Jobba med utlandsstudier – jobba hos Blueberry

Per Liestam, 17 maj, 2013

Det är många som kontaktar oss och vill jobba eller praktisera hos Blueberry. Men vad innebär det egentligen, vad kan man jobba med och vilken utbildning behövs?

Vad du kan och inte kan jobba med hos Blueberry
Lockas du av att jobba som lärare eller reseledare utomlands? Då har du kommit fel. Vi jobbar med noggrant utvalda skolor och universitet utomlands som anställer sin egen personal på plats. Språklärarna är så gott som uteslutande födda i landet där de undervisar och har språket som modersmål. Vi skickar inga grupper med svenska studenter utan man åker själv och läser med studenter från hela världen så någon reseledare behövs inte heller. Skolorna ordnar aktiviteter på plats.

Om du däremot själv har studerat eller jobbat utomlands och vill dela med dig av dina erfarenheter till andra som vill ut i världen – då har du kommit rätt. De flesta på vårt kontor jobbar som Area Managers med ansvar för ett antal skolor och program i olika länder. Jobbet innebär en hel del kontakt med både studenter och utländska skolor. Du pratar i telefon, svarar på mail och träffar studenter på informationsmöten och mässor. Du jobbar också en hel del med bokningsadministration på kontoret.

Är det såhär det går till?
Är det såhär det går till?

Utbildning för att jobba med utlandsstudier
En av de viktigaste förutsättningarna för det här jobbet är att man själv har varit iväg och studerat och/eller jobbat utomlands. Gärna flera gånger. Då vet du vad det innebär. Vad man oroar sig för innan man åker och hur givande det kan vara att jobba eller studera utomlands. Helst ser vi att du är expert på en eller ett par länder.

Så vad behöver man för utbildning för att jobba hos oss? Det finns inget givet svar på den frågan. De flesta som jobbat hos oss har gått antingen universitets- eller KY-utbildningar inom ämnen som ekonomi, turism eller språk. Men det finns också de som tagit helt andra vägar. Den gemensamma nämnaren är att alla har studerat utomlands och har en passion för utlandsstudier. Sedan måste man vara duktig på engelska då det är arbetsspråket gentemot våra internationella samarbetspartners.

En liten bransch – hur du kan få erfarenhet
Det är inte helt lätt att komma in i den här branschen då det är ganska få och små företag som jobbar med utlandsstudier. Blueberry söker i dagsläget inga nya anställda. Om du har åkt med oss tidigare har du dock möjlighet att kontakta oss och anmäla ditt intresse för att hjälpa oss i samband med mässor och informationsträffar. Då kan du få en chans att visa vad du går för och få ett litet smakprov för vad yrket innebär. Ibland tar vi emot praktikanter också. Du hittar mer information på vår sida om lediga jobb.

Studier och arbete utomlands är alltid en bra erfarenhet att ha, vare sig du kommer att jobba med utlandsstudier eller inte. Ta chansen att vidga dina vyer och se hur det är att leva i ett annat land.

Per Liestam

Previous Marketing Manager