Japan efter jordbävningen

Per Liestam, 11 maj, 2011

Sashimi på en Izakaya i Tokyo

Idag sitter jag lite lagom jetlaggad på kontoret efter tio härliga dagar i Tokyo. Nyss hemkommen från Japan kan jag konstatera att landet inte har förlorat sin attraktionskraft. Här finns det mesta man kan önska sig. God mat, ett stort shopping och nöjesutbud, vacker natur och en intressant kultur. Personligen älskar jag att gå ut och äta på de japanska pubarna, Izakaya. Här beställer man in och delar många små rätter som olika typer av Sashimi (”sushi utan ris”), grillspett och mycket annat som sköljs ned med kall japansk öl. Maten i Japan håller hög kvalitet, även på pubarna. Efter måltiden kan man sedan bege sig till närmsta karaokeställe och sjunga natten lång.

Många frågar oss om man märker något av jordbävningen den 11/3. Givetvis har den påverkat det japanska folket en hel del. I Tokyo var dock det mesta som vanligt. De kännbara efterskalven har börjat avta och det man främst märkte var att man sparade lite på elen på sina håll. Färre reklamskyltar var tända på nätterna, en del rulltrappor stängdes av när det inte var rusningstrafik och en del tåg gick lite mer sällan. Tokyo har dock fortfarande en väldigt väl fungerande kollektivtrafik.

Akihabara Electric Town i Tokyo

En majoritet av våra studenter har valt att starta/fortsätta sina studier i Japan som planerat. Det är bara områdena på norra Honshu (inklusive Sendai) som UD avråder ifrån att resa till. Jordbävningen som drabbade Japan den 11/3 var den kraftigaste som landet har råkat ut för. Sannolikheten att en lika stor jordbävning ska inträffa igen inom en överskådlig framtid är liten. Samtidigt ska man vara medveten om att Japan är ett av världens mest jordbävningsdrabbade länder så fler jordbävningar kommer att komma. Japanerna och deras hus är dock väl förberedda för att klara av ”normala” jordbävningar. Hade det inte varit för tsunamin som kom med så kort varsel så hade den 11/3 inte fått så allvarliga konsekvenser.

Själv kommer jag att fortsätta resa till Japan. Precis som för många av våra studenter så har kärleken till detta spännande land vuxit sig för stark för att stoppas av en jordbävning. För dig som vill upptäcka Japan på behörigt avstånd kan jag dock rekommendera vår nya språkskola på subtropiska ögruppen Okinawa i Stilla Havet söder om de japanska huvudöarna. Sedan finns det även spännande studiemöjligheter i grannländerna Korea och Kina.

Per Liestam

Previous Marketing Manager