Ny Australienälskande praktikant

Per Liestam, 13 sep, 2013

Hej !

Jag heter Johanna och jag är praktikant hos Blueberry WorldWide! Här på kontoret kommer jag att arbeta med bland annat bokningsadministration och diverse projekt, samt finnas tillgänglig på telefon för att hjälpa er med era frågor. Jag har rest en hel del och Australien hör definitivt till mina favoriter. Tack vare working holiday-visumet kunde jag spendera ett helt år på denna underbara plats och finansiera min resa genom diverse ströjobb. Jag jobbade bland annat i en glassbar, som telefonist, på lager och på ett road house i outbacken. Australien har mycket att erbjuda, men här kommer några av mina favoriter:

Uluru

Uluru, eller Ayers rock som de kanske är mer känt som, är en stor sandstensmonolit i den sydligaste delen av Australiens Northern Territory. Uluru är ett av UNESCO skyddat världsarv och enligt en av aboriginernas legender byggdes berget under skapelseperioden av två pojkar som lekte i leran när det regnade. Den bästa tiden att besöka Uluru är vid soluppgång eller solnedgång då berget ändrar färg från ljust orange till roströd till djupröd. För att besöka Uluru så kan man antingen flyga till flygplatsen i Yulara eller köra 450 kilometer från Alice Springs.

Stora Barriärrevet

Stora Barriärrevet är det största korallrevet i världen och sträcker sig längs nästan hela Queensland på landets östkust. Miljoner människor besöker revet varje år och då främst från områdena kring Cairns och Whitsundays. Dykning är ett utmärkt sätt att se revet och alla dess koraller på nära håll. Du kommer garanterat att få se färglada fiskar, sköldpaddor och andra marina varelser. De flesta dykturer erbjuder även snorkling för dem som inte har PADI-certifikat. Ett annat sätt att se Stora Barriärrevet är från luften, antingen genom en flygtur eller varför inte genom att hoppa fallskärm? Att falla fritt och se revet från luften för att sedan landa på stranden är en oslagbar känsla!

Melbourne Cup

Den första tisdagen i november äger Australiens största hästkapplöpning rum: Melbourne Cup! Hela landet stannar och de flesta får ledigt för att njuta av tävlingarna. Så klä upp dig till tänderna, sätt på dig en rolig hatt, drick champagne och satsa några dollar på din favorithäst! Definitivt en dag du aldrig kommer att glömma!

Fraser Island

Fraser Island är världens största sandö och den 6:e största ön i Australien . Man kan ta sig till denna 120 kilometer långa ö norr om Brisbane med färja från Rainbow Beach eller Hervey Bay. Det bästa sättet att ta sig runt är med en 4×4. Stränderna är långa och fungerar som vägar på ön och det enda boendealternativet är att campa. Det finns mycket att se på ön, t ex vraket Moheno på stranden, gigantiska sanddyner och vilda dingos (men gå inte för nära!).

Sport

Det är svårt att undgå att alla aussies är galna i sport! Gå en dag och kolla in MCG i Melbourne. Med kapacitet för runt 100 000 så är det hem för några av de största sportevenemangen i Australien idag. Ingenting matchar atmosfären under en cricketmatch under tävlingen ”the Ashes” eller finalen av en match av ”Aussie Rules”. Eller varför inte spana in tennisen under Australian Open eller se the Wallabies tackla sitt motståndarlag under en match av rugby?

Djurliv

Som är ganska väl känt så har Australien ett minst sagt exotiskt djurliv. Kängurur, koalor, hajar, delfiner, emus… listan kan göras lång. Ta chansen att se dessa varelser i verkliga livet, och på många ställen kan man komma riktigt, riktigt nära och få klappa och mata. Men ett tips, akta er för spindlarna, då de i många fall kan vara giftiga!

Sydney Opera House och Harbour Bridge

Sist men inget minst. Ingen resa till Australien är komplett utan en resa till Sydneys hamn. Att stå där för första gången och blicka ut över vackra Sydney Opera House och Harbour Bridge är en känsla som ingen annan. Sydney Harbour Bridge öppnade 1932 och är en karbonkopia av Tyne Bridge i Newcastle, England. Det finns turer för att bestiga bron där man får en fantastisk panoramautsikt över Sydneys hamn och operahuset. Det finns även guidade turer av operahuset om man känner sig sugen på att se hur det ser ut inuti den ikoniska byggnaden.

Efter att nu ha bloggat för er inser jag hur mycket jag vill åka tillbaka till Australien. Vem vet… kanske blir det en termin i Sunshine Coast eller kanske Perth?! ;)

Per Liestam

Previous Marketing Manager