Kulturkrockar och nya upplevelser

Per Liestam, 15 maj, 2014

Att studera utomlands är något jag tycker vi alla borde prova på åtminstone en gång. När vi tänker på tiden utomlands tänker du säkert i första hand på studierna i ämnet du själv valt, att få uppleva landet och kulturen och allt annat du sååå bara längtar efter. Men har du någonsin tänkt på att ditt val att studera utomlands, om du bara vänder  perspektivet lite, faktiskt också är en form av självvald invandring i det nya landet, om än bara för en kortare tidsperiod?

Du kanske inte tänker på det i första taget men för de människor du möter i ditt nya studieland är du ju faktiskt en form av invandrare. Att någon gång i livet få vara det är jag övertygad om är både mycket nyttigt och lärorikt för oss alla.

Kulturen är olika i olika länder - men man kan lära sig mycket!
Kulturen är olika i olika länder – men man kan lära sig mycket!

Först och främst handlar det om att kunna tackla situationen i att befinna sig i ett nytt land där mycket är okänt. Visst, du kanske har besökt landet tidigare en kortare tid som turist. Men har du bott där? Och kan du språket? Så fort du kommer till ett nytt land för att verkligen bo där ett lite längre tag kommer du upptäcka en massa nya saker och att du är i en position där du behöver anpassa dig till värdlandet, dess kultur och människor. Det är både nyttigt och mycket lärorikt!

Har du förresten tänkt på att vi i Sverige är långt ifrån ens en procent av världens befolkning? Och eftersom nära 100% inte är det kan man heller inte förvänta sig att de ska göra som vi, speciellt inte när du själv är i det nya landet.

Det är här det gäller för dig att du är öppen för att ta till dig det nya landets seder, bruk och kultur – och så klart även språket – den viktiga bäraren av allt det andra. Bara genom att du lär det ett nytt språk kommer du att vara bättre rustad för att vardagen och allt annat. Men du kommer också märka att ditt eget perspektiv, och efter en tid även sättet att tänka, förändras.

Hur människor tänker är nämligen olika beroende på språket som används. En svensk, tysk, amerikan och japan ser på och upplever alla samma situation olika. Har du lärt dig det och även kan förstå och sätta dig in i minst ytterligare ett perspektiv förutom det ”svenska”, ja då har du vuxit till en mer ödmjuk och förstående världsmedborgare.

Även om det kan vara överväldigande ibland är det helt klart värt det!
Även om det kan vara överväldigande ibland är det helt klart värt det!

Förutom att förstå språk och kultur i det nya landet kommer du även få lära dig mycket nytt om hur saker och ting görs på andra platser än hemma. Vissa saker kommer du tycka är bättre där borta, andra kanske sämre. Ta bara en sådan alldaglig sak som att betala räkningarna, hyran till exempel. I Sverige låter sig autogirot göra det hela enkelt. Så var det inte för mig när jag bodde i Japan. En gång i månaden ringde herr Kawabata och undrade när jag var hemma så att han kunde komma och hämta hyran. På överenskommen tid ringde det på dörren och där stod herr Kawabata i klanderfri kostym redo att ta emot månadens hyra, självklart i kontanter. Det enda kvitto jag fick var en liten röd stämpel i den lilla hyrboken. Så fungerade det, och fungerar fortfarande, på många ställen i Japan. Konstigt tycker vi men helt naturligt i Japan. Att lära sig och acceptera att andra folk gör på ett annat sätt, som de dessutom ser som helt naturligt och rätt, hjälper även dig att växa.

Så, vad säger du, låter det inte riktigt spännande att packa väskan och emigrera för ett tag? Jag själv ångrar inte för en sekund att jag tog steget och valde att bo och studera i Japan! Det har gett mig vänner för livet och en mängd insikter i hur saker och ting faktiskt kan skilja sig från vad vi är vana vid. Jag kan utan tvekan säga att jag av min tid utomlands har vuxit mycket och fått en mycket bredare syn på saker och ting. Livet har helt enkelt blivit rikare.

Vill du veta mer om mina upplevelser i som självvald invandrare i Japan, eller bara om studier där, är det bara att du kontaktar mig på erik@blueberry.nu.

Per Liestam

Previous Marketing Manager