När man planerar att åka utomlands så har man, kanske självklart, störst fokus på alla roliga saker man kommer att vara med om. Ingen vill ju tänka på det tråkiga och hemska som kan hända när man är borta.


Men tyvärr händer det ibland saker som man inte räknat med. Det kan vara olyckor, man kan bli sjuk, bli bestulen på någonting när man är ute och rör sig eller ha inbrott där man bor.

Det finns flera rapporter som visar att få unga bryr sig om att undersöka det här med försäkring innan man ger sig ut och reser. Det är tyvärr någonting som kan stå en dyrt om olyckan är framme. I vissa länder, som till exempel USA, är sjukvården otroligt dyr och även ett ”enkelt” besök hos läkaren kan dra iväg rent kostnadsmässigt.

Det lönar sig därför att jämföra olika försäkringar och se vad de täcker och hur mycket de kostar. Jag skulle rekommendera att man tittar på sitt vanliga försäkringsbolag (där du har din hemförsäkring) och sedan minst två andra.

Välj rätt försäkring

Det finns olika försäkringar för olika saker också. Ibland ska du ha en vanlig reseförsäkring och ibland är det en studieförsäkring eller liknande som du behöver. På Blueberry erbjuder vi flera olika försäkringar: Språkreseförsäkring för dig som åker på språkresa, Utlandsstudieförsäkring för dig som studerar på college eller universitet, Leva Utomlands-försäkringen för dig som ska jobba och bo utomlands och sist men inte minst Reseförsäkringen för dig som ska resa runt mycket eller åka på Working Holiday.

De flesta försäkringsbolag har olika försäkringar för olika situationer, att jämföra är alltid nyttigt!

Det finns vissa saker som du kan titta lite extra på:

  • Självrisken – Hur stor är den? Självrisk innebär den summa som du själv måste betala ifall någonting händer. Om din mobiltelefon går sönder så är det ofta en självrisk på till exempel 1500 kr, det betyder att du bara får ersättning på summan över självrisken. Våra försäkringar har ingen självrisk.
  • Återbetalning av studiekostnader – En vanlig reseförsäkring betalar ofta inte tillbaka eventuella studiekostnader om det är så att du åker utomlands för att studera. Detta är ett problem ifall du behöver avbryta dina studier och åka hem när du blir sjuk.

Även om en försäkring kan tyckas vara en onödig utgift så är den guld värd ifall någonting skulle hända. Det är jobbigt att stå där när olyckan är framme.

Man kanske har råd att ersätta en förlorad dator, en trasig kamera eller ett borttappat kreditkort men det finns så mycket mer som kan hända. Det är helt enkelt dumt att chansa.

Läs gärna mer om våra försäkringar på vår hemsida och kontakta oss på 08-4426760 eller info@blueberry.nu ifall du vill veta mer.

Per Liestam

Previous Marketing Manager