Jobba och bo i Vietnam

Per Liestam, 1 mar, 2013

I januari fick jag möjlighet att besöka Blueberrys arbetsprogram Undervisa i Vietnam. Det fascinerande landet Vietnam bjuder på vänliga människor, matupplevelser, dramatisk natur och kulturella skatter. I södra delen av landet ligger Vietnams största stad – Ho Chi Minh City. En stad full av exotiska marknader, vibrerande nattliv och historiska sevärdheter i en härlig atmosfär.

Arbetsprogrammet börjar med en månads utbildning till engelskalärare på ett modernt och mysigt universitetscampus. Skolan ligger i första distriktet, i hjärtat av metropolen Ho Chi Minh City. Distriktet är stadens finansiella centrum och ett paradis för shopping med färgsprakande marknader och exklusiva köpcentrum.

Restaurangen.
Restaurangen.

Vid ingången till universitetscampuset möttes jag av Pham Anh, en av de ansvariga för arbetsprogrammet. Den trevliga vietnamesiska kvinnan visade mig runt i området och berättade mer om hur skolan fungerar. Mitt första intryck var den harmoniska miljön, trots det centrala läget i den intensiva och sprudlande huvudstaden. Här samlas människor från hela världen med ett gemensamt intresse att undervisa lokalbefolkningen i engelska. Phan Anh berättade att intensivkursen börjar med en introduktion där deltagarna bland annat får lära sig ur man går över gatan och hur man hittar i den högtrafikerade storstaden. Under kursen ingår boende, mat, utflykter och språklektioner i vardaglig vietnamesiska. Tillsammans äter deltagarna frukost, lunch och middag på en mysig restaurang på skolområdet. Skolan slutar vid fem på eftermiddagen och därefter serveras en god middag. Efter middagen har deltagarna tillfälle att studera samt utforska skolans omgivningar. På helgerna finns det otroliga möjligheter att upptäcka allt denna storstad har att bjuda på. Skolan erbjuder även ett stort utbud av spännande aktiviteter och utflykter, vilket skapar en fin gemenskap mellan deltagarna.

Studentlägenheterna.
Studentlägenheterna.

Den trivsamma skolan består av två byggnader med välutrustade och rymliga klassrum samt två byggnader med studentlägenheter. På området finns även en cafeteria med en idyllisk uteservering. Här har deltagarna möjlighet att umgås på rasterna, dricka det speciella vietnamesiska kaffet och samtidigt njuta av solens värme. En reception ligger i en utav byggnaderna, och är bemannat alla dagar fram till klockan 22.00. Området övervakas även dygnet runt av vakter, som alltid finns tillhands utifall något skulle hända.

Efter kursen placeras deltagarna ut runt i det avlånga landet för att arbeta som lärarpraktikant på en skola under 3-4 månader. Arbetsprogrammet ger deltagarna en unik chans att lära känna Vietnam och dess vänliga befolkning och intressanta kultur. Genom att arbeta som engelsklärare bidrar deltagarna med sitt arbete till de lokala skolorna samtidigt som man utmanar sig själv och växer som människa. Efter jobbperioden har deltagarna genomgått den praktik som krävs för att få ett TESOL diplom och har därmed möjlighet att undervisa i engelska i många länder runt om i världen.

 

Per Liestam

Previous Marketing Manager