”Staden har allt en student kan önska sig. Prismässigt ligger den också i linje med studentlivet.”

Peder är 22 år gammal och uppvuxen i Stockholm. Han läser en 3 årig Bachelor inom Sports Management på Solent University beläget i Southampton, England. Peder har nu avklarat första terminen och har precis kommit igång med termin nummer två.

Hej Peder! Varför valde du att studera utomlands?

Jag valde att studera utomlands, dels för att det kanske är lite enklare att komma in på vissa skolor, men framförallt i egenskap att min linje kanske inte är den hetaste i Sverige. Vidare är det allt positivt att verkligen vara helt trygg i ytterligare ett språk utöver svenskan.

Student på Solent Univeristy

Har du någon favorit bland de kurser du läser?

Nu har vi bara läst klart tre kurser och är i uppstartsfasen gällande de kommande fem denna termin. Det jag kan säga i alla fall är att den bästa läraren lär ut ämnet sport and social issues så det får väl bli den kursen helt enkelt.

Hur skulle du beskriva skolan? Vilket var ditt första intryck när du kom till campus?

Med tanke på att Corona dessvärre har drabbat hela England väldigt hårt så har tillgängligheten till skolan varit väldigt begränsad för att inte säga helt begränsad. Vi kör alla lektioner online vilket också gjorde att jag åkte tillbaka till Sverige efter dryga 6 veckor i Southampton. Men huvudbyggnaden är i alla fall väldigt modern. Kanske inte ser så jättespännande ut från utsidan men som sagt fräsch på insidan.

Hur ser en vanlig skoldag ut för dig?

Den börjar med lite frukost innan jag sätter mig vid datorn för att antingen förkovra mig i lite litteratur eller lösa en uppgift. Lite senare kanske en förinspelad lektion kollas igenom innan det är dags för ett seminarium. 

Vad tycker du om Southampton?

Det är en trevlig, robust stad med mycket anor kopplade till den jättelika hamnen. Den har allt en student kan önska sig. Prismässigt ligger den också i linje med studentlivet.

Hamnen i Southhampton

Var bor du och hur gjorde du för att hitta boende?

Jag bodde på VITA Richmond House som är ett privat campus med cirka 150 små studentlägenheter inbäddat i ett större komplex där du har alla nödvändigheter du kan tänka dig. Jag sökte lite på nätet och uteslöt skolans egna boende, dem såg faktiskt inte så roliga ut. Däremot är det naturligtvis lättare att träffa människor om du bor via skolans boende. Men jag gick utefter andra parametrar i mitt sökande, så som att det verkligen är fräscht och att man faktiskt kan stänga in sig och vara lite själv om så önskas.

Bor du själv eller delar med andra? Och bor du med svenskar eller andra nationaliteter?

Jag bor helt själv i en lägenhetsstudio på 26 kvm. I hela komplexet är det sprida skurar kring olika nationaliteter.

Har du några boendetips du vill dela med dig av?

Sök upp olika alternativ och välj sedan det som passar bäst för dig.

Måltid i Solent students lägenhet

Vad brukade du göra på fritiden Southampton?

När jag väl var där gick jag mycket promenader och bekantade mig med staden, vidare hängde jag lite med några tyska. Det var dock lite svårt att komma i kontakt med människor med tanke på Covid-19 läget.

Finns det några platser som du rekommenderar att besöka?

För mig som gillar fotboll så är ju valet väldigt enkelt, gå till St. Mary´s och se Southampton lira lite boll. Titanic är annars väldigt förknippat med staden vilket gör att det finns både museum och andra egenheter för att bekanta sig lite extra kring det ämnet. Stora fina parker och områden vid vattnet är också sevärdheter. 

Vy över trafik i Southhampton

Varför vände du dig till Blueberry när du skulle studera utomlands?

Det kändes väldigt bekvämt att kunna lämna över allt krångligt till Blueberry och sen också få ett hum om vilka skolor som var realistiska att söka in till. Det var verkligen skönt och väldigt smidigt måste jag säga.

Har du några tips till andra som är intresserade av att åka utomlands och studera?

Har du chansen att plugga utomlands så gör det, det blir en erfarenhet som kommer gagna dig framöver.

Vad har du för planer efter dina studier?

Först ska jag ta en Master och sen antingen försöka etablera mig i England och kanske röra mig mer åt London eller flytta hem till Stockholm. Karriärmässigt så vill jag ju jobba inom sportens värld på ett eller annat sätt helt klart.

Tack för pratstunden Peder och fortsatt lycka till med dina studier!
Vill du också studera i England på Solent University? Läs mer här!

Nora Erenmo