Koreanskakurser på språkskolor & universitet i Korea

Per Liestam, 25 jul, 2013

Allt fler lockas av att studera i Korea, gör du det också? Här tänkte jag förklara skillnaden mellan att läsa en koreanskakurs på en språkskola och på ett universitet i Korea samt berätta lite mer om några av våra skolor där.

Själv har jag rest runt i Korea ett antal gånger och besökt språkskolor och universitet. Från Seoul i norr till Jeju i söder. Vid första anblicken påminner Korea en hel del om Japan. Ett välfungerande, högteknologiskt land där det är lätt att ta sig runt trots att man inte kan språket. Men ju längre man är där desto fler influenser av Kina upptäcker man i allt från mat till personligheter.

På vissa sätt är Korea den perfekta blandningen mellan dessa två länder. Priserna är lägre än i Japan och människorna är lite öppnare. Samtidigt är allting betydligt mer välfungerande än i Kina. Från att ha varit den ständiga lillebrodern börjar Sydkorea nu kunna hävda sig mot grannländerna. Det är ett spännande land på snabb frammarsch både teknologiskt och kulturellt. Samsung, K-pop, kimchi och korean barbecue är bara några av kännetecknen. Att lära sig koreanska är nyckeln för att verkligen kunna ta del av den unika koreanska kulturen.

Skillnaden mellan språkskolor och universitet i Korea

För dig som vill läsa koreanska i Korea finns två huvudsakliga val, du kan antingen läsa på en privat språkskola eller på ett universitet. Blueberry erbjuder språkkurser över hela världen och vanligtvis föredrar vi att jobba med privata språkskolor av följande skäl.

Fördelar med privata språkskolor

 • De har flexibla kursstarter där du kan starta minst en gång i månaden, har du förkunskaper kan du ofta starta varje måndag.
 • Du väljer själv hur många veckor du vill studera, det finns inga fasta terminer som universiteten som har terminer på 4×10 veckor per år.
 • Klasserna är mindre än på universiteten så du får mer tid med läraren.
 • Man fokuserar mer på talspråk än vad de gör på universiteten.
 • Det är mer personligt och personalen brukar vara väldigt hjälpsam.
 • Du får hjälp med att boka boende i familj, studio eller på ett Guest House medan universiteten ofta bara hjälper till med residensboende.
Jag på Korean Barbeque i Daegu
Jag på Korean Barbeque i Daegu

I Korea har vi dock även valt att jobba med ett antal ledande universitet då förutsättningarna ser lite annorlunda ut där än i många andra länder. Universiteten har språkskolor på sina campus. Skillnaden är att allting är lite större och mindre flexibelt än på de privata språkskolorna. Samtidigt finns det ett antal fördelar.

Fördelar med att läsa koreanska på universitet

 • Du kan få studiemedel från CSN om du läser minst 13 veckor på ett koreanskt universitet (i praktiken brukar det bli 2 terminer, dvs 20 veckor). Inga privata språkskolor i Korea har ännu beviljats rätt till studiemedel.
 • Du kan få studentvisum. Läser du på en privat språkskola så får du antingen åka på Work and Travel-visum eller åka in som turist och då stanna högst 90 dagar i sträck i landet.
 • Det brukar bli billigare på långa kurser. Språkkurserna på de koreanska universiteten är väldigt konkurrenskraftiga prismässigt.
 • Det ser bättre ut i ditt CV. Om du t.ex. vill studera vidare i Korea så är det en fördel att ha gått en språkkurs på ett universitet som Kyung Hee, Yonsei eller Yeungnam.

Vilken skola ska man välja?

Valet mellan språkskola och universitet beror främst på hur länge du vill studera i Korea. Vill du läsa en lång kurs som finansieras med CSN så är universiteten det givna valet. Vill du läsa en kortare kurs för att prova på Korea så är språkskolorna överlägsna.

Så vilken skola ska man välja? För en tid sedan skrev min kollega Erik om våra språkskolor och universitet i Seoul. Två av våra koreanska skolor nämndes dock inte där:

 • Lexis i Gangnam är vår senaste språkskola i Korea som jag varmt kan rekommendera. Ta chansen att studera i ett av Seouls trendigaste områden. Skolan har flexibla kurser med 15-25 undervisningstimmar per vecka. De kan också hjälpa dig att hitta jobb i Korea. Just nu har de en stor introduktionsrabatt så ta chansen att studera på Lexis redan i höst!
 • Yeungnam University är valet för dig som vill uppleva en annan del av Korea utanför världsstaden Seoul. Universitetet har ett naturskönt campus i studentstaden Gyeongsan nära Daegu. Här är du en av få västerlänningar och kan studera till Koreas bästa priser!

 

Per Liestam

Previous Marketing Manager