På rundresa bland språkskolor i Italien

Per Liestam, 1 okt, 2014

Om du ännu inte har besökt Italien så är det dags nu! I förra veckan så var jag iväg på min tolfte (har egentligen tappat räkningen men runt den siffran) resa till Italien och tittar redan på när nästa möjlighet att ta mig dit skulle vara.

Det finns mycket som lockar här, för mig personligen så är det maten och det vackra språket. För andra så kan det vara saker som mode & design, fotboll eller kultur och historia.

Denna resa tog mig till Milano, Bologna och Florens.

Milano – storstad med hög puls

När jag landade i Milano runt lunchtid så möttes jag av sol och värme och satte mig i taxin som körde i typisk italiensk racerstil på väg in mot staden.

Tillsammans med Emma som studerar i Milano.
Tillsammans med Emma som studerar i Milano.

På plats på gatan Corso Buenos Aires, som språkskolan Linguadue ligger vid, slogs jag av hur många människor som rörde sig upp och ner längs gatan – här är fullt av butiker och restauranger. Innan mitt besök på skolan så slank jag in på en mindre restaurang och beställde en enkel risotto, som var gudomlig såklart! Italien har en väldigt hög lägstanivå på maten och man behöver inte lägga ut många euro för att få en riktigt smakupplevelse.

Att sedan gå över gatan och in genom porten som leder till språkskolan var som att komma till en oas mitt i alla ljud och intryck. Det första som möter mig är en vacker, lugn och grön trädgård och ett par studenter som sitter och umgås vid entrén under sin rast.

Jag passade på att träffa en av våra studenter på skolan, Emma, som nu är inne på sin femte kursvecka på Linguadue. Emma trivs mycket bra i Milano, på skolan och i sin delade lägenhet som hon delar med tre andar studenter.

Bologna – studenternas stad

Det första som möter mig i Bologna är en mängd cyklister, detta är en studenternas stad. Det andra är rader av valvgångar längs många av gatorna, den vackra arkitekturen är något som Bologna är känt för. Något annat som staden är känd för är att här finns världens äldsta universitet som är över 800 år gammalt.

Själva språkskolan, Centro di Cultura Italiana, stoltserar med ett perfekt läge i centrala Bologna i en imponerande medeltida byggnad. Skolan ligger på andra våningen och för att ta sig upp dit får du gå förbi gamla vackra målningar och den historiska atmosfären går nästan att ta på.

Entrén till skolan i Bologna.
Entrén till skolan i Bologna.

Jag fick den roliga möjligheten att delta i en av skolans lektioner som var mycket inspirerande! Klassen bestod av 7 elever och alla var i olika åldrar och av olika nationaliteter. Dagens övningar var att beskriva sin idealpartner på italienska och att lyssna på sången Bella av Jovanotti och försöka skriva ner så många ord och uttryck som möjligt. En kul blandning av aktiviteter, och det märktes att eleverna trivdes mycket bra med varandra och med sin lärare.

Efter detta begav jag mig på stadsvandring tillsammans med Martina som är från Bologna och jobbar på språkskolan. Vi gick bland annat förbi de ikoniska Due Torri, två höga torn varav det ena är öppet för besökare att promenera upp i för att njuta av utsikten. Jag frågade om vi inte möjligtvis kunde passa på att göra det, men då fick jag huvudskakning till svar med förklaringen att enligt legenden så kommer den som går upp för tornet aldrig slutföra sin utbildning och ta examen. Så om du vill studera här så rekommenderar jag att du går upp för tornet efter att du har avslutat din kurs!

Florens – konst och kultur

Florens är en stad som man utforskar bäst till fots, tycker jag. Annars är det lätt att missa små guldklimpar utöver de mer välkända landmärkena, som lustigt utformade dörrhandtag, konstverk på väggar, parker och mysiga små trattorier.

En av de delade lägenheterna i Florens.
En av de delade lägenheterna i Florens.

Något som man absolut inte får missa är såklart ett besök till il Duomo di Firenze, Florens domkyrka som är otroligt imponerande i sin storlekt och detaljrikedom.

Språkskolan Centro Fiorenza är välkänd med ett gott rykte och har sina lokaler i en medeltida byggnad precis vid floden Arno som flyter genom Florens. Skolan har en familjär atmosfär med studenter från hela världen och flera av klassrummen har utsikt just mot floden.

Du har väl inte missat att Centro Fiorenza även har en språkskola på den natursköna ön Elba utanför Toscanas kust? Du kan alltså välja att kombinera till exempel 4 veckors kurs i Florens med 4 veckors kurs på Elba. Språkskolan på Elba har öppet från maj till september. Läs gärna mer här.

Vart du än väljer att påbörja dina italienskastudier av dessa tre städer, så tänk på att det går lätt och snabbt att ta sig med tåg mellan städerna så att studier i en av de behöver inte utesluta ett besök hos de andra!

Är du intresserad av att veta mer kring språkstudier i Italien så är det bara att du hör av dig till mig på vera@blueberry.nu eller ring 08-442 67 60. Jag har själv studerat italienska i Italien och kan svara på alla dina frågor.

Per Liestam

Previous Marketing Manager