På rundresa i Japan

Per Liestam, 22 mar, 2013

Jag var nyligen i Japan, igen. För sjätte gången. När jag åker till Japan och flygplanet går ner för landning, och det bara är någon minut kvar i luften, brukar jag alltid titta ut genom fönstret och fundera en stund. Det känns alltid lika bra att vara tillbaka i Japan, landet som har blivit mitt andra hemland men jag brukar alltid fundera lite över vilka överraskningar Japan ska bjuda på denna gång. För någonting händer alltid, men vad, ja det vet jag ju aldrig i förväg. Bara att något kul kommer att hända! Denna gång var första gången i Japan på jobb, som Blueberrys japanansvarige. Och jag skulle resa hela vägen från Fukuoka i söder till Sapporo i norr på två veckor! Så vad skulle Japan bjuda på denna gång? Ett antal helt oväntade men positiva överraskningar skulle det visa sig!

Att återberätta allt skulle bara bli för mycket så här nedan kommer ett litet axplock från resan och jag kommer också tipsa om lite smått och gott från olika japanska städer, förutom Tokyo. Ni som vill veta mer om Tokyo med omnejd får hålla er till tåls till mitt nästa blogginlägg som bara kommer tillägnas Tokyo-området.

Mandarake-butiken under skolan i Fukuoka.
Mandrake-butiken under skolan i Fukuoka.

Resan började som sagt i Fukuoka. Det är en härlig öppen stad, lite lagom stor för oss nordbor, men har ändå allt. Skolan Genki där är lite speciell bland våra japanskaskolor. Den drivs av Evan, från de brittiska öarna från början, och det märks. På ett positivt sätt. Skolan är liten och familjär, det känns nästan som att komma hem till en storfamilj! Jag har då inte sett en annan skola där alla studenter har en egen kopp för te eller kaffe! Vill du studera japanska och lära dig mycket på en kort tid är Genki ett bra val. Grupperna är små (max 7 studenter) så det blir mycket lärartid. Gillar du dessutom manga och anime borde Genki vara ett givet val, för under skolan finns en Mandrake-butik!!! Hur många andra japanskolor kan bräcka det? Tycker du att Fukuoka ändå inte räcker till är det bra med kommunikationer både inom Japan och utom. Du kan ta tunnelbanan till flygplatsen och vill du till Tokyo går det att få en flygresa från 2000 yen! Åt andra hållet går det att ta snabbfärjan över till Korea på mindre än 3 timmar eller flyg till Seoul ca 1,5 timme.

Nördcafét i Osaka.
Nördcafét i Osaka.

Efter Fukuoka styrde jag kosan mot Osaka, min japanska hemstad. Osaka är något av Japans Göteborg. Tokyos motpol och Japans humorhuvudstad. Det sägs att om du sammanför två Osaka-bor så blir resultatet humor. Om du vill, och vågar (jag har själv gjort det), kan du själv testa Osakabornas humormentalitet. Rikta handen som en pistol mot någon på gatan och säg ”Bang!” eller låtsas att du är samuraj med ett svärd och rikta ett hugg mot någon. Det kan låta lite vågat men gör du det spelar de flesta med och låstas vara träffade!!!

Vill du uppleva mer av denna öppna och härliga mentalitet i Osaka är Blueberrys skola Japanese Communication International School valet. Skolan ligger centralt i Osaka och på gångavstånd till Osakas södra downtown, Namba. Jag har själv tillbringat otaliga timmar runtomkring Namba, både för shopping och för utgång på restauranger eller barer, för här hittar du allt!

En av mina sängplatser under resan.
En av mina sängplatser under resan.

Om Osaka är förknippat med humor är Kyoto som bara ligger 30 minuter bort mer förknippat med det gamla Japan, det gamla kejsarhovet, tempel och geishor. Det finns så mycket av det historiska Japan här att även om du studerade japanska här i två år och ligger i för att besöka alla tempel och helgedomar skulle du ändå inte hinna med. Och här hittar du en av våra mest populära skolor, Nihongo Center. Jag har hört så mycket positivt om denna skola och när jag själv besökte den förstod jag varför. Grundaren och rektorn Kurita-san brinner verkligen för att lära ut det japanska språket till sina elever. Det känns lite som att han tar dem under sina vingar som en extrapappa. Jag gillade verkligen den öppna atmosfären i klassrummen och det var kul att se så många av våra studenter delta mycket aktivt i lektionerna, självklart på japanska!

Skolan Nihongo Center ligger väldigt bra till centralt i Kyoto med downtown Kyoto, Kawaramachi shijo, och även Gion, geishakvarteren, bara ett stenkast bort. Tycker du att Kyoto inte skulle räcka till. Hoppa då tåget till Osaka och du är där på 40 minuter eller varför inte besöka lugnare Nara, Japans huvudstad före Kyoto, som bara ligger en timme söderut?

En av de riktiga överraskningarna under resan var när jag helt av en slump råkade springa in i en holländsk studiekompis från tiden i Osaka utanför Kyoto station. Visst, utlänningar sticker ut i mängden i Japan men vad är chansen för att springa rakt in i en kompis, som dessutom bara är i Kyoto tillfälligt, i Japan? Mig händer det ju nästan aldrig ens här hemma i Sverige.

Min gamla vardfamilj i Nagoya.
Min gamla värdfamilj i Nagoya.

Efter att ha varit i Kyoto passade jag på att besöka Nagoya och min tidigare värdfamilj innan jag fortsatte norrut. Att bo i värdfamilj är verkligen ett bra sätt att få se och lära sig Japan inifrån. Och ett bra sätt att få bra vänner för livet. Det har redan gått tio år sedan jag bodde hos familjen Adachi/Taniguchi men vi håller fortfarande kontakten och det är alltid lika kul att se dem igen!

I Sapporo var det snöigt.
På Hokkaido var det snöigt.

Sist ut på resan stod Sapporo på tur. Trots alla tidigare japanresor och all tid i Japan var det faktiskt första gången hit, men det var definitivt inte sista. Tänker du Hokkaido så är det lätt att tänka massor med natur, snö och inga människor. Ja, Hokkaido i stort är så och jag har själv aldrig sett så mycket snö i hela mitt liv! Men Sapporo är en miljonstad och Japans femte största stad! Här kan du plugga japanska, bo i en storstad men ha naturen runt hörnet. Skulle jag själv åka till Japan igen för att studera japanska är Japanese Language Institute of Sapporo ett hett alternativ. Dels för att klimatet framförallt sommartid är mycket behagligare än söderut i Japan, men framförallt för snön på Hokkaido. Jag är inbiten snowboardåkare sedan många år tillbaka och puderåkningen här är det bästa jag någonsin upplevt!

Vill du veta mer om resan till Japan, skolorna jag besökte eller vilka andra överraskningar resan bjöd på, kontakta då mig på erik@blueberry.nu  Är du intresserad av Tokyo kan jag även tips om mitt inlägg om språkskolorna i Tokyo.

Per Liestam

Previous Marketing Manager