Maria Berthelius heter jag och är ny till blåbärsfamiljen. Liksom alla mina kollegor är min absoluta favoritsysselsättning att få resa och upptäcka nya saker och tänkt att jag nu jobbar med det jag helst gör! Fantastiskt!


Alla har vi ett land och en kultur som våra hjärtan bankar extra hårt för. I mitt fall är det Frankrike. Att det blev denna ostläskande nation var lite av en slump, som mycket annat i livet kan vara. När det var dags att välja mitt tredje språk, tyska, franska eller spanska, var min tes enkel; Vilket av dessa länder har Disney world? Frankrike!

Vackra Paris.

Efter avklarade gymnasiestudier valde en kompis och jag att åka till Paris och läsa en 13 veckors kurs på Sorbonneoch det var här, boende i rum 314, Rue de Tolbiac, 13 arrondissement som jag verkligen insåg hur fantastiskt Paris och franska är! Redan inom några veckor började jag förstå enklare konversationer och när jag kunde tjuvlyssna på andras vardagskonversationer, är otroligt nyfiken av mig, var min glädje total! Jag bodde i ett studentrum på 12 kvm i en byggnad enbart för kvinnliga studenter. Toalett, dusch och något som liknade ett kök fanns i korridoren, med andra ord inte vad man som svensk är van vid. Men jag resonerade; om svensk standard var ett krav så skulle jag gott ha stannat hemma.

Lektionerna på Sorbonne var pedagogisk uppbyggda och jag hade lektioner varje dag. Utöver det hade jag även fonetiklektioner, konsten att uttala korrekt, vilket var till stor hjälp. Satt i små bås och hade enorma hörlurar på sig och så repeterade man efter läraren som sedan korrigerade.

När lektionerna var klara och läxorna gjorda så fortsatte jag lära mig alla verb… nä skämtar bara. Jag utforskade Paris så mycket som det bara gick, allt från caféer, till loppmarknader, shoppingstråk och busslinjer. Att åka buss är det perfekta sättet att lära sig en stad. Bara hoppa av när det är något som fångar ditt intresse. 21:an är synnerligen bra för sightseeing.

Att utmana sig själv gör att du växer som person och att lära sig språk i ett land gör att du växer flera mil!

Om du vill veta mer om hur det är att studera utomlands är det bara att kontakta mig! Speciellt om det gäller franska, Paris eller Sorbonne. Utöver det ansvarar jag också för språkresor i portugisiska, arabiska, grekiska, polska, rysk, thailändska, engelska i Kanada, koreanska vid Yonsei samt Work & Travel i Kanada. Det är bara att ringa mig på 08-4426760 eller maila maria.berthelius@blueberry.nu.

Maria Berthelius