Min tid som Fashion Design-student på TAFE Queensland

Per Liestam, 10 dec, 2010

Sunshine Coast är precis som det låter – soligt!

Det började med att jag ville studera modedesign, försökte hitta något passande i Sverige men utan lycka. En kompis till mig rekommenderade Australien och det tyckte jag lät som en utmärkt ide så jag började kolla runt efter utbildningar. Hittade en utbildning på Blueberrys hemsida som verkade vara perfekt för mig, nämligen Fashion Design på TAFE Queensland i Nambour som ligger i Sunshine Coast.

Jag började skolan februari 2009 och har nu varit i Australien i ett år. Utbildningen är på två år så jag har fortfarande ett år kvar. Det har varit ett fantastiskt år, utbildningen är jättebra med mycket hjälpsamma och kompetenta lärare.  Området skolan ligger i är väldigt vackert med mycket natur.

Sunshine Coast är som det låter soligt med många vackra stränder. Det bor ca 300 000 här som är utspridda efter kusten. Jag bor i Coolum Beach, en jättemysig liten by som ligger i mitten av Sunshine Coast. Har träffat många fina vänner, australiensarna är väldigt trevliga och positiva.

På utbildningen får vi lära oss allt från mönsterkonstruktion till att lära oss teckna både för hand och på dator. Det är mycket praktik vilket är jätteroligt. Första året låg den mesta koncentrationen på att få kunskap i olika tekniker för att kunna skapa ett plagg från en enkel skiss.  Första terminen gick vi fem dagar i veckan, den andra terminen fyra dagar. Jag åkte ofta in och jobbade i skolan på den dagen jag var ledig eftersom skolan har alla bra maskiner, papper, datorer allt som behövs för att göra klart examensuppgifter. Det är mycket att studera och kan vara stressigt ibland men det gör inget för allt är så kul. Det kan ta några veckor innan man kommer in i språket eftersom de har en ganska stark dialekt här i Queensland. I slutet av både första och andra året har vi en modeshow, andra året kommer vi att visa vår egen kollektion. Hur spännande som helst! Klassen består av ca 17 personer vilket gör att man får bra med uppmärksamhet av lärarna. De vill verkligen att det ska gå bra för oss och hjälper till så mycket dom bara kan. De har dock vissa regler men det är för att kläderna och datorarbetet måste se professionellt ut, vilket är bra så att vi blir förberedda för att kunna gå direkt ut och arbeta i industrin och branschen om man vill.

Skolan har två kaféer, en som serverar nyttig mat och en annan som serverar friterad mat och godis. Australiensarna älskar sina friterade korvar. Det finns en kyl och microvågsugnar ifall man vill ta med sin egen mat vilket är bra och mycket billigare.

På Sunshine Coast finns det hur mycket aktiviteter som helst att göra: surfa, klättra, hoppa fallskärm, campa på stranden, festivaler, vandra i djungeln, bada i vattenfall, marknader, restauranger, fester, konserter och besöka bergsbyar. Ja, om man vill behöver man aldrig ha tråkigt. Musikkulturen är varierad och stor här i Australien, vilket gör att det finns många bra livekonserter att besöka.

Det är lätt att hitta boende här, det finns många kollektiv om man vill bo med andra. Australiensarna är mycket sociala och gillar att hänga.

Jag älskar musikfestivaler och så fort jag har möjlighet besöker jag en festival. Det är en stor festival här i Sunhine Coast varje år, Woodford Folkfestival med ca 50 000 besökare och det finns underhållning för alla dess smaker. Det är en helt underbar festival. Jag jobbade som frivillig och fick då en biljett gratis vilket var jätte kul och man får träffa så många olika människor.

Brisbane ligger bara en timme härifrån så om man har behov av skyskrapor är det bara att besöka storstaden.

Som svensk och student i Australien är det jättebra, vi får samma sjukvårdshjälp som Australiensarna. Man kan söka om ett sjukvårdskort som ger gratis sjukvård på utvalda ställen och det går att köra på sitt svenska körkort utan problem.

Jag ser fram emot mitt sista år som student, det kommer att bli spännande och kreativt då vi kommer få mer fria händer till att skapa vad vi vill. Det kommer också att bli lite flera mindre modeshower och tävlingar.

Jag trivs verkligen här och ångar inte en sekund att jag åkte hit. Så mycket nya kunskaper, erfarenheter, vänner och upplevelser jag har fått här vill jag inte byta mot någonting.

/Christina Rand

Läs mer om TAFE Queensland här.

Per Liestam

Previous Marketing Manager