Pengar, bankkonto & kort när du studerar utomlands

Per Liestam, 29 sep, 2011

Vi får en del frågor om hur man ska göra med pengar när man studerar utomlands. Det är svårt att ge något generellt svar då det beror på vart man ska åka och hur länge man ska vara borta. Här ska jag dock ge lite tankar och svar kring de vanligaste frågorna.

Kan man betala med kort utomlands?
I de flesta länder är det inga problem att betala eller ta ut pengar med kort, åtminstone inte om du har ett Visa eller Mastercard. Själv brukar jag nästan alltid betala med mitt Visakort när jag reser och det gjorde jag även när jag studerade utomlands i USA, England, Spanien och Tyskland. Min erfarenhet är att man vanligtvis får en bättre valutakurs om man betalar med kort än om man växlar in sedlar hemma i Sverige.

I en del länder kan det dock vara svårt att hitta uttagsautomater och mindre affärer och restauranger tar inte alltid kort. Jag har också hört en del som har haft problem att betala med kort som inte har någon kredit. Att ta ut pengar brukar dock alltid fungera i automater som tar din korttyp, om du har pengar på kontot. Förutom på banker så kan uttagsautomater ofta finnas på postkontor och på Seven Eleven och motsvarande butiker.

Tänk på följande när du använder kort utomlands:

  • Många kortleverantörer tar ut avgifter för uttag utanför EU, så undvik att ta ut småbelopp flera gånger i veckan.
  • Håll koll på utgifterna. Det är lätt att göra av med för mycket pengar när du handlar med kort. Försök även titta till växlingskursen emellanåt. Större valutaförändringar kan göra att det du handlar utomlands blir betydligt dyrare eller billigare än det var när du åkte.
  • I en del länder finns det också risk för kortbedrägerier, t.ex. att någon drar ditt kort två gånger. Undvik om möjligt att låta handlaren gå iväg med ditt kort om du befinner dig i ett land där detta är vanligt.

Ska man öppna ett utländskt bankkonto?
Själv har jag aldrig öppnat något bankkonto när jag studerat utomlands. Om du ska göra det beror dock främst på vad du ska göra utomlands, vad du har för visum och hur länge du ska vara där. Det är oftast ingen idé att öppna ett bankkonto om du bara ska vara borta några månader. För att få öppna ett bankkonto utanför EU så måste du dessutom vanligtvis ha ett studentvisum eller ett arbetsvisum.

Om du ska jobba utomlands är det ofta ett krav att du ska ha ett bankkonto i landet dit de kan betala in din lön. På våra arbetsprogram utomlands får du vanligtvis hjälp med det.

Den andra stora fördelen med att ha ett bankkonto i landet där du studerar är att du kan valutasäkra dina pengar. CSN betalar ofta ut dina pengar terminsvis. För du över dina studiemedel till ett bankkonto i landet där du studerar så är du immun mot valutaförändringar och vet precis hur mycket pengar du har att röra dig med.

Kontanter och säkerhet
När du reser utomlands för att studera bör du alltid ha med dig en del kontanter. Det är ofta en del utgifter direkt i samband med ankomsten i form av resor, depositioner etc. Såvida du inte åker till en västerländsk storstad så är det inte säkert att de tar kort överallt eller att du kommer att hitta en uttagsautomat runt hörnet.

Samtidigt bör du inte springa runt med alltför stora belopp i kontanter. Dessutom är det en bra idé att inte ha alla sina pengar och kort på samma ställe. Genom att dela upp pengarna och korten så har du i alla fall någonting kvar om oturen är framme och du blir av med din plånbok. Vid sådana tillfällen är det dessutom viktigt att du har en bra utlandsstudieförsäkring.

Var inte dumdristig när du anländer till en ny plats. Det är bättre att kosta på sig en taxi den sista biten än att vandra runt med din packning om du är osäker på var du ska. Detta är särskilt viktigt om du anländer sent på kvällen eller om du befinner dig i ett land med hög brottslighet.

Var påläst
Det är alltid en fördel att vara påläst när du reser utomlands. I stads- och landsguider finns det ofta tips om betalningsmedel och säkerhet i landet du ska studera i. På Forex resmålssidor kan du också hitta råd och information om valuta i olika länder.

Har du väl kollat upp hur det fungerar i landet där du ska studera så behöver du inte oroa dig över pengahanteringen. Om du funderar på om dina pengar kommer att räcka kan jag dock tipsa om vårt tidigare inlägg kostnadskalkyl för utlandsstudier.

Vill du ha mer information om studier och arbete utomlands så är du välkommen att kontakta Blueberry för gratis rådgivning.

Per Liestam

Previous Marketing Manager