Kapstaden – ett måste!

Per Liestam, 29 jan, 2014

Kapstaden är verkligen en helt fantastisk stad!

Chapman's Peak
Chapman’s Peak

Detta är första gången jag besöker Sydafrika men jag har tidigare bott ett par månader på Zanzibar och även varit runt en del i Tanzania och Kenya. Östafrika är för mig ”riktiga” Afrika. Kapstaden är en mer lightversion av Afrika och passar utmärkt för både novisresenären och den mer erfarna. I Sydafrika hittar du också det ”riktiga” Afrika med djuren som hör till ”the Big 5”, landsbygd och byar medan Kapstaden känns mer västerländsk med en afrikansk ”touch”.

Här finns något för alla
I Europa brukar jag beskriva Barcelona som staden som kan erbjuda något för alla olika typer av besökare. Den afrikanska motsvarigheten är definitivt Kapstaden, speciellt om du tycker om att vara utomhus. Här kan du wind- och kitesurfa, exempelvis i Langebaan (1,5 timme norr om Kapstaden), cykla och få bra med backträning, springa eller vandra runt Table Mountain eller någon av de andra vandringslederna som finns i närheten av Kapstaden. Om du är vid False Bay i augusti är chansen stor att du ser valar och året runt kan du se pingviner vid Boulder’s Beach i Simon’s Town. 

Vindruvor från vinprovningen.
Vindruvor från vinprovningen.

Vinprovning och shopping
Kapstaden erbjuder även bra shopping, god mat, konst och kultur till en billig penning. Den sydafrikanska randen som är den lokala valutan ligger rätt lågt för stunden vilket ger dig som svensk resenär mer valuta för pengarna. Här hittar du även spektakulär utsikt från Cape Point över både False Bay och Atlanten. Missa inte att köra längs Chapman’s Peak Drive på vägen tillbaka till Kapstaden då du även här får låta ögonen njuta medan du kör längs den slingriga bergvägen. Inte långt från Kapstaden hittar du även otaliga vingårdar i bl.a. distrikten Stellenbosch och Franchhoek. Några av mina favoritgårdar i Stellenbosch är Bilton (här kan du prova jättemumsig choklad med ditt vin), Delaire Graff (väldigt lyxigt), Boschkloof (litet och familjärt) och J.C. Le Roux (mousserande vin som kan provsmakas i samband med maräng, marshmallows eller nougat). 

Om jag skulle bo här skulle jag garanterat inte bli uttråkad, det finns alltid något att underhålla sig med och nya spännande platser i och runt Kapstaden att upptäcka. Ta med en kompis eller åk själv, du kommer garanterat inte att ångra dig. Jag planerar redan min nästa resa till Sydafrika.

Vill du ha hjälp med att planera din? Hör gärna av dig till mig på frida@blueberry.nu!

Per Liestam

Previous Marketing Manager