Det är som en blandning av äventyr och studier, en upplevelse som jag kommer att minnas för resten av mitt liv.

Jag heter Sanna och var 22 när jag åkte till University of Minnesota i USA höstterminen 2018. Jag var där i en termin och läste kurser som Introduction to Fiction Writing, Introduction to Geology, Geography of the World Economy och Sustainable People& Sustainable Planet.

Varför valde du att studera utomlands?

Jag hade precis gått klart det kandidatprogram jag läst och visste inte riktigt vad jag ville göra, om jag ville plugga vidare på masternivå eller kanske jobba. Så jag skrev ned allt som jag skulle kunna tänka mig att göra och överst på listan hamnade att plugga utomlands.

Jag gillade egentligen alla kurserna jag läste!

Det blev en bra blandning av sådant som jag läst tidigare och sånt som jag tyckte var intressant. Alla kurser hade väldigt olika upplägg, vissa hade mer fokus på föreläsning och andra mer på diskussioner mellan studenterna, så jag gillade alla av olika anledningar. Men min favorit var nog kursen i Fiction Writing, det var en väldigt liten klass och mycket roliga diskussioner så vi lärde känna varandra mer. Dessutom var läraren helt fantastisk!

Campuset var så stort!

Jag var van vid ett mycket mindre campus med i stort sett tre byggnader så det var en stor omställning. Spårvagnen stannar på tre stationer inom campusområdet, man får ett gratis busskort för dessa stationer som student. Det känns som en egen liten stad med många restauranger och caféer och två apotek/affärer och till och med en egen polisstation. Campuset har en blandning av gamla sten- och tegelbyggnader med vita stenpelare och höga utsmyckade tak och modernare byggnader i glas och betong. De flesta byggnaderna ser väldigt olika ut så även om det var stort blev det relativt enkelt att hitta och det fanns gott om skyltar.

Hur upplever du skillnaden mellan att studera på universitet i Sverige och USA?

Jag tyckte inte att det var särskilt stor skillnad på själva undervisningen och upplägget på lektioner, däremot var det stor skillnad i hur betygen sätts! Alla delar av kursen, som närvaro, uppgifter, inlämningar, midterms och finals utgör en viss procent av slutbetyget. Om man bara gör allt som man ska enligt kursplanen; går på lektioner, gör alla uppgifter och inlämningar och det går bra på midterm och finals så var det relativt enkelt att få bra betyg. Midterm och finals utgjorde så klart störst del av betyget, så om det gick sämre på dem påverkade det slutbetyget mycket mer än om man missade ett par inlämningar. Alla lärare pratade om hur stor del av slutbetyget en uppgift eller inlämning utgjorde och även om det gick att räkna på hur många procent man gjort och vad man missat så tyckte jag att det var ganska svårt att veta hur man låg till i kurserna.

Studera utomlands i USA, plugga på University of Minnesota.

Hur såg en vanlig skoldag ut för dig?

Jag fick sätta ihop mitt schema själv och såg till att jag bara hade två lektioner om dagen och var ledig på fredagar. En vanlig dag såg ut ungefär såhär; jag vaknade runt åtta och gjorde mig i ordning för skoldagen, antingen gick jag till min första lektion eller så tog jag spårvagnen över Mississippifloden om min lektion var på West Bank. Sedan lunch, antingen gick jag hem till lägenheten och åt någonting, lagade lunch eller åt rester, eller åt på ett café med en kurskompis medan vi planerade ett grupprojekt. Efter lunch tog jag campusbussen till campuset i Saint Paul för min sista lektion som slutade runt klockan tre. På eftermiddagarna brukade jag plugga på biblioteket eller hemma i lägenheten och kanske gå ut och äta på nån restaurang eller laga middag hemma.

Vad tycker du om staden?

Minneapolis centrum var inte särskilt imponerande, det var mest mest skyskrapor och förvånansvärt få affärer. Det visade sig dock att om man gick in på exempelvis en vanlig bank och tog en hemlig rulltrappa ett plan upp så var hela centrala Minneapolis ett sammankopplat köpcentrum med inglasade gångbroar mellan husen. Jag gillade området kring U.S. Bank Stadium i Minneapolis, det påminde om Hammarby Sjöstad i Stockholm med restauranger, barer och en Trader Joe´s.

Ansökan till University of Minnesota på blueberry.nu

Hur gjorde du för att hitta boende?

Jag gjorde det enkelt för mig och valde att bo on campus i University Village. Jag tror att de flesta internationella studenter som bodde on campus bodde just här men det fanns också amerikanska studenter, vilket var vad som erbjöds internationella studenter genom University of Minnesota. Jag bodde i en lägenhet med 3 andra studenter, två internationella som jag, en från Kina och en från Australien och en amerikansk från Minnesota. Vi hade alla egna sovrum och delade på kök, vardagsrum och två badrum. Jag valde i min ansökan om lägenheten att det inte spelade någon roll vem jag bodde med, men man kunde önska att få bo med någon man kände, annars var det slumpmässigt.

Har du några boendetips du vill dela med dig av?

Om man bor tillsammans med andra studenter skulle jag rekommendera att man tidigt har något sorts möte med dem där man kommer överens om vad som ska städas av vem och hur ofta det ska städas. Vi gjorde aldrig det vilket slutade med att jag städade i stort sett allting hela tiden.

studera på university of minnesota i usa och bo på campus.

Vad brukade du göra på fritiden?

Jag var ju ledig på fredagar och då brukade jag simma i University of Minnesotas simhall och åka och handla på en jättestor Target några stationer bort med spårvagnen. På kvällarna kunde jag gå och se en film på University of Minnesotas bio eller på quiz kvällarna som hölls varje torsdag, det fanns även bowling och museum på campuset.

Finns det några platser som du rekommenderar att besöka?

På campus skulle jag rekommendera att ta en promenad över gångbron mellan East Bank och West Bank över Mississippifloden. Det finns ett träd där studenterna brukar kastar upp sina skor under graduation! Man kan också ta campusbussen till campuset i Saint Paul för att se mer av staden och University of Minnesota. I Dinkytown precis utanför campus finns caféer, restauranger, second hand-butiker och en liten Target.
Det är väldigt enkelt att ta sig runt med spårvagnen, exempelvis skulle jag rekommendera att man åker till Saint Paul, Minnesotas huvudstad. Tillsammans med Minneapolis utgör de Twin Cities, man kan exempelvis gå en guidad tur i regeringsbyggnaden för att få veta lite mer om Minnesotas historia. Det är också enkelt att ta sig till Mall of America med spårvagnen, bredvid finns en IKEA om man skulle ha lite hemlängtan.

Varför vände du dig till Blueberry när du skulle studera utomlands?

Min grannes dotter åkte med Blueberry och sen var det ett stort plus att kunna få gratis hjälp på hela vägen genom ansökningsprocessen.

Har du några tips till andra som är intresserade av att åka utomlands och studera?

Alla som har varit iväg säger nog detta men jag måste hålla med, bara gör det! Det är så roligt och lärorikt, man lär sig om sig så mycket om sig själv och om ett nytt land och kultur. Ett annat tips skulle nog vara att ta sig tiden till att verkligen utforska staden man bor i och att verkligen ta tillvara på tiden som man är borta, det går så mycket fortare än man tror.

Vad har du för planer efter dina studier?

Just nu planerar jag att fortsätta plugga på masternivå till hösten.

Känner du som Sanna att Mid West i USA lockar? Kontakta Blueberry för att få hjälp att hitta rätt skola just för dig! Känner du att University of Minnesota är rätt för dig – ansök redan idag och börja studera till hösten!

Johanna Geidebäck

Previous Digital Media Coordinator