”Finns inget bättre sätt att utvecklas på samtidigt som det gynnar min framtida karriär!”

Just nu läser Jens en Bachelor of Science in Marketing på Solent University i Southampton, England. Han har sedan tidigare en tvåårig yrkeshögskoleexamen inom internationell marknadsföring och försäljning. Eftersom han har läst två år i Sverige kan han tillgodoräkna de åren och hoppa direkt in på sitt tredje år i Southampon, ett så kallat ’Top Up Year’ som leder direkt till en Bachelor Degree. 

Varför valde du att studera utomlands?

Jag valde att studera utomlands för att jag vill göra något som jag aldrig gjort förut! Lämna vardagen och starta upp något nytt i ett helt annat land, samtidigt har jag tryggheten och vetskapen om att jag kommer komma tillbaka till Sverige men med nya vänner, erfarenheter och minnen för livet.

”Solent University är ett ganska ungt universitet om man jämför med andra.”

På grund av det är all personal väldigt intresserade av att hjälpa till och de bryr sig verkligen! Skolan ligger i framkant vad gäller teknik och utveckling. Det finns en nybyggd del av skolan som känns väldigt modern. Jag tror att innehållet i kurserna är likvärdiga med universitet i Sverige, det är allting runtomkring som skiljer sig! Man ser på saker på ett annat sätt eftersom det är en annan kultur, vilket är väldigt intressant. Min favorit kurs är Effective Marketing Communication, vi lär oss på djupet hur man gör integrerad marknadsföring mer effektiv och anpassad för kunderna.

Hur ser en vanlig skoldag ut för dig?

Jag läser tre kurser samtidigt med föreläsningar och seminarier utspridda under veckan. På lediga dagar eller längre håltimmar jobbar vi ofta med grupparbeten eller spenderar tid i biblioteket. Det finns bra lunchställen och caféer på campus där man kan äta lunch eller träffas för grupparbeten.

”Southampton är en riktigt bra stad för studenter!”

Bra utbud av shopping, restauranger och de flesta ställena är samlat i samma område, vilket gör att man har nära till väldigt mycket. Det finns även en mängd olika alternativ för den som vill ha ett bra nattliv.

Var bor du och hur gjorde du för att hitta boende?

Mitt boende ligger mitt i centrum och bara 5 minuters promenad till skolan, perfekt läge och nära till allt! Jag valde ett privatägt alternativ, ett nybyggt höghus med bara studenter. Kan inte bli bättre för den som vill leva ett riktigt studentliv med hög standard! Jag googlade runt på olika alternativ och utvärderade dem i lugn och ro innan jag bestämde mig. Jag bor i en korridor tillsammans med 6 andra. Vi har eget sovrum och badrum men delar på ett stort kök. Vi är totalt 3 nationaliteter men majoriteten kommer från England vilket jag bara tycker är positivt. Har man frågor om kulturen eller hur saker fungerar så har man alltid hjälp nära till hands.

Har du några boendetips du vill dela med dig av?

Innan du bestämmer boende, kolla gärna upp om det finns privata alternativ. Boenden som skolan tillhandahåller kan i vissa fall ha några år på nacken. Välj boenden som har stora sociala ytor där man träffa många nya människor.

Vad brukar du göra på fritiden?

Bor man i centrum har man inte långt till St Mary Stadium för att spendera en eftermiddag eller kväll tillsammans med 35 000 anda Saints fans. Southampton Football Club spelar i Premier League och möter topplag från hela England. Som student kan man få biljetter till väldigt bra priser! Annars kan man shoppa eller äta middag i det enorma köpcentret West Quay. Det finns många olika föreningar att gå med i. Jag är med i Solent Snowsport och vi träffas minst en kväll i veckan, alla gånger brukar avslutas med utgång på nån av alla nattklubbar som finns. Riktigt kul!

Finns det några platser som de rekommenderar att besöka?

Naturreservatet New Forest alldeles bredvid staden har väldigt fin natur. Området sträcker sig längst kusten och in stora skogar där man bland annat kan träffa på vildhästar. Det finns även en hel del museum i Southampton, bland annat Sea City Museum där en Titanic utställning finns.

Varför vände du dig till Blueberry när du skulle studera utomlands?

Det var en kompis som rekommenderade Blueberry efter att hon kom in på en skola i USA. Jag trodde att hela ansökningsprocessen skulle vara krånglig men tack vare alla på Blueberry så gick det hur smidigt som helst. Sen är det bara en bonus att Blueberry inte har några avgifter!

Har du några tips till andra som är intresserade av att åka utomlands och studera?

Jag säger bara åk! Du kommer inte ångra dig. Jämför man för och nackdelar så väger fördelarna tusen gånger mer!

Vad har du för planer efter dina studier?

När jag har tagit min examen vill jag åka tillbaka till Sverige igen och få ett jobb inom marknadsföring. Jag ska skriva min C-uppsats mot ett företag i Sverige och hoppas få jobb där efteråt. Jag har några tankar på att göra en Master om något år, men vi får se.

Skulle du som Jens vilja tillgodoräkna din YH utbildning till en Bachelor Degree, kontakta Blueberry så hjälper vi dig. Känner du att Southampton och Solent University är rätt för dig, skicka in din ansökan idag och gör dig redo för ett liv i England!

Johanna Geidebäck

Previous Digital Media Coordinator