Western Australia har mycket att erbjuda

Du har säkert hört talas om Australiens städer, som Sydney, Melbourne och Perth, men Australien är så mycket mer än sina storstäder! Många vet nog att Australien är stort, men det kan vara svårt att förstå hur stort det faktiskt är. Att flyga från öst- till västkusten tar 5 timmar, och visste du att man kan få plats med stora delar av Europa i Australien? Det gör Australien till ett väldigt omväxlande land med mycket att erbjuda.  

Trotts att jag har bott i Australien i flera år hade jag inte innan besökt staten Western Australia (WA) så jag blev verkligen glad när TAFE International Western Australia (TIWA) bjöd in mig för att besöka dem. Under en vecka skulle vi utforska TAFEs regionala campus, alltså deras campus som inte ligger i storstaden Perth utan på mindre orter. WA är Australiens största stat och sträcker sig över en stor del av den västra halvan av Australien, så vi hade minst sagt mycket att se!

Broome

Vårt första stopp är Broome som ligger i nordvästra WA, drygt två timmar med flyg från Perth. Broome ligger precis vid kusten och grundades då det fanns ett rikt utbud av pärlemor som man sen exporterade för att användas för att tillverka till exempel knappar till kläder. Dykare kom från Japan, Kina och andra länder i Sydostasien för att jobba och det märks än idag då många i lokalbefolkningen har ursprung från de olika nationaliteterna. De centrala delarna kallas China Town och här finns många asiatiska restauranger.

I Broome finns den berömda stranden Cable Beach som vi besöker vid solnedgången. Det är söndagskväll men här är ingen söndagsdeppig utan stämningen är på topp. Folk umgås, grillar och tar sig en kall öl och njuter av livet på stranden. Livet i Broome är enkelt, men det är tydligt att livskvalitet är hög. Många pratar om ”Broome Time”, ingen verkar ha särskilt bråttom och man tar det lugnt. Vill man ha ett varmt klimat året om är Broome det perfekta stället och även på vintern kan temperaturen närma sig 30 grader.

Geraldton

Mindre än en timme med flyg från Perth ligger Geralton, en stad som är lite större än Broome och som också ligger vackert vid kusten. Här i Geraldton har industrin traditionellt varit fiske och man fiskar bland annat efter kräftor.

Under vår rundtur på campus blir det tydligt hur brett kursutbudet är, och hur praktiska utbildningarna är på TIWA. Vi får besöka campuset fullt utrustade sjukvårdsavdelning där man kan utbilda sig till undersköterska, och skönhetssalongen där personal och studenter kan få håret klippt eller naglarna fixade av studenter som utbildar dig. I djurkliniken tar TAFE emot djur för olika behandlingar, och studenter tar också hand om djur som ska omplaceras eller vilda djur som ska släppas ut i det fria. Ute vid havet finns en annan facilitet som TAFE använder där man kan studera Aqua Culture kurser. Här föder de upp fiskar och vi hittar både Nemo och Doris i tankarna.

Albany

Vårt sista stopp på vår resa genom WA är Albany som ligger längst ner på sydkusten, cirka en timme med flyg från Perth. Här är klimatet annorlunda än i norra delarna av Australien då vindar från Antarktiskt gör att det är ett lite kyligare och större skillnad på årstiderna. Det kan regna mer än i de andra delarna av WA som vi har besökt, men det gör också att det är väldigt grönt och vackert.

I Albany besöker vi Missery Beach, som trotts sitt namn är en väldigt vacker strand och har till och med blivit framröstad till Australiens vackraste strand. Vid Natural Bridge och The Gap har havets krafter skapat en naturlig bro och här får vattnet en vacker blå färg. Landskapet är väldigt dramatisk och otroligt vackert!

Fördelar med att studera i regionala Australien

Många söker sig till större städer i Australien, men det finns många fördelar med att studera på mindre orter i Australien. Det jag uppskattar mest är att lokalbefolkningen är väldigt välkomnande och på en mindre ort är det lättare att integrera sig. Det gör att man kan får uppleva det mer genuina Australien och komma nära dess storslagna natur.

En annan fördel är det finns bra möjligheter för att jobba, både på deltid under sina studier och efter avslutade studier. Faktum är att de regionala delarna har ett stort behov av arbetskraft, och vill man stanna i Australien mer långsiktigt finns det goda möjligheter att få arbetsvisum inom många branscher. TAFEs utbildningar är yrkesförberedande och ger bra förutsättningar för att komma ut i arbetslivet efter avslutade studier. På varje campus finns även ett Jobs and Skills Centre som hjälper studenter att förbereda sig inför arbetslivet och hitta ett jobb. Jag är väldigt imponerad av personalen på TAFE och alla är väldigt trevliga och måna om sina studenter, och redo att välkomna fler internationella studenter!

Vill du veta mer? Läs mer om TAFE International WA här eller boka in en kostnadsfri studierådgivning.

Karin Setterbrant

Area Manager