Mitt äventyr i Peking

Per Liestam, 10 dec, 2013

Efter ha gått ut gymnasiet utan någon aning om vad jag skulle ta vägen, bestämde jag mig för att åka till Kina för att läsa kinesiska. Jag hade läst kinesiska på gymnasiet, men jag var inte på något sätt flytande i språket så att åka till Kina kändes som en bra idé. Det slutade med att jag bokade en två månaders kurs i BeijingLTL language school, ett av de bästa besluten jag någonsin tagit.

Varför Beijing?
Jag bestämde mig för att åka till Beijing eftersom dialekten här inte skiljer sig särskilt mycket från Mandarin, vilket är en stor fördel eftersom det då är lättare att kommunicera. Åker du till en annan stad kan nästan alla prata mandarin, men då upplever man inte språket på samma sätt. När man är i Beijing och hör språket konstant, så lär man sig det också snabbare. Jag tror inte att min hörförståelse skulle vara alls lika bra om det inte vore för att jag kunnat öva; genom att försöka förstå vad folk pratar om på tunnelbanan eller i affären. Att studera i Beijing tror jag är det bästa sättet att verkligen leva med språket.

Utsikten från skolan
Utsikten från skolan

LTL Language School
Jag valde LTL av en slump, men det visade sig vara ett riktigt bra val! Jag bokade bara grupplektioner, men de sista tre veckorna var det bara jag och läraren då det inte var några andra på skolan som låg på samma nivå av Kinesiska. Innan jag kom till Kina hade jag en Skype-intervju för att testa på vilken nivå min kinesiska var, och även om jag trodde att jag hade gjort bort mig helt och att de skulle placera mig i nybörjarklassen så blev jag placerad i en klass där vi alla låg på samma nivå. Gruppklasserna är små, när vår klass var som störst var vi sju elever, men det var bara en vecka och vanligtvis var vi runt fyra elever i en klass.

Eftersom jag inte hade några klasskamrater de sista tre veckorna så fick jag även uppleva hur det var att ha individuella klasser. Det är sjukt stor skillnad mellan att ha gruppklasser och individuella. I gruppklasser kan man ta hjälp av varandra och eftersom man inte alltid tänker på att fråga samma saker så lär man sig mer. Samtidigt så är Individuella lektioner mer intensivt, och man kan välja mer själv. Kanske finns det något som man vill öva mer på eller något speciellt man vill lära sig. Jag tror nog att det bästa är en kombination av båda, att läsa gruppklasser i början för att komma igång – speciellt om du är nybörjare – och sedan läsa individuella. Jag läste bara 4 timmar per dag men jag tyckte att det var tillräckligt, då har man tid att vila hjärnan lite och sedan senare på kvällen gå igenom vad man gjort på lektionen, och göra ev. läxor.

Boendet
Eftersom jag bodde med mina föräldrar i Sverige ville jag pröva på att bo ensam, och därför tänkte jag att rum i korridor var en bra idé. Från början valde jag ”small room” där rummet i sig var helt okej, dock var toaletten inte helt fräsch fast det största problemet med toaletten var att den konstant var upptagen. En gång fick jag vänta i 2 och en halv timma för att kunna gå på toa. Jag kunde inte stå ut med det så jag bytte upp mig till ”large room” så jag hade ett eget badrum.

Vi gjorde spännande utflykter!
Vi gjorde spännande utflykter!

Sedan har vi köken, de har ett handfat, en mikrovågsugn, en vattenautomat, en tvättmaskin och vissa har ett redan fullproppat kylskåp. Det är egentligen inget problem att vara utan kök då det är extremt billigt att köpa mat ute, men kan vara lite irriterande om man känner för att laga mat. Jag har annars trivts väldigt bra i mitt rum, men det beror såklart på vad man kräver för standard. Jag har haft vänner här som bott i värdfamilj och alla jag har pratat med har tyckt att det varit väldigt bra där, så det finns ju alltid det alternativet. En intressant sak med Kina; alla sängar är stenhårda, så var beredd!

Mat och nöjen
Beijing är en gigantisk stad – och med det kommer allt du kan tänka dig i form av mat och nöjen. Först har du såklart de kända turistställena – Summer Palace, Kinesiska muren, Förbjudna staden, Tian’an’men m.fl. Sedan har du områden som är värda ett besök; Hohai Lake, Sanlitun, Wanfujin och såklart finns det saker du måste pröva på att äta på alla dessa ställen. Sedan kommer ju något som, enligt mig, är ett måste om du kommer hit; KTV! KTV är karaoke, fast istället som en bar där man bara kan gå upp på scen och sjunga så bokar man ett litet rum tillsammans med några vänner och där kan man hänga hela kvällen, sjunga karaoke, dricka kinesisk öl, äta snacks. Det är som att vara hemma hos någon fast man kan sjunga karaoke.

Vi åt mycket god och billig mat.
Vi åt mycket god och billig mat.

Maten i Beijing är sjukt billig jämförd med i Sverige, men om du vill ha den allra billigaste maten måste du kunna kinesiska, för de restaurangerna har varken bilder på maten eller engelsk text. De flesta restaurangerna har dock bilder så du vet ungefär vad du äter, men om du vill ha stenkoll finns det tyvärr inte många billiga ställen du kan äta på.

Det sociala livet
En sak som jag var rädd för när jag åkte till Kina var att jag kanske inte skulle hitta vänner. Jag hade accepterat tanken om att det kanske kunde bli lite ensamt, men egentligen så ville jag ju inte det. Det blev aldrig något problem. Jag kom till Kina på söndagen och redan då fick jag hjälp av en tjej från samma skola som bott där lite längre. Hon visade mig den västerländska delen av Beijing, men också vart den närmaste mataffären och restaurangen låg. På måndagen hade vi frukost på skolan, det var ganska många nya den dagen jag kom, och redan första dagen skaffade jag mig vänner. Under åtta veckor träffade jag massa underbara människor. Jag umgicks inte bara med elever utan även med de som jobbade på LTL. Alla är oerhört hjälpsamma och roliga, och även om vi mest hängde på skolan så hände det att man gick ut och tog en öl tillsammans då och då.

Under min två månaders period i Kina skrev jag en reseblogg för att hålla folket därhemma uppdaterade om vad jag höll på med, men också för andra som vill åka till Kina men vill veta lite hur det är. Jag tror att det är en bra sak att ha såhär i efterhand också, som ett minne från tiden här i Kina. För tillfället är jag fortfarande i Kina men om ungefär en vecka åker jag hem till Sverige igen. Jag har kommit att älska Beijing och dess människor så det kommer bli svårt att lämna det här stället. Men jag har en känsla av att jag kommer komma tillbaka hit igen inom en snar framtid…

/Susanna Ahlström

Per Liestam

Previous Marketing Manager