På äventyr i Buenos Aires

Per Liestam, 7 jan, 2016

Plötsligt händer det, allt faller på plats. Kontraktet på jobbet gick ut, vi var tvungna att lämna lägenheten, till och med årskortet på gymmet gick ut. Pojkvännen var trött på sitt jobb. Vad skulle vi göra nu? Att söka nytt jobb och boende kändes inte särskilt lockande och att spendera ännu en vinter i ett kallt Sverige stod inte högt på önskelistan heller.

Vi hade en del sparade pengar och det tog inte lång tid att komma fram till att vi skulle ut och resa. Vi diskuterade vilka länder vi ville besöka, vad vi ville se och göra och listan blev lång. ”Äh”, tänkte vi, ”det är väl lika bra att vi åker jorden runt” och så var det beslutet taget.

Planen var att starta i Sydamerika och vi insåg snabbt att utan kunna någon spanska alls så skulle det bli tufft. Då jag själv jobbat på Blueberry  med språkresor så kändes det självklart att boka vår språkresa med dem. Buenos Aires var ett självklart val för oss. En storstad känd för sin puls, sitt nattliv och många spännande områden att upptäcka.

En bra plats för en paus.
En bra plats för en paus.

Ankomst i miljonstaden Buenos Aires
Vi anlände till Buenos Aires ett par dagar innan skolstart för att hinna göra oss hemmastadda och lära oss hur man tar sig runt. I en stad med 12 miljoner invånare så kändes det som en ypperlig idé. De första dagarna spenderade vi med att vandra runt i staden, sitta i parker och besöka olika attraktioner. Vi tog oss även ned till skolan så att vi visste hur man enklast tog sig dit.

Första skoldagen och jag hade fjärilar i magen. Alla nybörjare anlände vid 9 och de med förkunskaper hade redan anlänt för att göra sitt språktest. Vi började dagen med charader. Alla fick ett kort med ett yrke, t.ex. bagare, snickare etc och sedan fick man gissa. Kunde man ingen spanska så gick det bra att säga det på engelska, vilket var tur för oss!

Efter det var det dags för orientation och vi fick massa bra information om allt från att växla pengar (Argentinas ekonomi är ett kapitel för sig) till alla aktiviteter som skolan erbjöd. Skolan har generellt 3-4 aktiviteter per vecka som inkluderar allt från allt lära dig dansa tango, till att baka torta con dulce de leche (mums!), till pubrundor och museibesök. Superkul!

I skolbänken.
I skolbänken.

Fantastiska lärare och roliga lektioner
Vi påbörjade våra lektioner redan första dagen och vi kastades direkt in i spanskan. Spännande och skrämmande på samma gång. Vår lärare var dock fantastisk och skrattade och sjöng varje dag. Man lär sig mycket och snabbt, men det går inte alltid som man tänkt sig. Pojkvännen skulle t ex berätta hur gammal han var, men råkade istället säga hur många rumpor han hade (34 rumpor är ganska imponerande!). Vi diskuterade även kändisar som talar spanska och vi nämnde fotbollsspelaren Messi och Evita. Vår lärare tryckte på och ville ha fler exempel och vi funderade och funderade. Enrique Iglesias! Där har vi det. Vår lärare tittade på oss och sa: ”Papa Fransisco?”. Ja, just det… påven är ju från Argentina!

Snabba framsteg och härlig kultur
Det bästa med att lära sig ett språk i landet där det talas är att så fort vi lämnade skolan så fick vi använda det vi lärt oss. Att beställa på restaurang blev lättare redan efter dag ett, att förstå vad folk sa när de berättade vad något kostade hängde vi med på på ett par dagar och vi var mäkta stolta över oss själva. Ett plus med att studera i Buenos Aires, utöver att vi fick öva på språket, är att det är en fantastisk stad och det finns alltid något att göra. Att testa på nattlivet är ett måste och om man går ut och äter på restaurang är Asado ett måste! Asado är grillat kött och korv i mängder som serveras med salsa och chimichurri. Smaskens!

De färgglada husen i La Boca.
De färgglada husen i La Boca.

Två andra måsten är ett besök på Recoletas kyrkogård, där de rika och berömda ligger begravda i mindre palats, och La Boca. I La Boca finns de kända färgglada husen och det är supermysigt att vandra runt här. I området ligger även Boca Juniors fotbollsarena som går i lagets färger blått och gult. Man känner sig underligt stolt över att vara svensk här, men det är inte så konstigt. Laget beslutade sig att ta färgerna från flaggan på den första båt som seglade in i den närliggande hamnen, och den båten råkade vara svensk.

Vår tid i Buenos Aires och på Expanish var fantastisk. Jag är väldigt glad att vi tog chansen att läsa på skolan där vi både fick en bättre förståelse för språket, men även för Buenos Aires och Argentina. Vi kommer definitivt att besöka staden igen och jag hoppas att det inte dröjer allt för länge!

/Johanna

Per Liestam

Previous Marketing Manager