Läs och res – fem böcker som inspirerar till resande

Per Liestam, 12 nov, 2012

Jag älskar att läsa. Semester för mig är samma sak som att kunna plöja bok efter bok utan att bli störd med annat. Det är det bästa jag vet. Att färdas till nya länder och städer utan att lämna soffan är näst bäst när man inte har möjlighet att faktiskt åka dit. Jag har därför satt ihop en lista med fem boktips som får mig att vilja kasta mig på nästa flyg. Komplett med en egen minirecension.


En gränd i Rom.

1. Eat, Pray, Love av Elizabeth Gilbert

Genom Elizabeth Gilberts memoarer får vi följa med på en resa till Italien, Indien och Indonesien och jakten på lycka, kärlek och den egentliga meningen med livet. Boken fick mycket uppmärksamhet när den kom och den har också filmatiserats med Julia Roberts i huvudrollen.

Jag ställer mig egentligen kluven till boken. Rent personligt så är den inte riktigt min typ av bok och jag ska villigt erkänna att jag hade svårt att ta mig igenom den i slutet. Det blev lite för spirituellt för mig. MEN trots det så älskade jag inledningen och då speciellt tiden som hon spenderar i Italien, främst i fantastiska Rom.

Få böcker har fått mig att så oreserverat vilja kasta mig på första bästa flyg. Sättet hon beskriver sin vistelse i den italienska huvudstaden är på det sättet jag vill leva där: underbara vänner, fantastisk mat och en avslappnad och härlig kultur. Jag vill, liksom Elizabeth, tillbringa timme efter timme på ett mysigt café, jag vill dricka vin med vänner i en park, jag vill äta god mat gjord på fantastiska råvaror. Om man inte tidigare haft något som helst sug efter att besöka Rom så tror jag att den här boken kan få dig att ändra uppfattning.

2. Brick Lane av Monica Ali

Brick Lane utspelas i ett område med samma namn i östra London som är välkänt för sin höga andel invånare med en bakgrund i Pakistan. Genom boken får vi föja 18-åriga Nazneen som kommer till London från Bangladesh för att gifta sig med en dubbelt så gammal man genom ett arrangerat äktenskap. Bakom sig lämnar hon bland annat sin syster, som rymmer från familjen och gifter sig för kärlekens skull, och man får följa systrarnas historia parallellt genom boken.

Monica Ali skildrar ett London som är långt ifrån det vi ser när vi är på besök över en weekend. Nazneen är djupt religiös och lägger hela sitt liv i ödets händer. Det tar lång tid innan hon börjar inse att alla människor har möjlighet, och en skyldighet, att förändra sitt eget liv. Det är när hon letar sig ut från lägenheten som jag tycker att boken blir ordentligt intressant.

Jag hade väldigt svårt att lägga ifrån mig boken och kunde nästan känna currydoften från Brick Lane där jag satt på soffan. Och så snart jag lagt ifrån mig boken började jag leta flygresor till London.

Utsikt över Edinburgh

3. Inspector Rebus-böckerna av Ian Rankin

Jag älskar brittiska deckare. Jag slukar de allra flesta och ju mer invecklade och knepiga de är desto bättre trivs jag. Mina absoluta favoriter är Ian Rankins serie som handlar om Inspector Rebus. Böckerna utspelas huvudsakligen i Edinburgh och har man varit i staden någon gång så känner man igen flera av landmärkerna, pubarna och gatorna som Rebus rör sig på.

Rebus är den typiska polisen med en strulig familjesituation och som rör sig precis på gränsen mellan vad som är tillåtet och vad som inte är okej i jakten på en mördare. Anledningen till varför jag tycker att Rebus står ut från mängden av deckare är språket som Ian Rankin använder sig av. Böckerna är fantastiska på engelska men tack vare bra översättning går de bra att läsa på svenska också utan att man tappar för många nyanser i berättelsen.

Edinburgh som stad går också ”all in” när det gäller Rebus. Har du vägarna förbi – varför inte gå på en guidad tur där man får besöka allt från Rebus lokalpub till hans lägenhet och polisstationen?

4. Död i Gryningen av Deon Meyer

Böckerna utspelar sig i och omkring Kapstaden i Sydafrika. Vi får stifta bekanskap med Zatopek van Heerden, en polis som nyligen fått sparken. Istället bestämmer han sig för att försöka sig på en karriär som privatdetektiv och hans första uppdrag blir att leta reda på ett saknat testamente som stulits i samband med ett mord.

Här rullas en kriminalhistoria upp som inte bara berättar huvudpersonens historia utan även Sydafrikas. Spåren leder tillbaka till 70-talet och ju längre historien går desto mer lär man sig om Sydafrikas historia och vilken effekt den har på samhället även idag. Död i Gryningen är den första delen av en hel serie med böcker av Meyer och jag kan verkligen rekommendera den.

Mysiga Barcelona.

5. Vindens Skugga av Carlos Rúiz Zafón

En bok som får det att klia i mig av lust att åka till Barcelona. Boken utspelas strax efter kriget då en ung pojke, Daniel Sempere, får följa med sin pappa till ”De bortglömda böckernas gravkammare” – ett gigantiskt bibliotek någonstans i Barcelona. Enligt traditionen får alla som introduceras till denna mytomspunna plats ta med sig en bok därifrån och ansvarar sedan för att skydda den under resten av sitt liv. Daniel väljer en bok som han läser samma natt, helt uppslukad av historien.

Daniel bestämmer sig för att ta reda på mer om författaren till boken, som ingen verkar ha hört talas om, och dras in i ett äventyr som han aldrig hade räknat med. En riktigt spännande bok som griper tag i en och som är svår att lägga ifrån sig. Den får i alla fall mig att vilja vandra i Barcelonas gränder i all oändlighet. I och med att den utspelar sig under efterkrigstiden så är känslan i boken ganska mörk men det adderar snarare än förtar från känslan att man vill vandra i Daniels fotspår.

Det här var min lista med förslag på böcker som gör mig sugen på att ge mig ut och resa. Har ni några egna förslag?

Per Liestam

Previous Marketing Manager