”Jag älskar hur naturligt det är att hänga med människor på stan här. Jag bor med andra och för er som har sett serien Friends kan det liknas vid det – i positiv mening”

Samuel studerar en bachelor i Football Studies på Solent University i Southampton, England. Efter utbildningen funderar han på att läsa en master, för att till slut nå sitt mål att jobba i toppen av fotbollsindustrin.

Hej Samuel! Varför valde du att studera utomlands?

Jag valde att börja studera utomlands på grund av att fotbollsindustrin har många fler möjligheter här i England än hemma i Sverige.

Solent University

Har du någon favorit bland de kurser du läser?

Jag uppskattade väldigt mycket att läsa sociologi, vilket var en liten överraskning. Coachingkurserna är även en favorit, men det visste man nog eftersom jag är här för att studera coaching.

Hur skulle du beskriva skolan? Vilket var ditt första intryck när du kom till campus?

Solent Uni verkar vara ett fantastiskt universitet. Alla jag har träffat berättar hur otroligt nöjda de är med skolan. Mitt första intryck var att: Campus är superfräscht, ser fram emot att få börja ha kurser där. Har bara haft möjlighet att vara där och studera med klasskompisar än så länge på grund av Covid.

Solent inredning skolan

Hur ser en vanlig skoldag ut för dig?

Jag är ganska morgonpigg, så jag går upp och studerar mellan 5-7, sedan tränar jag lite och/eller dricker kaffe. Efter 9 så brukar klasskompisarna vakna och då har man mer kontakt med dem man studerar med fram till lunch. Här i England är det väldigt rimliga priser på att gå ut och äta lunch så det brukar bli en bit mat på stan. Sedan njuter jag av Englands mest fördelaktiga väder, och är ledig och bara njuter av stad och väder fram till 5 snåret. Efter det är det dags för mig att göra det sista plugget för dagen. Sedan erbjuder Southampton ett väldigt bra nattliv så ut och äta, kanske till och med gå till någon av alla fina pubar är ej ovanligt. Sedan får det vara nog.

Vad tycker du om Southampton?

Jag älskar Southampton! Norra delarna är väldigt öppet med många fina större brittiska hus med luftig natur och parker. Södra delen och innerstaden har alltid nära till havet och kryllar med pubar, klubbar och fina ställen att äta och dricka på. Så en utmärkt studentstad både dag och natt.

Southhampton City

Var bor du och hur gjorde du för att hitta boende?

Just nu bor jag i ett delat boende i södra delen av stadsdelen Chapel. Jag har flyttat runt lite här i Southampton. Först hittade jag en dyr studio i West Quey. Det känns inte aktuellt att bo själv i innerstan. Så jag laddade hem apparna: Rightmove, Zoopla och Spareroom. Där lyckades jag hitta flera boenden som passade mig både i prisklass och geografiskt.

Bor du själv eller delar med andra? Och bor du med svenskar eller andra nationaliteter?

Jag bor i ett delat boende med fyra rum och delar kök och toaletter med andra. Det väldigt vanligt att bo tillsammans med andra här i England. Men för er som har sett serien Friends, kan det liknas lite med det i positiv mening. Det är också en kanon-möjlighet att lära sig språket på en mer naturlig basis. Jag bor endast med folk från andra nationaliteter och njuter av det.

Boende Southampton

Har du några boendetips du vill dela med dig av?

Tipsen har jag nog redan nämnt: Hitta boende via Spareroom, Zoopla och Rightmove. Det är ofta dyrare att bo via Uni eller företag. Var dock försiktig att skaffa boende du inte har sett. Jag har ej stött på några försök till bedrägeri men sägs att det är ganska vanligt. Andra tipset är att bo med andra och om man är ute i tid kan man hitta ett hus tillsammans med sina klasskompisar och det är kanon.

Vad brukar du göra på fritiden Southampton?

I lockdown tider har det varit väldigt lite men annars är det mest att vara på puben och njuta av stadens bästa locations. Jag älskar hur naturligt det är att ’hänga’ med människor på stan här. Promenader är heller inte helt ovanligt.

Promenad i Southampton

Finns det några platser som du rekommenderar att besöka?

Helt klart finns det många fina platser i och runt Southampton. Gällande pubar skulle jag rekommendera Wetherspoons om du vill hålla budget. Annars är det bara att gå längs med huvudgatan som heter ’Above Bar Street’ eller den mer kända bargatan ’Oxford Street’.

Mysiga ställen utomhus i ”stan” är ju självklart parkerna, sedan är Ocean Villages marina väldigt trevligt att sätta sig och fika i och sist men inte minst så är stadsmuren en syn för den historieintresserade.

Annat o tänka på att besöka när man är här är: Stonehenge som bara ligger 45 minuter utanför staden, ’Isle of White’ som man kan ta färja till och sist men inte minst ska både ’New forrest’ och Bournemouth stränder vara sevärda vilket båda ligger en halvtimme från centrum med bil.

Kyrka i Southampton

Varför vände du dig till Blueberry när du skulle studera utomlands?

Jag hörde om Blueberry från en vän som nämnde att de hade hjälpt henne att komma in på Solent Uni. Det är absolut inte det lättaste att ha koll på alla papper som ska in till Universitetet när man ska börja studera i England. Sedan hjälpte de mig när det var krångel med antagningen. Så jag är väldigt nöjd att jag valde Blueberry då jag fick mer hjälp än vad jag någonsin kunde önska.

Har du några tips till andra som är intresserade av att åka utomlands och studera?

Gör det är väl egentligen det främsta tipset! Gör det och ta hjälp av Blueberry på vägen så du slipper lägga för mycket tid på att hitta allt du behöver. Försök bo billigt för du kommer ändå inte vilja sitta hemma för mycket!

Southampton utsikt

Vad har du för planer efter dina studier?

Jag hoppas att mina studier ska leda till toppjobb inom fotbollsindustrin. Jag kommer göra allt för att klara min Bachelor Degree så bra som möjligt och tror dessutom att jag kommer vilja läsa en Master på Solent. Sedan är det ju ingen barnlek att studera men otroligt roligt så jag ska göra mitt bästa.

Tack för dina superbra tips Samuel, vi önskar dig all lycka till i framtiden!
Vill du också studera i England på Solent University? Läs mer här!

Nora Erenmo