Live-rapport från London: StudyWorld 2011

Per Liestam, 7 sep, 2011

En av de roligaste sakerna med det här jobbet (förutom att guida blivande studenter i valet av ort/skola/kurs förstås) är att besöka olika mässor/workshops för att få inspiration till nya spännande produkter och ställen att skicka våra studenter till. Just nu är Johan och jag på StudyWorld, en av de äldsta och största mässorna i branschen. Den går kort och gott ut på att en massa (främst språk)skolor och en massa agenter (sådana som vi) från hela världen träffas under ett par dagar för att skapa nya kontakter och vårda nuvarande sådana.

Jenny och Johan på StudyWorld

Formatet är väldigt intensivt och inte helt olikt speed-dejting: som agent får man 20 minuter med varje skola (inte med alla skolor, här finns flera hundra, men med några utvalda som man bestämt i förväg) och då gäller det att ösa och diskutera allt mellan himmel och jord som man har på agendan. Efter 20 minuter ringer klockan och då är det bara att kasta sig till nästa möte: upp eller ner beroende på vilken sal man är i. Det är nämligen så stort här att mötena äger rum i två olika salar, på två olika våningsplan (med en våning emellan dessutom).

Skolorna får vackert sitta stilla vid sina bord, men vi agenter får kuta upp och ner i trapporna och kryssa mellan de små borden i de trånga gångarna, för att bana väg till nästa möte. Det mest irriterande jag vet är när en skola är sen till nästa möte. Det vill säga, när de drar över tiden med den förra agenten, medan man själv står som ett fån och väntar intill, sneglandes inte så diskret på klockan en gång i minuten för att signalera att det är ens tur nu. Nej, nu är jag lite elak, för de allra flesta skolor (och agenter) är väldrillade och håller tiden väldigt bra. En del möten är väldigt spännande och lovande, inte minst när man dyker på någon ny skola som har något lockande att erbjuda och som man kanske inte alls kände till sedan tidigare. Andra är är småputtrigt trevliga av den anledningen att man träffar vår partner sedan länge, som vi kanske jobbat med sedan Blueberrys begynnelse. Om den representanten dessutom är en kul prick är det nästan som att träffa en gammal vän, och man har ofta en del att diskutera, både privat och jobbmässigt.

Jag ska inte bli för långrandig om exakt hur de här mässorna går till, men det roliga är som skrivet var att man får så otroligt mycket inspiration. Under mina dryga sex år på Blueberry vet jag inte hur många gånger jag fått helt strålande idéer i samband med en mässa. En del som realiserats inom några veckor, andra man har fått lägga i malpåse tills tid finns, och ytterligare några som bara väntar på att tas itu med.

Denna StudyWorld har sannerligen inte varit något undantag. Både Johan och jag har fått höra en massa spännande nyheter (och branschhemligheter!) och är superladdade inför nästa år. Vi kan inte avslöja allt här, men jag lovar att Blueberry kommer att bjuda på en hel del nya produkter och säkerligen skolor och destinationer under 2012. Till dess (håll utkik på vår webbsida och här!) kan jag tipsa om några existerande godingar som kan passa den som funderar på att ge sig iväg utomlands:

Varför inte läsa spanska på vår kanonskola Malaca Instituto i Málaga? Vi har jobbat med den här skolan i många år och vad jag vet inte haft en enda missnöjd student här. Nu när hösten närmar sig med stormsteg passar det extra bra att byta regnrusket mot sol och strand och spanskastudier.

Två av våra skolor vann det prestigefyllda ”Language Star Awards”, som röstas fram av agenter runtom i världen: Vår språkskola i Berlin, München och Frankfurt, DID, är nästan alltid nominerade och i år vann de förstapriset. Tyska sägs vara på frammarsch igen, så ta chansen att studera tyska på plats, där det händer.

Italienska är inte ett så tokigt språk det heller. Modestaden Milano bjuder på förstklassig italienskaundervisning och allt du kan önska dig. Vår skola Linguadue vann även de förstapriset!

Det finns så otroligt mycket man kan hitta på. Är det någon skola, ort eller destination som du saknar på Blueberry? Något språk? Någon viss produkt? Vi kan inte ha allt, men vi vill gärna ha det bästa av det bästa, inom alla områden, så tipsa oss gärna. Även om våra huvuden är fullproppade efter StudyWorld får vi alltid rum med lite till.

So long from London!

/Jenny

Per Liestam

Previous Marketing Manager