Regeringen satsar på turismen i Sverige

Per Liestam, 5 jun, 2012

Idag (5/6 2012) skrev Annie Lööf (näringsminister) och Christina Lugnet (generaldirektör för Tillväxtverket) en debattartikel om hur regeringen satsar 60 miljoner på att utveckla nya turistdestinationer i Sverige. Detta görs för att det är en bransch som har vuxit i Sverige under de senaste åren och det finns stora möjligheter att utveckla turismen ännu mer. Det skulle utan tvekan vara positivt för Sverige – inte minst med tanke på hur mycket jobb det skulle kunna skapa.

Målet är att man inom turistbranschen ska sysselsätta 300 000 personer i Sverige, det är nästan dubbelt så många som man sysselsätter idag. Det är naturligtvis goda nyheter för de som planerar att utbilda sig inom turism eller hospitality. Vi märker att det är en bransch som är väldigt populär och det är förståeligt. Det finns ett romantiskt skimmer över ett jobb inom resebranschen.

Vi har massor med skolor som anordnar utbildningar inom turism med här är mina topp 3 favoriter:

1. HIM, Hotel Institute Montreux

Studenter på HIM:s uteservering

En hotellskola i Schweiz som har fantastiskt gott rykte och håller väldigt hög nivå på undervisningen. Schweiz är världsledande inom just hotellutbildningar och HIM är en av de bästa skolorna i landet. Skolan är inhyst i två före detta hotell i centrala Montreux. Här både bor och utbildas du i en autentisk hotellmiljö och under skoltid är det formell klädsel som gäller. Skolans huvudbyggnad är Hotel Europé som överblickar Genevesjön och alperna. Det är ett vackert gammalt hotell som man rustat upp och anpassat till skolans behov. På skolan finns två restauranger, ett café, trädgård och terrass med sjöutsikt, ett mindre gym, datorrum etc. Järnvägsstationen, shoppingcenter, strandpromenaden samt pubar och restauranger finns inom fem minuters promenad från skolan.

2. University of the Sunshine Coast

Kängrur på campus USC

Sunshine Coast, på Australiens östkust, är ett mycket omtyckt område med fantastiska stränder, charmiga semesterorter och en avslappnad atmosfär. Härliga surf- och badstränder ligger runt kanten och området präglas av vacker natur och ett rikt djurliv. Sunshine Coast kan skryta med ett genomsnitt på 300 soldagar per år och med en temperatur på mellan 18 och 30 grader året om. Sunshine Coast ligger en timme norr om Brisbane, huvudstaden i delstaten Queensland. Här kan du läsa Business med inriktning mot just turism.

3. Martin College

En surfare i Australien

Om du inte väl läsa en hel Bachelor så är en diplomutbildning på Martin College ett bra alternativ! Här kan du läsa en Diploma of Tourism på 45 veckor. En utbildning för dig som är intresserad av en framtid inom rese- eller turismbranschen. Utbildningen innehåller en stor del av kunskaperna du behöver för att klara ”foundation”-nivån av IATA-examen. Du kommer under utbildningens gång även ta ett Galileo Desktop Certificate, vilket är ett certifikat i Galileo bokningssystem som används på resebyråer i större delar av världen och en arbetsgivare kommer att vilja se när du sedan söker jobb. Vår nyaste kollega Vera berättar själv om sin turismutbildning på just Martin College.

Det var mina tips för den här gången!

Per Liestam

Previous Marketing Manager