Amélie Marmenlind går just nu en 4-årig kandidatutbildning på prestigefyllda Waseda University i Japans pulserande huvudstad Tokyo. Här berättar hon om varför hon blev såld på Japan och hur vardagen som svensk student i Japan är! Måsteläsning för dig som är nyfiken på att studera utomlands i detta fascinerande land!


Amélie Marmenlind
Amélie Marmenlind

Hej Amélie! Vad fick dig att bli intresserad av Japan, och sedan att ta steget till att åka och studera där?

Innan jag började intressera mig för Japan hade jag precis som de flesta i Europa en väldigt stel och stereotyp bild som endast inkluderade samurajer, geishor, robotar och manga. Jag trodde att japanerna åt sushi varenda dag, att alla var gamers och jättebra på matematik. Jag trodde att alla hade färgglada kläder, tyllkjolar, blått hår och till råga på allt ett munskydd för att inte bli smittad av fågelinfluensan, galna ko-sjukan, röda hund osv. Men tack och lov vet jag bättre nu. Efter att en klasskompis på gymnasiet visat mig en bok innehållandes en introduktion till det japanska språket blev jag helt fast. Det verkade så totalt omöjligt att lära sig dessa tecken att jag helt enkelt var tvungen att pröva! Att min pappa hade varit i Japan tidigare gjorde att jag även hemifrån fick positiv respons på mitt nyfunna intresse. För mig är japanska världens vackraste språk och min ambition är att inom en snar framtid kunna uttrycka mig precis lika fritt och nyanserat som i svenska språket.

Vad var det som gjorde att du valde att åka till Tokyo och just Waseda för att läsa din universitetsutbildning?

Jag valde att ansöka till Waseda då jag kände att deras program School of International Liberal Studies (SILS) skulle passa mig. Det är en 4 år lång kandidatutbildning där man läser tillsammans med både japanska och internationella studenter. Waseda är ett högt ansett universitet och en examen härifrån väger tungt både inom Japan och utomlands (just nu pågår utbyten med exempelvis Yale och Oxford University).

Campus på Waseda University
Campus på Waseda University

Hur har din första tid på Waseda varit?

Min första tid har varit hektisk men samtidigt rolig. Förutom skolan är det mycket praktiskt kring boende, försäkring, bankkonto, mobil etc som tar mycket tid och kraft. Dock slås jag ofta av hur mycket lättare allt blir av att kunna tala språket. Jag är ännu en lång bit från flytande i japanska men har kommit långt och är väldigt glad och lättad över att nu ha så pass breda kunskaper att jag kan prata relativt obehindrat inte bara med vänner utan också med bankpersonal, ringa formella samtal och liknande.

Hur är studentlivet på Waseda?

Då antalet studenter ligger på omkring 50 000 elever är det absolut en skillnad från allt annat jag tidigare upplevt i skolväg! Det är jättemycket studenter och alltid olika event och uppträdanden av så kallade saakuru, fritidsklubbar. Oavsett om du tränar judo, spelar trummor, rappar eller vill lära dig cheer leading finns det klubbar att registrera sig hos. Och när man får nog av campusområdet är det enkelt att ta sig runt vart som helst i Tokyo! Det finns så många roliga och intressanta platser, alla med olika atmosfär och stil.

Hur har det varit att skaffa japanska vänner? Har du något tips till kommande studenter hur de ska få vänner i Japan?

Det här är en av de allra vanligast frågorna jag får, både från andra utländska studenter och från japanerna själva. ”Amélie, hur gör du egentligen?” Och jag har egentligen bara ett enda tips: Våga. Trots att du är nervös med benen lika mjuka som snabbnudlar, och trots att du helst bara vill springa åt motsatt håll; våga ta kontakt. Och, mycket viktigt; våga vara den som tar initiativet först. Japaner är nyfikna på dig med tusentals frågor och stora hjärtan, men är generellt sett blyga och vet heller inte hur mycket japanska du kan. Många är rädda att göra dig bekväm och av osäkerhet avvaktar de hellre tills du tar steget. Det blir helt enkelt du som får ta den tuffa uppgiften att gå fram och säga hej. Gå på café, på museum, utställningar, ta en drink i en bar, promenera i parker och sök upp event som intresserar dig – du kommer automatiskt att omges av människor med liknande intressen, och redan där har ni samtalsämne nummer ett fixat och klart!

Det händer att jag går på event själv och trots att jag känner mig ensammast och mest uttittad i hela världen ändå bestämmer mig för att vara modig och spontant välja ut någon med snygga glasögon, glittriga skor eller någon som bara ser allmänt skön ut och gå fram och hälsa. Ibland blir det en halvträff men i överraskande många fall blir det rena lyckoträffar!

Att skaffa vänner i Japan är inte så svårt för den som vågar!
Att skaffa vänner i Japan är inte så svårt för den som vågar!

Hur är Tokyo som stad att vara i?

För mig är Tokyo staden av kontraster. Jag skulle kunna skriva en hel bok om Tokyo (och vem vet, det kanske jag gör en dag) men kortfattat skulle jag beskriva den här platsen som den mest märkliga, konstiga, annorlunda och samtidigt mest fantastiska och fängslande stad som jag någonsin har varit i.

Vilket är det första japanska uttrycket man som student bör lära sig?

Förutom hälsningsfraser skulle jag satsa på Sumimasen som betyder ursäkta. Det är ett väldigt användbart ord. Japaner ber om ursäkt för praktiskt taget allt och tillämpar det i alla möjliga situationer.

Kan du dela med dig av någon speciellt kul eller minnesvärd upplevelse från din tid i Japan?

Tidigt i våras hyrde jag och ett stort gäng en buss och åkte jag upp till Nagano Prefecture för att åka snowboard. Vi åkte bräda, badade i varma bassänger (sento), åt traditionell middag på hotellet och då många av mina kompisar är DJs hade de med sig sina mixerbord så att vi kunde ha fest hela natten. Snö i strumporna, sukiyaki, dans, lite spontan karate och skrattanfall – oförglömligt.

En av alla underbara utflykter var till Kiyomizydera i Kyoto!
En av alla underbara utflykter var till Kiyomizydera i Kyoto!

Efter att ha varit i Japan för att, tidigare studera språket, och nu läsa på ett universitet, varför ska man åka och plugga där?

Det är förstås stor skillnad på att gå i en språkskola med bara utländska studenter och på ett riktigt japanskt universitet. Sanningen är att jag aldrig riktigt kände mig hemma i språkskolan och därför trivs jag mycket bättre nu! Å andra sidan är jag jätteglad att jag ändå gick mitt år med endast språkstudier. Allt jag lärde mig där gör att jag kan ha mycket roligare nu! Det var under förra året som jag byggde upp min bas – inte bara den språkmässiga utan också min sociala bas.

Har du något du själv vill säga till de som är intresserade av att studera i Japan men ännu inte vågat ta steget?

Den vanligaste orsaken till att inte riktigt ta steget grundar sig ofta i en rädsla för att inte klara av det. Att det ska var svårt, för jobbigt, kanske ensamt och komplicerat. Och ibland kan det faktiskt vara svårt, jobbigt, lite ensamt och komplicerat. Men det finns så mycket annat som man vinner på att studera i Japan!  Alla upplevelser, minnen, skratt och tokerier som Japan ger mig varje dag väger upp de jobbiga sakerna tusen gånger om! Japan är så speciellt; så in i detalj regelmässigt, korrekt och uttänkt men samtidigt ett färgsprakande och galet kaos utan vare sig logik eller sans. Det är det jag dras till – Japan liknar inte någonting jag någonsin tidigare upplevt!

Vill du veta mer om Waseda University? Läs mer här!

Per Liestam

Previous Marketing Manager