Självklart kan det vara en trygghet att resa med någon som man känner, men oftast är det inga problem alls att träffa nya vänner när man väl har kommit iväg. Här kommer lite tips för dig som ska ge dig iväg på ditt äventyr ensam!


Hur träffar man folk?

Oavsett om du väljer att studera, jobba eller bara resa runt så är det människorna som du lär känna under din utlandsvistelse som gör halva resan. I och med att du har  anmält dig till ett universitet eller bokat din resa har du redan tagit det första steget. Tanken att lära känna främmande människor som man sedan reser runt med kanske känns främmande när du är kvar hemma men det är inte alls konstigt när du väl kommit iväg. Du är inte den första personen som ger dig ut i världen och du är inte heller den sista – tusentals ungdomar lämnar tryggheten hemma för att uppleva ett äventyr och alla kommer de vara öppna för att träffa nya människor!

Oftast kan man ganska enkelt hitta likasinnade. Om du väljer att plugga utomlands kommer du att träffa alla andra nya studenter under din första skoldag och då kan det vara bra att komma ihåg att de antagligen är precis lika nervösa som du är. Om du istället jobbar eller reser runt i till exempel Australien så brukar man stöta på folk på olika vandrarhem eller populära ”backpacker”-barer.

Vänner sitter i soffa och skrattar ihop

Innan du ger dig iväg är det alltid bra att prata med när och kära. Känner de kanske någon som gjort en liknande resa som har bra tips? Det kan också vara bra att fundera på vilka människor du känner i det landet som du ska besöka. Folk som av en eller annan anledning har flyttat utomlands brukar tycka om att dela med sig av sina erfarenheter. Var modig och slå dem en signal eller skicka ett mail! Där kan du få mycket värdefull information. Eller så ställer du oss på Blueberry alla frågor som du vill ha svar på, vi svarar mer än gärna! :)

Under din resa

När du reser kommer du hela tiden att träffa nya människor. Det kan vara på skolan, en tågstation, på en bar, på stranden eller i princip var som helst. När man studerar utomlands är det vanligt att man pratar med folk som man inte känner, även om det kanske känns främmande för oss reserverade svenskar. Känner du dig ensam så försök att inte isolera dig. Bor du på campus är gemensamma rummen eller köket en perfekt plats att vara på. Det är även värt att följa med på någon utflykt eller kanske anmäla dig till någon fritidsaktivitet som skolan anordnar. Försök att sätta dig själv i situationer där du möter nya människor.

Våga vara frågvis och presentera dig själv. Är du en blyg person kan det vara svårt i början, men man får helt enkelt träna på det. Presentera dig själv för nya människor, fråga om du får följa med om du hör att dina nya klasskompisar ska hitta på någonting efter skolan. Det är i många fall långt ifrån vad man är van vid hemifrån men det är också en del av charmen med att resa!

De första två veckorna är oftast tuffast. Det är då man har hemlängtan och man känner sig som mest ensam. Men motstå frestelsen att Skypa med vännerna och familjen och ansträng dig istället för att vara ute så mycket som möjligt.

Lite saker att tänka på när du vill träffa nya människor

  • Var inte blyg. Försök att själv börja prata med människor men var också noga med att läsa av situationer. Om någon inte vill prata handlar det oftast bara om dålig tajming, det är inte dig det är fel på!
  • Trevliga människor får fler vänner. Le mot folk och hälsa på de som du bor med eller går i samma klass som. Det blir så mycket trevligare på det sättet.
  • Bjud på en öl då och då.
  • Våga fråga om du får hänga med. Bara för att du inte blir medbjuden behöver det inte betyda att de inte vill ha dig där – de kanske bara inte tänkt så långt ännu.
  • Utnyttja internet och e-mail! Håll kontakten med folk som du träffar när du är ute och reser. Man vet aldrig när era vägar kan korsas igen.

Vännerna som du träffar när du är ute och reser kan bli vänner för livet.

Vi hjälper dig att ta det första steget till dina utlandsstudier! Kontakta oss för gratis rådgivning

Per Liestam

Previous Marketing Manager