På äventyr i Mexiko

Per Liestam, 10 jan, 2014

Playa del Carmen – vilket fantastiskt ställe för att komma bort från vardagslunken! Jag hade turen att åka dit nyligen och uppleva det mexikanska livet. Det finns många mexikaner som själva som bor där så även om det är en plats med många turister känns det ändå väldigt genuint. Det finns små mysiga mexikanska restauranger överallt där du kan testa den lokala maten. Förvänta dig inte avancerade anrättningar och lyxig inredning. Det är ofta enkla restauranger men med fantastisk god och fräsch mat – och glad personal!

Här vimlar av mysiga strandrestauranger.
Här vimlar av mysiga strandrestauranger.

Bland mina favoriträtter fanns exempelvis ”pozole”. Det är en mexikansk soppa gjord på majs med kyckling och/eller fläsk men den brukar också gå att beställa som vegetarisk. Den serveras tillsammans med rå lök, chili, strimlad sallad och rädisa. Jag gillade också ”ceviche”. Det är en fiskrätt där man marinerar vit fisk tillsammans med bland annat lime, koriander och chili. ”Flauta” som betyder flöjt på spanska är mjuka majstortillas som fylls med något smarrigt och rullas ihop så att den liknar en flöjt. En flauta kan man fylla med potatis, ost, kött eller vad som helst. Min absoluta favorit är ”mole”. Det är en mexikansk sås med många ingredienser som gör den till en smaksymfoni. Varje typ av mole brukar innehålla flera olika sorters chili, nötter, kryddor och ganska ofta choklad. Mole serveras med kyckling eller kött. Du kan också testa de karakteristiska nachos, fajitas, enchiladas eller quesadillas som du också kan äta här i Sverige men jag lovar att de kommer att smaka helt annorlunda och mycket godare när du är på plats i Mexiko!

Playa del Carmen har en fantastiskt fin och lång strand. Den är perfekt för solstolen på dagen och mysiga promenader på kvällen. Det finns massor av trevliga restauranger och barer där man kan njuta av en uppfriskande exotisk drink under kvällen.

Playa del Carmen är inte så stort så man kan gå nästan överallt. Jag tyckte om att promenera runt och gå vilse mellan gatorna och träffa lokalbefolkningen. De är fantastiska människor, glada och gästfria och man känner sig direkt välkommen. De berättade om deras kultur och traditioner och hur livet ser ut i Mexiko. Det var väldigt intressant och jag lärde mig oerhört mycket.

Jag besökte även skolorna som vi jobbar med i Playa del Carmen. Båda var fantastiska! Det var många studenter på plats och jag blev mycket imponerad av hur snabbt de lärde sig språket. Jag pratade med flera av dem och de var eniga om att det berodde på att mexikanerna alltid tycker det är kul att prata med turister och att de uppskattar när de försöker att prata spanska. Lokalbefolkningen brukar inte vara så duktiga på engelska vilket studenterna i det här fallet tyckte var en fördel.

Språkskolan Academia Columbus i Playa del Carmen.
Språkskolan Academia Columbus i Playa del Carmen.
På språkskolan Solexio studerar man i de här mysiga hyddorna!
På språkskolan Soléxico studerar man i de här mysiga hyddorna!

Studenterna på båda skolorna kommer från hela världen och det kändes som att de hade blivit som en ny familj i Playa del Carmen. Skolorna är väldigt duktiga på att organisera aktiviteter som dans eller matlagning. De ordnar också utflykter och studenternas favorit var utflykten till Chichén Itzá. Chichén Itza står med på UNESCOs världsarvslista och klassas som ett av världens sju nya underverk. Det är en arkeologisk plats där mayafolket bodde för över tusen år sedan och den ligger cirka tre timmar med buss eller bil från Playa del Carmen. Jag åkte dit själv och blev helt fascinerad! Jag rekommenderar varmt ett besök.

Världsnaturarvet Chichén Itzá.
Världsnaturarvet Chichén Itzá.

Andra intressanta platser runt Playa del Carmen är exempelvis öarna Cozumel och Isla Mujeres. Jag besökte själv Isla Mujeres och blev helt förälskad. Det är en liten paradisö med fantastiska stränder och ett avslappnat tempo. Alla vinkar och ler åt dig på gatan och ön är inte större än att man kan hyra en golfbil för att åka runt i. Cozumel är en större ö och om du är det minsta intresserad av dykning kan jag berätta att Cozumel rankas som en av världens absolut bästa platser för att dyka!

En annan plats som är värd ett besök på fastlandet är Tulum som ligger cirka en timme från Playa del Carmen. Tulum har både mayatempel liksom en fantastisk strand och tempot är lite lugnare än i Playa del Carmen.

Min vistelse i Playa del Carmen blev magisk och jag kommer aldrig att glömma allt jag upplevde och de fantastiska människorna som jag träffade. Jag kommer säkerligen resa tillbaka en dag. Till dess hoppas jag att ni åker dit och har en lika underbar resa som jag själv hade.

Scrolla ned för fler härliga bilder!

Hur kan man inte älska det här?
Hur kan man inte älska det här?

 

Visst vill man bara bada?
Visst vill man bara bada?
Per Liestam

Previous Marketing Manager