Jobba i Nya Zeeland

Per Liestam, 13 dec, 2011

Jag önskar att jag hade vetat om att man kunde resa runt och jobba i Nya Zeeland när jag reste dit som förväntansfull och resglad 19-åring. Det var ett gäng år sedan, så kanske fanns inte möjligheten då, men om den hade funnit och jag hade känt till den, så hade jag hoppat på den i ett nafs. Jag älskar nämligen Nya Zeeland!

Ni som följer bloggen kanske läste mitt inlägg om varför man ska plugga i Edinburgh? Jag bodde tre år i Edinburgh och det är en stad som för alltid kommer att finnas i mitt hjärta. En annan del av mitt hjärta ockuperas av landet med två öar i Stilla havet som har allt man någonsin kan önska: Nya Zeeland.  Kanske har det delvis att göra med kopplingen till Skottland… Den charmiga staden Dunedin, på sydön, grundades av skottar 1848. De gav staden namnet Dun Edin, som är det gamla gaeliska namnet på Edinburgh!

Många tror, felaktigt, att Nya Zeeland är en mindre kopia av sin granne Australien. Och varför då åka till kopian när originalet ligger så pass nära? Men det är helt fel, för de två grannländerna är otroligt olika, vilket är lite galet när de ligger så pass nära varandra. Ett sådant exempel är att medan Australien är hem till de tio giftigaste ormarna i världen, så finns det nästan inga giftiga djur alls i Nya Zeeland. Däremot hittar du här (och nu kommer några av anledningarna till att jag älskar Nya Zeeland så mycket):

Rafting at its best

Äventyrsaktiviteter i världsklass
Forsränning (white och black water), klättring, glaciärbestigning, bungyjump (i Nevis Valley kan du hoppa från 134 meter!), tubing, skärmflygning, simma med delfiner, jetboating, fallskärmshoppning, helikopterflyg, skidåkning – you name it. Allt kan man göra i Nya Zeeland, och många saker kan du klämma in på en och samma dag. Meckat i sammanhanget är staden Queenstown, på sydön.

Underbar natur
Har du sett Sagan om Ringen-filmerna? Då har du redan upplevt en del av Nya Zeeland, då de filmades här. Det är underbart vackert på många håll, och havet är aldrig långt borta. En av mina häftigaste naturupplevelser när jag reste runt i Nya Zeeland är när vi gjorde en vandring/klättring på glaciären Franz Josef. Man behöver inte ha några förkunskaper för att följa med en guidad grupp upp på glaciären, och det var en mäktig, mäktig känsla att vandra på hårt packad is uppför och genom glaciären. Lite konstigt var att det var så pass varmt att vi kunde ha shorts till våra vandrarkängor! Väl uppe var utsikten magnifik och kamerorna gick varma. Några timmar senare satt jag i bussen på väg till stranden.

Maorikulturen
Har du sett en nya zeeländsk rugbymatch (eller delar av) någon gång? I så fall har du kanske sett att laget alltid inleder matchen med en maorisk ”Haka”: en traditionell dans som är väldigt energisk och innehåller mycket stampande med fötterna. Det är en symbol för maorifolket, som är Nya Zeelands motsvarighet till aboriginerna. Med risk för att vara ute och cykla så upplevde jag att nya zeeländarna var väldigt stolta över sitt maoriska ursprung och att det är en väldigt levande del av kulturen. Till exempel är många skyltar på både maori och engelska. Om du hälsar folk med ”Kia ora” (”Hej”) så blir det garanterat uppskattat av alla, oavsett om det är maorier eller inte.

Variationen
Jag vet inte hur jag ska beskriva denna aspekt, men det är en av saker som fascinerar mig mest med Nya Zeeland. I Australien kan man köra timme efter timme efter timme utan att landskapet förändras eller att du träffar på en enda människa. I Nya Zeeland känner man sig verkligen inte trängd av alla änniskor, men det är liksom packat med nya intryck och upplevelser. En dag reste jag och min kompis från Wellington på nordön till Picton på sydön (en mysig färjetur). Vi tillbringade natten på ett mysigt vandrarhem i Nelson, där vi lärde känna ett gäng kanadensare som lärde oss spela ett mystiskt kortspel som innehöll många skratt.

Mäktig valskådning

På morgonen dagen efter tog vi bussen till Kaikoura, där vi åkte på en valskådartur med båt. Det är inte alltid man ser valar på de här turerna, men vi fick se flera stycken, och det var helt magiskt när de satte fart upp mot vattenytan och slog ner i densamma med ett gigantiskt plask med stjärtfenan. På eftermiddagen hoppade vi på bussen igen, till ner till Dunedin där vi bodde över hos en kompis till min kompis. Hon guidade oss genom studentstaden som Dunedin är, och vi fick bekanta oss ordentligt med nya zeeländska studenttraditioner (liksom genomlida ett ganska trist och långt parti kricket) med ett bisarrt besök på världens brantaste (sic!) gata. Efter några dagar där bar det av till Queenstown där vi inte riktigt kunde bestämma oss för vilken av alla miljarder äventyrsaktiviteter vi skulle börja med. Det blev ”white water sledging” där vi höll oss fast vid små brädor och åkte nerför en lång flod med flera ”rapids”.

Jag skulle kunna fortsätta i evigheter (och jag brukar få bassning på mina långa blogginlägg…), men den som orkat ta sig hit ska jag belöna med ett avslut nu. Jag fick bara en knapp månad i Nya Zeeland när jag var där, men om jag hade haft chansen hade jag absolut stannat längre. Nuförtiden har man möjlighet att söka ett Working Holiday-visum som ger dig rätt att jobba i Nya Zeeland upp till ett år. En helt fantastisk möjlighet att stanna en lång tid i detta underbara land. Många är de som reser till Australien på detta sätt, men om du vill ha en lite annorlunda upplevelse så kan jag rekommendera Nya Zeeland – av hela mitt hjärta.

Läs mer om att resa och jobba i Nya Zeeland med Bluberrys Work and Travel-program.

Per Liestam

Previous Marketing Manager