Påsk i världen

Per Liestam, 31 mar, 2010

Joyeuses Pâques, Happy Easter, Feliz Pascua de Resurrección, Frohe Ostern, Feliz Páscoa!

Nu är det snart dags för påsk med allt vad det innebär. För mig brukar det innehålla mycket mat, ännu mer godis och att umgås med familj och vänner. Här i Sverige har vi blandade traditioner, både religiösa och inte religiösa. Vissa går i kyrkan, andra letar påskägg. Vi klär ut oss till påskkärringar, äter lamm och målar ägg och jag har i alla fall ingen aning om varför vi gör ens hälften av allt. Vet ni?

Påskfirandet ser olika ut i olika länder. För vissa är det ett sätt att fira att sommaren är på väg, för andra sörjer man att den är över och det lider mot kallare tider. Jag har kikat lite på hur man firar i andra länder och vem vet, du kanske hittar något som du vill införa som tradition i din familj?

I Australien, Storbritannien och USA firar man ganska likt oss. Det är påskdagen som är den största dagen, då många familjer besöker kyrkan. Barnen byter påskägg, oftast är de gjorde av choklad, och det är inte ovanligt att familjen anordnar en skattjakt på påskdagens morgon. Enligt traditionen är det påskkaninen som gömmer äggen, men eftersom att kaninen är ett skadedjur i Australien så har det på senare år dykt upp påskbilbies (påsk-ökenmöss) istället. I Sydney anordnas varje år Sydney Royal Easter Show som är en påskfestival som äger rum mellan 9-22 april. Festivalen har fokus på Australiens jordbruk och över 900 000 besökare bjuds på tävlingar, mat, underhållning och djurutställningar.

Påskharen / påskkaninen i all ära, men i Frankrike är det är det istället påskklockorna som flyger till Rom och återvänder med godis till barnen. Likadant i Österrike där man inte ringer i kyrkklockorna alls mellan skärtorsdagen och påskdagsmorgonens mässa, istället går altargossarna genom städerna och skramlar med sina Ratcschen (skallror av trä), ber och sjunger psalmer. Ägg är starkt förknippat med påsken i de flesta länder. I Grekland äter man till exempel röda ägg som symboliserar Jesu blod. De målade äggen har sitt ursprung i gamla Egypten där det var en fruktbarhetssymbol.

Sen kommer vi då till min favorit – maten! Var man är firar påsk i världen så kan man nästan vara säker på att det kommer att finnas choklad. I Spanien, och då främst kring Barcelona, är det vanligt att man skapar otroliga chokladskulpturer, till exempel sagoslott eller piratskepp, men inte allting handlar om sötsaker. En gammal (och eventuellt smärtsam) tradition i nordöstra Spanien säger att man ska baka ett speciellt bröd med ett helt ägg i (skal och allt) och det ska brytas genom att man slår det över huvudet på folk.

Att äta lamm är också en sak som är gemensam för de kristna länderna runt om i världen. Traditionen härstammar från judendomen då man offrade ett lamm, som sedan grillades och åts, för att Guds ängel skulle passera huset utan att skada någon. När hebréerna konverterade till Kristendomen så tog de med sin gamla tradition, och eftersom att de kristna ofta hänvisar till Jesus som Guds lamm så slogs traditionerna ihop.

Efter all mat är det väl inte helt fel med några lekar.

I Schweiz leker man gärna Zwänzgerle som innebär att du ska utmana någon att slå hål på ett dekorerat ägg med ett mynt. Man kastar myntet på ägget från ett ”lagom” avstånd och om du missar och ägget håller så får din motståndare behålla myntet. Om du å andra sidan lyckas så blir myntet ditt.

En annan vanlig lek i till exempel USA är Äggrullning. Man har ett eget målat och hårdkokt ägg som man med hjälp av en lång pinne av något slag (t ex en golfklubba) ska få över mållinjen. Alla som ska vara med och tävla lägger sina ägg i en rad och på den givna signalen börjar alla rulla sina ägg samtidigt. Det här leker man till exempel på gräsmattan utanför Vita Huset under det årliga påskfirandet.

Sist men inte minst så finns det en lek som är vanlig i bland annat Tyskland, äggknackning. Ta ett varsitt målat ägg (kokt eller inte beror på hur kladdig du vill bli) och knacka topparna mot varandra till ett ägg spricker. Den personen med ett helt ägg har vunnit.

Glad påsk önskar vi alla på Blueberry!

Per Liestam

Previous Marketing Manager