Nytt blåbär med en reseberättelse

Per Liestam, 11 mar, 2010

Jag kom i kontakt med Blueberry för första gången under mitt sista år på gymnasiet, någon gång slutet av 2004 eller början av 2005. Jag hade bestämt mig – var trött på Sverige och att allting bara rullade på i gamla hjulspår. Jag var redo för någonting nytt och spännande och med min förkärlek för det engelska språket och Storbritannien i stort så var valet solklart – språkresa!

Hösten 2005 anlände jag i Edinburgh och det tog inte lång tid för mig att bli förälskad. Staden, människorna, språket – allting tog mig med storm. Jag bodde i delad lägenhet och efter mycket om och men lyckades jag ta mig dit helt på egen hand – dock en tid på dygnet när receptionen till lägenhetshotellet där jag var inhyst inte hade öppet!

Trots den första missräkningen så flöt det hela på smidigt så snart jag fått nycklarna. Det visade sig snart att den tjej som jag delade lägenhet med också kom från Sverige – men hon skulle gå på en annan skola. Jag var anmäld till Edinburgh School of English – en otroligt vacker liten skola mitt i centrala Edinburgh. Den ligger på The Royal Mile; gatan som leder hela vägen upp till slottet och är omgiven av pubar och restauranger.

Edinburgh Castle

Jag hade bestämt mig för en CPE kurs (Certificate of Proficiency in English) som är en Cambridge-kurs. Min studiegrupp var liten men en rolig blandning av människor från Schweiz, Holland och så jag från Sverige. Jag var faktiskt den enda personen från Sverige på hela skolan vilket jag uppskattade.

Det visade sig snart att huset där jag borde hade en hel del svenskar i sig, folk som jag lärde känna tack vare min rumskompis. De gick allihop på den andra skolan i Edinburgh – Kaplan. Jag var otroligt nöjd med min skola, studietakten var hög men engagemanget från lärare och de andra studenterna var fantastiskt. Edinburgh School of English är något dyrare – men för mig var det värt det. Vi hade något fler lektionstimmar och dessutom ingick en utflykt på fredagseftermiddagarna. På grund av priset har tyvärr efterfrågan på just den skolan sjunkit – men jag rekommenderar fortfarande alla att åka dit! Om du skulle vara intresserad av just Edinburgh School of English så har vi fortfarande bra kontakter där, det är bara att du kommenterar, ringer eller skickar ett mail så hjälper vi dig gärna!

Förutom utflykterna som skolan anordnade så fanns det även två utflykter till där elever från alla de olika skolorna i Edinburgh kunde anmäla sig till. Den ena gick via Inverness till Loch Ness och den andra till Isle of Skye. Så tillsammans med utflykterna som skolan gjorde och de två extra resorna så fick jag se en hel del av Highlands också.

Loch Ness

De 13 veckorna som jag var där flög förbi och innan jag visste ordet av var jag tillbaka på Arlanda med massa nya vänner, härliga minnen och fantastiskt mycket mer kunskap i bagaget. Det enda jag egentligen var helt säker på var att jag inte var klar riktigt ännu.

Sagt och gjort, nästan ett år höll jag mig kvar i Sverige innan jag satt på flyget igen – även denna gång med riktning Storbritannien. Jag tillbringade ett år i Brighton och London med både plugg och praktik innan jag återvände hem över sommaren. Planen var att åka tillbaka till London så snart som möjligt.

Nu blir livet inte alltid riktigt som man tänkt sig, och jag hamnade istället på ett företag i Sverige, men med daglig kontakt och många resor till kollegor i framförallt London. Min dragning till allt som rör att studera utomlands har dock inte lämnat mig – även om jag inte kan åka själv så pratar jag gärna om det!

Några år senare bestämde sig min lillebror för att åka på språkresa och givetvis var det Blueberry som först dök upp i mina tankar. Jag hjälpte honom att hitta information och snubblade över en annons på Blueberrys hemsida där de sökte en Project Coordinator. Intressant, tänkte jag, och sökte.

Och på den vägen är det.

Nu sitter jag här i Blueberrys nya lokaler på Grev Turegatan 35 som ny Project Coordinator. Det är en fantastisk möjlighet att få arbeta med någonting som man verkligen brinner för, och jag ser fram emot att vara med och utveckla Blueberry ytterligare.

Jag hade inte en tanke på att det var här jag skulle hamna när jag först bestämde mig för att resa till Skottland – men där ser man hur det kan utvecklas till slut!

Per Liestam

Previous Marketing Manager