv till att studera utomlands var främst att jag ville vara mer självständig, få träffa nya människor, utforska en ny stad och få utmana mig själv i alla möjliga aspekter.

Har du någon favorit bland de kurser du läst?

Inom mitt program så skulle jag säga att mina favoritkurser var nog ”Writing first year: Global Perspectives of Multilingual Speakers’’ samt ‘’Oral communication – Multilingual’’. Dessa var mina favoriter då man dels får öva mycket på sin engelska men också behärska språket på ett annat sätt. Båda kurserna är också anpassade för de som talar flera språk eller är internationella studenter, det tyckte jag var väldigt skönt eftersom man då har andra runtom sig som är i samma sits och lärandet är anpassat efter att engelska inte är ens första språk.

Hur skulle du beskriva skolan? Vilket var ditt första intryck när du kom till campus?

Jag måste säga att mitt första intryck av campus var att det var större än jag trodde och det fanns så mycket natur på campus. Det finns flertal caféer och matställen på campus vilket var ett stort plus, även många ställen att hänga på. Som internationell student finns det också bra hjälp från CEL Global som är skolans avdelning som ansvarar och hjälper internationella studenter, de håller även i olika events för internationella studenter.

Är det stor skillnad på att studera på universitetet utomlands jämfört med Sverige?

Ja, det finns absolut skillnader mellan svenskt och amerikanskt universitet. När det kommer till själva studerandet så skulle jag säga att det är mycket mer små läxor och saker att göra varje vecka, jämfört med Sverige som har större tentor. Det som också är en stor skillnad som jag kände av var att skolan överlag kändes lättare än svensk utbildning. Jag såg alltid till att göra alla uppgifter i mina kurser och fick bra betyg och jag hade ändå mycket tid att hinna med av resor och utflykter, det tyckte jag var ett stort plus för att verkligen få njuta av sin tid i San Francisco.

Hur såg en vanlig skoldag ut för dig?

Jag bodde på campus så jag hade alltid nära till mina lektioner och jag hade oftast 2 eller 3 lektioner per dag. Första terminen åt jag alltid lunch efter mina lektioner på deras matsal ‘’City eats’’ med kompisar. Jag satte mig oftast i deras bibliotek som är väldigt stort och bra ställe att plugga på, som sagt så hade jag oftast alltid läxor att göra som jag försökte få gjort på dagen för att kunna hitta på annat på kvällen.

Vad tycker du om San Francisco som stad?

Jag trivdes så bra i San Francisco och jag hade alltid något att göra i staden under båda terminerna. Det finns många sätt att ta sig runt med bussar, tåg och såklart dom kända ‘’Cabel cars’’ inne i stan. Jag tycker staden i sig är väldigt aktiv och det finns ofta mycket event som händer runtom i staden. Det som är fint med stan är att det finns många små parker överallt mitt bland alla byggnader. Något att ha i åtanke är att San Francisco är en rätt så dyr stad, så tänk på att spara extra pengar.

Vart bodde du och hur gjorde du för att hitta boende?

Jag sökte boende på campus för att vara säker på att få boende och det är väldigt smidigt att ansöka om boende via skolan. Det finns en del olika alternativ på campus beroende på hur mycket pengar du vill lägga på boende, sedan finns det även ‘’meal plan’’ i samband med boendet.

Bodde du själv eller delade du med andra? Och bor du med svenskar eller andra nationaliteter?

Båda terminerna bodde jag med amerikaner, men många av mina internationella kompisar bodde men blandade nationaliteter eller av samma nationalitet.

Har du några boendetips du vill dela med dig av?

Även fast jag inte själv bodde inne i stan, då skolan ligger lite utanför, så hade jag faktiskt rekommenderat att kolla boende där. Man får definitivt mer för pengarna, mer frihet och har närmare till att hitta på saker i stan. Om jag hade gjort om något så hade det varit att bo inne i stan.

Vad brukade du göra på fritiden?

Mycket av vår fritid var antingen att gå till de klassiska ‘’att göra’’sakerna i San Francisco. Men om jag inte befann mig i San Francisco så var jag ofta på resor över helgen då vi ofta hade fredagar ledigt från skolan. San Francisco är ett bra läge för att åka på andra resor om man vill. Några ställen vi åkte till som jag kan rekommendera är Yosemite, Lake Tahoe, Las Vegas, Santa Cruz, Monterey, San Diego och Hawaii. Det finns massvis med nationella parker inom Kalifornien.

Finns det några platser du rekommenderar att besöka?

Det finns många ställen jag kan rekommendera i staden som man måste se! Golden gate (Hendric point för underbar utsikt över hela staden och bron), Golden Gate park, Palace of Fine Arts, Coit Tower, Baker Beach, Dolores Park, Lombard Street, Haight Ashbury, Twin Peaks och Pier 39 är några av mina favoriter.

Varför vände du dig till Blueberry när du skulle resa utomlands?

Jag valde Blueberry eftersom de har så många olika alternativ på skolor och bra information om alla möjliga ställen runt om i världen. Det kändes bra att man kunde läsa kring kostnader, kurser, boende och andras berättelser och då kunna hitta vad som passar en själv bäst. Det fanns alltid bra hjälp hos Blueberry om man hade frågor eller funderingar. Sedan var det så skönt att få hjälp med hela visumansökan som kan kännas krånglig, då var det perfekt att ha stöd av någon som hade koll.

Har du några tips till andra som är intresserade av att åka utomlands och studera?

Kör bara!! Nej men jag tycker det är en sån upplevelse på alla möjliga sätt. Det kan absolut vara läskigt till en början, jag personligen var väldigt emotionell och kände mig ensam när jag kom fram men det blev så himla mycket bättre än jag någonsin trott. Våga verkligen att nå ut till andra. Det finns så många internationella studenter på San Francisco State University som är i samma sits som du. När det kommer till det praktiska och ansökan för utlandsstudier så tipsar jag att verkligen börja med visumansökan i tid.

Vad har du för planer nu efter dina studier?

Jag ser redan fram emot att kunna göra andra slags utlandsstudier framöver i mina studier, jag vill gärna komma in på ett universitet där de erbjuder utbytesstudier.

Är du intresserad av att studera på San Francisco State University? Kolla in San Francisco State University här. Tveka inte att kontakta oss så berättar vi gärna mer!

 

Isabelle Meijer

Marknadspraktikant