Nya CSN-belopp för utlandsstudier

Per Liestam, 20 jul, 2010

Den 1 juli ändrade CSN beloppen som du kan få i uppehälleslån när du studerar utomlands. Tillsammans med studiebidraget på 674 kr per vecka är det tänkt att uppehälleslånet ska täcka dina kostnader för mat och husrum etc. Storleken på lånet varierar från land till land. CSN uppdaterar lånebeloppen en gång i halvåret för att reflektera förändringar av valutakurser och levnadsomkostnader i de berörda länderna.

Vinnarna
I följande länder har studielånet höjts:

  • Australien: här har lånet höjts med 400 kr per vecka för att kompensera för att den australiensiska dollarn har gått upp. Det innebär att du kommer att klara dig betydligt bättre på CSN i  Australien framöver.
  • Egypten: även här har lånet höjts med 400 kr per vecka.
  • Italien: här har lånet höjts med 100 kr per vecka.

CSN och arbete i Japan
Den största sänkningen har skett för Japan där lånet sänkts med hela 600 kr per vecka. Lånet är dock fortfarande bland de högsta som delas ut. För ett par år sedan gick den japanska Yenen upp med närmare 50% mot kronan. Då tog det lång tid innan CSN reagerade men när man väl gjorde det så chockhöjde man lånet med 1000 kr per vecka, samtidigt som Yenen börjat gå ned igen…

Det är mot denna bakgrund man får se den nuvarande sänkningen. Ironiskt nog kommer den dock när Yenen under slutet av våren gått upp ca 15% igen. CSNs timing är onekligen inte den bästa när det gäller lånbeloppen till Japan. Min bedömning är dock att pengarna fortfarande ska räcka om du tar fullt lån och bidrag. Då har du rätt att få ut 14296 kr (ca 168000 Yen) per månad till mat, husrum, nöjen och resor. Det ska du kunna klara dig på om du inte har för dyra vanor. Bortsett från boende så är Japan inte särskilt dyrt.

Om du inte vill ta så mycket studielån eller om du vill jobba vid sidan av så kan jag tipsa om våra arbetsprogram i Japan.

Tyskland är fortfarande billigare än Kina…
Studielånet är tänkt att motsvara levnadsomkostnaderna för en student i de olika länderna. Hur väl detta överensstämmer med verkligheten är en annan historia. CSN anser till exempel fortfarande att Tyskland (1500 kr/vecka) är billigare än Kina (1750 kr/vecka) vilket ligger ganska långt ifrån verkligheten. Tittar man på våra skolor kostar det till exempel 44575 kr att bo 20 veckor i värdfamilj i Berlin medan priset i Peking är 20210 kr för motsvarande tid.

Jag är också fascinerad av att man inte höjt studielånet till Europas dyraste land Schweiz som dessutom har en väldigt stark valuta i dagsläget. Finns det någon som på allvar tror att det är 1600 kr dyrare per månad att leva i Italien eller på Irland? Det är inte lätt att bedömma levnadsomkostnaderna i olika länder men CSN borde kunna hitta ett system som bättre reflekterar levnadsomkostnaderna för studenter i de olika länderna.

Läs mer om studiemedel för utlandsstudier och se de aktuella lånebeloppen.

Per Liestam

Previous Marketing Manager