Jobba i Kina

Per Liestam, 15 okt, 2013

Kina är en destination som fler och fler blir nyfikna på. Men många vill ta sig bortom de gamla vanliga turiststråken och se landet på riktigt – någonting som kan vara svårt om man bara är där på besök.

Därför är vi nu väldigt stolta över att kunna presentera ett alldeles nytt arbetsprogram där du verkligen har möjlighet att utforska det ”riktiga” Kina.

Arbeta som lärare
Du börjar med en fyra veckor lång utbildning i Peking där du läser en så kallad TEFL-utbildning (Teaching English as a Foreign Language). Dina klasskompisar kommer från hela världen, inklusive Europa, och förutom att ni förbättrar er egen engelska får ni också lära er hur man ska tänka när man ska undervisa andra i samma språk.

Ni får träna i klassrummet innan ni beger er ut i världen!
Ni får träna i klassrummet innan ni beger er ut i världen!

Efter den avslutade kursen blir du utplacerad som lärarpraktikant på en skola någonstans i Kina. Där genomgår du praktikdelen av kursen och därefter är du certifierad lärare i engelska och kan arbeta i flera länder runt om i världen.

Du väljer vilken åldersgrupp du vill undervisa (4-6 år, 6-12 år, 12-15 år eller 15-18 år). Det du undervisar är vad som kallas för konversationsengelska, det vill säga med fokus på den vardagliga engelskan. När du undervisar för de yngre eleverna har du ibland en assistent, men det är du som är ytterst ansvarig för undervisningen och förväntas planera den. Vanligtvis består klasserna av 25-50 elever men ibland är de ännu större!

Du förväntas också utföra administrativa uppgifter (ta närvaro, rätta prov, delta på skolans aktiviteter) precis som alla andra lärare.

Lön och arbetstider
Vanligtvis måndag-fredag/lördag (vissa skolor har lördagsöppet) då du har upp till 15 timmars klassrumsundervisning. Sen tillkommer cirka 20 timmar förberedelse, möten och administrativa uppgifter samt informella aktiviteter på engelska som sport och klubbar. Maximal arbetstid per vecka 35 timmar (minimum 10).

Du tjänar 2000 RMB (ca 2000 kr) i månaden från det att du startar din praktik. Det är samma lön som de inhemska lärarna får. När du avslutat praktiken får du också en bonus på 2500 RMB.

Du får prova på många spännande saker!
Du får prova på många spännande saker!

Kan vem som helt bli lärare?
Ja, nästan! Det krävs att du är över 19 år och har minst en gymnasieexamen. Du ska ha en bra nivå på engelskan (du får göra ett språktest och, om det behövs, en telefonintervju). Det är bra om du är resvan, är nyfiken på nya kulturer och har en öppen personlighet och gillar att vara med människor. Det underlättar också om du har många olika intressen som du kan berätta om för dem i klassen.

Det är dessutom extra meriterande om du har viss arbetslivserfarenhet, vana att arbeta med barn (kanske genom att du varit barnvakt) eller om du tidigare rest i utvecklingsländer.

Hur bor man?
Under tiden du är i Peking så ingår ditt boende i priset. Du bor på en lokal skola tillsammans med andra som går samma kurs, i flerbäddsrum om 2-4 personer.

Som lärarpraktikant har du vanligtvis ett eget rum i en lägenhet eller på ett residens, i vissa fall är det ett dubbelrum men oftast ett enkelrum. Du delar badrum och vardagsrum med andra. Kina är ett utvecklingsland så tänk på att boendestandarden kan skilja sig från vår västerländska standard – men det är ju det som är lite av charmen!

Det ingår 3 måltider mat både i Peking och under din praktik och du äter kinesisk mat i skolmatsalen. Det ingår också resa från Peking till din praktikplats.

Hur vet jag var jag hamnar?
Du kan önska vilket område i Kina du vill bli placerad i. I samband med din anmälan kan du ange önskemål om att undervisa i nordöstra (Inre Mongolien, Jilin, Liaoning), norra (Peking, Tianjin, Shanxi, Shaanxi), södra (Guangdong, Guangxi, Hunan, Sichuan, Yunan, Fujian) eller centralöstra Kina (Shanghai, Nanjing, Hangzhou, Jiangsu-provinsen). Några placeras i städer och en del på landsbygden.

Du placeras i närheten av minst en annan deltagare som är i samma situation som dig. Om du reser med en kompis kan ni bli placerade tillsammans, eller nära varandra, men då är det viktigt att ni berättar att ni vill det när ni anmäler er.

Låter det inte som ett riktigt äventyr? Läs mer om programmet på vår hemsida, undervisa i Kina.

Per Liestam

Previous Marketing Manager