Det är rätt många som åker till Japan för att studera med oss på Blueberry varje år. Så som är fallet med de flesta länder är tänker majoriteten huvudstaden Tokyo när de tänker på Japan och ska välja studieort. Trots sin litenhet till ytan (Japan är mindre än Sverige men hem för 128 miljoner!) har Japan så mycket mer att erbjuda om du lyfter blicken utanför huvudstadens gränser. Varför inte göra som vår student Michael som valt att åka till Sapporo för att lära sig japanska:


Efter gymnasiet så planerade jag att plugga på universitet. Men eftersom jag var sent ute kunde jag kom jag inte in någonstans. Jag blev allmänt uttråkad och hade en hel del extra tid. Så hörde jag talas om Blueberry och gick även på ett av deras seminarier. Och eftersom jag alltid haft ett intresse för Japan och japanska, fick jag inspiration till att vilja plugga japanska i Japan, i Sapporo.

Att äta gott i Japan är billigt, speciellt i Sapporo!
Att äta gott i Japan är billigt, speciellt i Sapporo!

Livet i Sapporo

Sapporo är ”Japans gömda juvel”, även om det är Japans femte största stad. Sapporo liksom andra storstäder har det mesta du behöver och allt du vill kunna göra. Här finns ett flertal fina parker på gångavstånd, nattliv i Susukino, underjordsshoping i antingen Pole eller Aurora Town för att nämna några exempel. Sapporo är en vacker stad året om, och är väldigt likt Sydsverige i klimat, dock är det mycket snö på vintern, som i Norrland. Det är perfekt för den som älskar vintersport eller bara gillar kyla och snö, som jag (södra Japan är alldeles för varmt för mig). Det var därför jag valde Sapporo, och det är inget jag ångrar, jag älskar Sapporo!

Livet i Sapporo är dock lite annorlunda från livet i Tokyo; letar du efter ett Maid cafés, så har du större chans att hitta ett sådant i Akihabara i Tokyo, men det mesta som finns i Tokyo finns även i Sapporo. Sapporo är dessutom väldigt mycket billigare än Tokyo, så du har mer pengar till roliga saker och kan göra mer, leva lite lyxigare om man säger så. Folket i Sapporo är väldigt trevliga och det är väldigt kul att gå på karaoke med folk man inte känner, det är en känsla man inte direkt kan få någon annanstans. Ibland vill man bara sitta ner på en izakaya (japansk pub) och prata, japanerna är väldigt intresserade av ens erfarenhet och om landet man kommer från, och det är samtidigt ett bra sätt att använda och utveckla sin japanska!

Japanese Language School of Sapporo

Japanese Language School of Sapporo är en av Blueberrys nyare skolor. Det är en underbar skola i närheten av Maruyama park, som är en väldigt stor och vacker park. Själva skolan är lite lustigt byggd, det är snarare två byggnader som är hopbyggda (typiskt för Japan!). På botten finns skolans kontor, där alla lärare har sina arbetsplatser. Lärarna är bra och välutbildade, och de pratar bara japanska vilket är jättebra för den som vill lära sig språket! De är heller inte för strikta, de är väldigt sköna och engagerade med varje elev.

När jag först kom hit så hade vi en orienteringsdag och ett litet kort muntligt test där de kollade ens nivå i japanska, så att man hamnade i rätt klass. Klasserna har en blandning av många olika nationaliteter, varav de flesta är asiater. Det blir en hel del engelska under rasterna med kompisarna man får i skolan så den utvecklas den med. Som utländsk student får man själv lägga en hel del tid på att lära känna japaner utanför skolan för hitta vänner och kunna förbättra sin japanska, och det var ju därför jag personligen kom hit, för att prata japanska!

Japaner är ofta nyfikna på oss så det är lätt att få sällskap och vänner!
Japaner är ofta nyfikna på oss så det är lätt att få sällskap och vänner!

Boendet Lyceene Sapporo

Lyceene Sapporo är det boende jag själv valde, cirka 30 minuter till fots från skolan, och ett stenkast från ett annat studentboende, DK House. Dessa boenden är ganska populära bland de som går på skolan, så man bor med flera studenter som går på samma skola. Mitt boende är ganska chill, där finns t ex ingen curfew och de som jobbar här är väldigt hjälpsamma, men de talar bara japanska, så jag övar ibland min japanska med dem, och det blir intressanta konversationer. Varje dag förutom söndagar och helgdagar serverar de god mat! En liten buffé på morgonen och en förbestämd middag varje kväll. På söndagar och helgdagar får man själv ordna med maten.

Att studera språk i Japan kostar en del, men det är verkligen värt alla pengar man använder. Man lär sig ett helt språk. Jag har själv ibland fortfarande svårt att förstå hur mycket japanska jag faktiskt kan nu, trots jag inte varit här ett år än, och det öppnar upp så många dörrar till Japan och dess kultur som man annars skulle missa. Det är också ett finfint plus på ens CV. Jag är verkligen nöjd med allt så här långt, och jag planerar för att gå ett andra år på denna skola. Vi kanske ses i framtiden?

/Michael Kleander i Sapporo

Vill du veta mer om hur det är att studera japanska i Sapporo eller någon annanstans i Japan är det bara du kontaktar Erik på erik@blueberry.nu

Erik Aneer

Previous Senior Area Manager