Är du nyfiken på Korea och koreansk mat? Än så länge har vi här hemma i Svea rike inte riktigt hunnit upptäcka det koreanska köket lika mycket som det japanska. Korea har mycket god mat att bjuda på och vill du smaka på det koreanska köket behöver du inte bege dig ut och leta efter en koreansk restaurang när du faktiskt kan laga gott hemma!


김치 Kimchi

Om det är någon rätt som kan sägas vara den koreanska nationalrätten så måste kimchi åtminstone vara en av toppkandidaterna. Få koreanska rätter är så väl kända utanför Korea och så förknippade med just koreansk mat som just kimchi. För de flesta är kimchi samma sak som mjölksyrat salladskål med chili. I själva verket är kimchi snarare ett samlingsnamn för starka mjölksyrade grönsaker och lökar.  Och det finns säkert nästan lika många olika recept som det finns koreanska familjer. Frågar du en korean så brukar de alltid svara att deras mammas kimchi är den bästa! Känns det igen…? Och kimchi äts till mer eller mindre varenda måltid i Korea. En av mina bästa vänner när jag själv studerade japanska i Osaka, som är korean, fick kimchi skickat till sig titt som tätt från sin mamma hemma i Korea! Snacka om att mammas kimchi var bäst! Och dessutom ett bevis på att en korean inte kan vara utan sin kimchi! ;)

Att göra kimchi själv är egentligen inte svårt. Det enda som krävs är lite tålamod och framförhållning eftersom kimchin kräver tid för att syra till sig. Här får du ett recept som jag själv brukar tillaga lite titt som tätt, och är just en variant på salladskål. En av hemligheterna med kimchin är att du ska ha fisksås eller ansjovis i den. En korean jag pratade med angående kimchi sa just att fisken är ett måste och det är det som ger just den rätta smaken. ”Either you love it or you hate it…”  sa hon. ”I love it!!!” svarade jag. Vad säger du?

Det här är ingredienserna du behöver.
Det här är ingredienserna du behöver.

배추김치 Baechu kimchi

Ingredienser

 • Ca 1 kg salladskål
 • 1 liter vatten
 • 0,5 dl salt

Kimchiblandning:

 • 2 msk röda chiliflingor
 • 2 msk riven vitlök
 • 1 msk riven ingefära
 • 1 msk socker
 • ca 1 msk gochujang (koreansk röd chilipasta)
 • 2 msk fisksås eller motsvarande mängd ansjovis.
 • 1 knippe salladslökar (ca 5-10 st beroende på storlek)

Tillagning

1. Sköljs salladskålen noga och skär upp den i ca 3-4 cm breda bitar.

Skär salladskålen ordentligt.
Skär salladskålen ordentligt.

2. Lös upp saltet i en stor skål och lägg i salladskålen. Lägg på en tallrik som tynger ner kålen och lägg på en ytterligare vikt. Låt stå i 1-2 dygn i rumstemperatur.

Ett strykjärn eller en tallrik spelar ingen roll – bara det är tungt!
Ett strykjärn eller en tallrik spelar ingen roll – bara det är tungt!

3. Skölj sedan av kålen och torka den.
4. Finhacka salladskålen, riv vitlök och ingefära och blanda ihop i en stor skål tillsammans med de andra ingredienserna i en stor skål. Variera mängd chiliflingor och gochujang efter egen smak men kom ihåg att kimchi ska vara stark!

Kålen är avhälld o övriga ingredienser blandas.
Kålen är avhälld o övriga ingredienser blandas.

5. Lägg ner salladskålen i skålen och blanda runt ordentligt. Stoppa ner kimchin i en bruk med tätslutande lock. Tryck ner den så att den täcks av vätskan. Lägg eventuellt på något som trycker ner kimchin i sin egen vätska. OBS! Se till att ha åtminstone några cm upp till locket eftersom syraprocessen kommer att få innehållet att växa. Om du inte lämnar utrymme för detta kommer du ha härlig kimchivätska rinnandes hemma! Stäng burken ordentligt.

Blanda ihop allt till en härlig röra.
Blanda ihop allt till en härlig röra.

6. Ställ först burken med kimchin 1-2 dygn svalt i köket. Ställ sedan in burken i kylen och låt den stå ytterligare ca 4-5 dagar innan du äter den.

Nu ska den vila. Länge.
Nu ska den vila. Länge.

Kimchin håller sig minst i en vecka i kylen. Jag tycker den brukar vara som bäst efter ca 1 vecka i kylen. Se till att burken håller tätt för annars kommer hela kylen lukta (stinka?) kimchi!

Ät och njut! Bilden överst på bloggen visar den färdiga kimchin i en skål.

비빔밥 Bibimbap

Förutom kimchi är bibimbap en av de mer välkända och omtyckta koreanska rätterna. Bap är koreanska för kokat ris och bibim betyder ungefär röra ihop/blanda. Och det är just vad man gör. Innan du äter bibimbap blandar du runt i skålen ordentligt. Bibimbap kan likt kimchi tillagas på många olika sätt och man tager vad man haver. Därför finns det inga gränser för vilka toppningar du har till riset. Rätten är lätt att tillaga och variera efter egen smak. Här är ett recept på den variant som vi oftast tillagar hemma. Vi brukar steka riset för att efterlikna så som det blir när du äter en bibimbap serverad i en upphettad stenskål. Receptet nedan är beräknat för två personer.

Börja med att koka japanskt rundkornigt ris enligt anvisning. En portion per person, ca 400-500 gr totalt färdigkokt ris.

Ingredienser för två personer:

 • Ca 200 gr tunt nötkött som entrecote (kan bytas ut mot kyckling eller fläsk)

Marinad till köttet:

 • 2 msk ponzu
 • ½ msk sesamolja
 • peppar

Blanda ihop marinaden och blanda med köttet. Låt stå medan du förbereder resterande.

Chiliröra:

 • 2 msk gochujang
 • 2 msk japansk soja
 • 1 msk socker
 • 1 tsk riven vitlök
 • sesamfrön vita och svarta
 • sesamolja
 • böngroddar på burk efter smak
 • 100-200 gr babyspenat. (Mängd efter smak)
 • 1 morot finstrimlad i ca 4-5 cm långa stickor
 • 2 äggulor
 1. Skölj spenaten och koka upp vatten i en kastrull. När vattnet kokat upp blancherar du snabbt spenaten i det kokande vattnet. Det brukar räcka med att du häller ner spenaten, håller ner den i vattnet och så fort vattnet kokar upp är spenaten färdig. Häll av vattnet och låt spenaten rinna av.
 2. Dela chiliröran i två olika skålar. Häll i lite vita sesamfrön i den ena och svarta i den andra. Blanda ner spenaten i skålen med de vita fröna och moroten i den med de svarta fröna.
 3. Stek köttet i en het stekpanna med ca 2 msk sesamolja tills det är genomstekt. Ta upp och håll varmt.
 4. Stek det kokta riset i pannan. Häll eventuellt i lite mer sesamolja vid behov innan du har i riset. Tryck försiktigt ner riset med stekspade medan det steks. Det ska få en lite fin stekyta.
 5. När riset är klart fördelar du det med stekytan nedåt i två stora skålar.  Lägg upp köttet, morötterna, spenaten och böngroddarna ovanpå riset. Placera äggulan i mitten och strö över lite sesamfrön. Servera med gochujang och kimchi för extra hetta!

Är du sugen på att trots allt uppleva det koreanska köket på riktigt är det dags att boka en resa till Korea! Och varför då inte passa på att studera koreanska samtidigt? Då får du chansen att ännu bättre kunna ta till dig den koreanska gastronomiska världen! Hör av dig till mig på erik@blueberry.nu om du vill veta mer om studier i Sydkorea.

Pssst! Just nu har vi dessutom ett erbjudande gällande terminskurser på Kyung Hee University. Alla som bokar innan den 20 april 2014 får 500 kr rabatt på kursavgiften. Gäller nybokningar.

Erik Aneer

Previous Senior Area Manager