Nytt blåbär minns hur det var att studera i Japan

Per Liestam, 20 feb, 2012

Hej på på er! Eller Hajimemashite som man säger i Japan när man träffar någon första gången. Erik Aneer heter jag och är Bluyeberrys senaste personaltillskott samt nye Japanexpert. Som alla andra här på Blueberry tycker jag om att resa, se nya kulturer och träffa nya personer.

För mig blev det ganska snabbt Japan som blev den stora dragningskraften utanför Sverige och efter min första resa dit var jag helt såld. Med det intresse som fötts insåg jag ganska snabbt att jag ville lära mig japanska för att förstå mig på landet byttes brädåkning på heltid till japanskastudier på heltid. Dessa studier som ”bara skulle vara ett halvår” resulterade i att jag kom att studera japanska både i Nagoya och i Osaka innan en examen i japanska senare togs vid Stockholms universitet. Därefter har jag arbetat i drygt fyra år på japanska ambassaden i Stockholm där jag bland annat tagit hand om Blueberry-studenters visumansökningar.

Erik i full japanmundering med Rebecka på Blueberrys mässa

Att studera utomlands är något av det absolut bästa jag gjort! Och det är något som jag rekommenderar alla att göra. Finns det möjlighet att bo i en värdfamilj så vill jag bara säga: -Ta den! Bättre sätt att lära sig landet man åker till finns inte! Ska jag vara helt ärlig så var faktiskt även jag lite motvillig dagen som jag fick veta att jag skulle bo i familj, mot mina önskemål. Jag var ju vuxen och levde mitt egna självständiga liv, och bo i familj kunde inte vara något för mig, alls! I efterhand kan jag bara säga att jag är mycket glad att jag hamnade där. En bättre gratisbiljett till ”inside Japan” fanns inte, och ja, både mina språkkunskaper och förståelse för Japan fick en boost som inte hade varit möjlig att få från skolan. Dessutom fick jag chanser att se och uppleva saker som annars inte skulle varit möjliga på egen hand. Min familj och jag har blivit nära vänner för livet och det känns lite som att komma hem varje gång jag åker för att besöka ”min” familj i Nagoya.

Ett av mina minnen från tiden i familj är från en kväll på det lokala badhuset, ett s.k. sento. Förr i tiden gick nästan alla japaner och badade/tvättade sig på det lokala badhuset. Idag är det bra mycket färre men ett besök där är att rekommendera eftersom tvagning på detta sätt är något mycket nära förknippat med den japanska kulturen. Dessutom är det ett bevis på nära vänskap att bli medbjuden av en japan.  Så när jag då blev medbjuden var det ett sätt för familjen för att visa att de såg mig som en person nära dem.  Jag kommer mycket väl ihåg den kvällen. Morfar i familjen och jag ligger spritt språngande nakna bredvid varandra under klar stjärnhimmel. Vi värms av ångan som stiger upp mellan springorna i bambumattan som vi ligger på, och i denna absoluta nakenhet får jag chansen att höra min japanske morfars egna upplevelser från det stora kriget nästan sjuttio år sedan. Den stunden kommer jag aldrig att glömma. Just då och där kändes det verkligen som att jag var där i mitt i historien. Samtidigt var det också ett bevis på att jag hade kommit min värdfamilj nära, mycket nära, och att morfar någonstans kände att han hade fått den son han så längtat efter.

För mig har tiden utomlands gett mig så otroligt mycket. Därför känns det väldigt kul att börja på Blueberry och få chansen att hjälpa andra att ge sig iväg ut i världen för att skapa oförglömliga minnen! Hör er om ni också är intresserade av att studera i Japan.

Yoroshiku onegaishimasu

/Erik Aneer

 

Per Liestam

Previous Marketing Manager