På språkresa i San Sebastián

Per Liestam, 24 jan, 2014

Mina förväntningar för vad jag skulle lära mig var relativt låga egentligen eftersom jag hade haft språkkurser innan och trots att jag hade haft det väldig roligt så hade de aldrig varit särskilt seriösa eller givande. Jag såg San Sebastian istället som en vacker stad jag helt enkelt bara skulle ladda mina batterier i innan universitet. Batterierna laddades i och för sig, men jag förstod redan under de första dagarna att jag skulle få ut så otroligt mycket mer av San Sebastian och Lacunza-skolan än bara det!

Stranden i San Sebastián.
Stranden i San Sebastián.

Eftersom jag kom under lågsäsongen så bestod de olika klasserna i början av inte mer än 3-4 elever i varje, vilket gör lektionerna väldigt personliga och effektiva. Jag kom som nybörjare, och redan efter två veckor hade jag fått lära all möjlig basvokabulär och basgrammatik, och det tog inte alls lång tid innan jag kände mig helt bekväm med att prata spanska utan att först behöva översätta allting i huvudet. Det man lär sig på språkkurserna i gymnasiet under helt ett år tog max en vecka här, och det var KUL! Lärarna var helt enkelt fantastiska, och även resten av skolpersonalen. Skolans sekreterare hjälpte mig dessutom i början med att hitta jobb som engelsklärare åt en familj i San Sebastian, och även praktik på ett kontor som gav bra fickpengar.

Vackra San Sebastián
Vad gäller staden så säger spanjorerna själva att San Sebastian är deras elegantaste stad, och jag fann den verkligen vara en av de i särklass vackraste jag någonsin sett. Den är lagom liten för att man ska kunna ta sig överallt till antingen fots eller cykel, men samtidigt tillräckligt full med saker för att man aldrig ska ha tråkigt där. Gamla stan, ”Parte Vieja” är ett virrvarr av smågator med alla möjliga barer, butiker och restauranger där man alltid hittar något skoj, och 5 minuter därifrån ligger centrum med alla dess stora affärer och småparker. Det mest fantastiska med San Sebastian är dock dess tre stränder, La Concha, Zurriola och Ondarreta. Just Zurriola med sina surfvågor är den mest populära bland ungdomar.

Min lägenhet
Mitt boende som skolan fixade var ett rum i en lägenhet som jag delade med ett ungt colombianskt par som bodde i San Sebastian. Det var perfekt situerat, alldeles bredvid Zurriola-stranden, där jag med tiden när vädret blev bättre (vilket det blev redan i april) spenderade nästan alla mina eftermiddagar. Jag trivdes med att bo här, men med tiden ville jag ha lite mer frihet än vad man har som inneboende hos någon, så jag kontaktade ett gäng Erasmus-studenter som bodde i närheten, och flyttade in med dem istället.

Lätt att lära känna andra studenter
Att umgås med just Erasmus-studenter var, förutom galet skoj, ett jättebra sätt att hålla igång språket, eftersom det gärna blir så på Lacunza-skolan att eleverna pratar engelska mellan varandra på fritiden. San Sebastian är en ganska liten stad, så alla från utlandet hittar varandra lätt och med tiden känner man de flesta.

Språkutbyte med spanjorer
Vill man sedan ha mer kontakt med San Sebastians riktiga invånare, så hjälper skolan en att hitta en ”intercambio”, vilket är en person med vilken man träffas då och då och pratar engelska och spanska med. Jag hade två, en ung tjej i min ålder, som så småningom blev en av mina bästa vänner, och en pensionär som förut hade jobbat som spansklärare. Skolan informerade att de äldre ofta blev just diskriminerade när studenter sökte intercambios, och det är verkligen synd. Kvinnan jag träffade blev som en extra-mormor och en skön, stabil person att luta sig mot när allt det nya ibland var överväldigande.

Strandpromenad på natten.
Strandpromenad på natten.

San Sebastián passar året om
Det finns ingenting jag ångrar med att ha åkt till San Sebastian, och jag rekommenderar verkligen alla som känner sig lite manade till att göra det! Har man möjlighet, så tycker jag personligen att man ska försöka vara där i lite mer än i alla fall en månad, för att verkligen kunna lära känna staden som mer än ett turist-ställe vid havet. Och det spelar egentligen inte någon vidare roll när det är man åker; jag hade det jättebra både i början av februari när där de enda utlänningarna i staden var vissa Lacunza-elever och så Erasmus-eleverna förstås, som senare i juli (jag stannade kvar en månad extra för att jobba) när turister från all världens hörn började vallfärda hit.

Hoppas ni får det lika kul i San Sebastian som jag hade det! Lycka till!

/Andrea Radlovacki

Per Liestam

Previous Marketing Manager