Säsongsjobba i Tyskland eller Österrike

Per Liestam, 4 sep, 2013

Som ni kanske har sett så är det vår språkskola Dialoge i Lindau som är månadens språkskola. Därför har vi valt att lägga lite extra fokus på denna pärla till språkskola.

Tillsammans med Dialoge erbjuder vi ett arbetsprogram som kombinerar tyskastudier med att skaffa sig arbetslivserfarenhet. Vi har mött upp med tidigare student Linn Gustafsson för att ställa lite frågor om programmet. Här har ni hennes svar och bästa tips om du själv funderar på att åka iväg.

Hur kommer det sig att du bestämde dig för att åka och säsongsjobba i Tyskland/Österrike?
Jag hade alltid tänkt att jag skulle åka utomlands under en tid så fort jag fyllt arton, men var inte säker på vart. När jag kollade runt på nätet och hittade Blueberrys möjligheter att arbeta utomlands så lät det som det perfekta alternativet; att få spendera tid utomlands samtidigt som man tjänar pengar och får internationell arbetserfarenhet och själva upplevelsen av att vara ensam utomlands. Det som gjorde att jag valde just Tyskland/Österrike (eller Tyskland, som det tillslut blev) var att det kändes tryggt med ett land som inte låg alltför långt bort, och jag tyckte programmet på språkskolan Dialoge lät seriöst och bra med mycket erfarenhet.

Vad hade du för mål och förväntningar på programmet?
Eftersom att programmet började med åtta veckors språkkurs i tyska så hade jag först och främst som mål att lära mig tillräckligt med tyska för att kunna få ett jobb. I övrigt så åkte till Tyskland framförallt för att få nya erfarenheter, träffa nya kompisar och lära mig nya saker. Jag valde att delta i ett program eftersom jag då själv skulle slippa leta upp arbetsgivare och försöka få intervjuer, utan istället ha en skola som gjorde det åt mig så att jag kunde fokusera på undervisningen och att uppleva så mycket som möjligt att Tyskland. Dialoge gjorde precis allt detta, och jag känner mig nöjd med att det blev precis som jag tänkt mig.

Några av maträtterna vi lagade tillsammans.
Några av maträtterna vi lagade tillsammans.

Hur var tiden på språkskolan?
Att studera på språkskolan var nog nästan den roligaste tiden av resan. Förutom att självklart få lära sig en hel del tyska så lärde jag känna en massa fantastiska människor från hela världen. Bara i min klass fanns det personer från Japan, Tjeckien, England, Thailand, Australien, Finland och en massa andra länder. Klasskompisarna blev de som man sedan umgicks med på fritiden, t.ex. var vi en hel del tjejer från skolan som träffades på fritiden och lagade mat från våra respektive länder, vilket var jättekul! Skolan ordnade också massor med aktiviteter på fritiden, på helgerna åkte vi ofta iväg och besökte städer i närheten, med skolan var jag exempelvis i både München och Stuttgart. Undervisningen under lektionerna skedde helt på tyska ända från början, vilket gick förvånansvärt bra. Jag hade bara läst tyska två månader innan jag åkte, men lyckades ändå under dessa åtta veckor lära mig tillräckligt för att kunna få ett jobb efter bara två veckor!

Hur upplevde du personalen på språkskolan?
Lärarna och den övriga personalen på Dialoge var jätteproffsiga och duktiga på det de gjorde. Lärarna hade väldigt mycket tålamod och såg till att alla hängde med. Samtidigt som man lärde sig en hel del, så är det inte riktigt samma stämning som i ”vanliga” skolan hemma. Alla är där bara för att de själva vill det, vilket lärarna är medvetna om och gör lektionerna så roliga som möjligt och det känns inte lika strikt, samtidigt som det såklart är stor fokus på att lära sig att prata språket. Eftersom att jag var med i skolans Work and Study programme så hade jag också mycket kontakt med de som ansvarade för arbetssökandet, vilka gjorde ett jättebra jobb med att hitta jobb man trivdes med, svara på frågor och hjälpa till med att översätta och läsa kontrakt så att allt var okej. De fanns där och hjälpte till under hela vistelsen, med allt från jobbsökande till att se till att alla försäkringar och papper var i ordning.

Vilken typ av boende valde du? Varför? Hur var det?
Jag valde att bo i ett delat rum på ett residens, vilket kändes som det bästa sättet att lära känna människor även utanför skolan. Jag har tidigare bott i värdfamilj och kände att jag ville testa något annat. Att bo på residens innebär mer frihet, men samtidigt också mer ansvar. Det är du som lagar mat, städar, handlar, tvättar och allt sånt som man kanske inte behöver göra i en värdfamilj. Jag skulle säga att man helt enkelt får känna efter själv vad som känns bäst. Jag var väldigt nöjd med det residens jag bodde på under språkkursen, på så sätt fick man umgås med sina kompisar på ett annat sätt när man gör alla vardagliga saker tillsammans – lagar mat o.s.v.

Vi gjorde många spännande utflykter. Här är vi i Liechtenstein.
Vi gjorde många spännande utflykter. Här är vi i Liechtenstein.

 Hur fungerade jobbsökandet?
Innan jag åkte till Tyskland fick jag skicka ett CV till de som var ansvariga för jobbsökandet. CV:t skrev man på tyska, vilket kunde vara lite svårt, men det fick man hjälp med på skolan när man väl var på plats. När jag kom fram hade de på skolan alltså redan läst igenom mitt CV och kollat efter möjliga arbeten baserade på min erfarenhet och mina språkkunskaper, och inom bara två veckor fick jag två intervjuer där jag blev erbjuden båda jobben och kunde då välja vilket jag ville ha. Innan jag åkte var jag lite orolig för att inte få något jobb eftersom jag läst tyska under så kort tid, men nu i efterhand kan jag säga att det är så gott som garanterat att bli erbjuden ett jobb. Området kring Bodensee, där språkskolan ligger, har enormt mycket turister under sommaren, och affärer, hotell, restauranger och caféer är alltid i behov av arbetskraft oberoende av erfarenhet och språkkunskaper.

Vad fick du för jobb och var?
Det första jobbet jag fick var som servitris på en restaurang som tillhörde en segelklubb i Lindau. Jag trivdes inte så jättebra där, och då hjälpte språkskolan mig med att skaffa ett nytt jobb bara inom ett par dagar. Det nya jobbet jag fick var på en annan restaurang som låg i Wasserburg, en liten bit utanför Lindau, där jag trivdes jättebra! Där började jag jobba från klockan 17 varje dag, fram till ungefär klockan 22, vilket betydde att jag hade hela dagarna lediga. De hade också ett rum åt mig på restaurangen, vilket var jättesmidigt eftersom jag slapp alla bussresor.

Hur trivdes du?
Allt som oftast trivdes jag jättebra, men det som är viktigt att tänka på är att detta inte är en semester utan ett riktigt heltidsjobb där man förväntas göra så bra ifrån sig som möjligt, precis som på vilket annat jobb som helst. Vissa dagar har man kanske ingen lust att arbeta, men precis som vanligt får man ibland försöka göra sitt bästa trots det. Till allra största delen av min vistelse i Tyskland trivdes jag jättebra, hade jättekul och umgicks med massor av roliga människor, men självklart har man ibland stunder då man längtar hem eller på något sätt känner sig opeppad, men då gäller det att se det i ett större perspektiv och tänka på hur enormt mycket man kommer växa av den här erfarenheten!

Vackra Lindau! Det här är en måste-bild för alla som varit där.
Vackra Lindau! Det här är en måste-bild för alla som varit där.

Vad tjänade du? Tyckte du att pengarna räckte?
Jag tjänade 6 euro i timmen, vilket blev ungefär 800-900 euro i månaden. Av det behövde jag betala 150 euro i månaden i hyra, plus att jag behövde köpa saker så som mat, tvättmedel o.s.v., men trots det blev det kvar en hel del varje månad. En del sparade jag för att kunna göra en längre resa när jag jobbat klart, och en del använde jag till att kunna resa när jag var ledig. Under tiden jag arbetade var jag i bl.a. Zürich, St Gallen, Vaduz och Salzburg. När jag hade jobbat klart hade jag lyckats spara ihop tillräckligt med pengar för att resa Lindau-München-Frankfurt-Luxemburg-Köln-Lindau, under en vecka.

Hur bodde du under tiden du jobbade?
Som sagt så bodde jag i ett rum på restaurangen där jag jobbade. Restaurangen hyrde också ut rum till gäster, och jag fick bo i ett av rummen.

Vad var bäst med resan?
Det bästa med resan var absolut att jag har växt enormt mycket i mig själv. Innan jag åkte till Tyskland var tre veckor det längsta jag varit iväg ensam, och jag hade aldrig riktigt behövt ta hand om mig själv så totalt som jag behövde nu. Jag har blivit mycket mer självsäker av att klara av en massa saker jag aldrig trott att jag skulle klara, man märker verkligen hur mycket man är kapabel till att klara av. Sen är det naturligtvis jätteroligt att plötsligt kunna ett språk som jag aldrig trodde att jag ens skulle läsa. Dessutom lär man sig jättemycket av att befinna sig i ett nytt land under en längre tid – att få lära sig en ny kultur och försöka anpassa sig till den, att träffa nya människor med andra åsikter och perspektiv på saker o.s.v. lär man sig jättemycket av!

Vad önskar du att du hade vetat innan du reste?
Om jag ska vara helt ärlig så tror jag inte att det var något som jag önskar att jag hade vetat. Jag åkte till Tyskland med ett väldigt öppet sinne och hade inte några direkta förväntningar, jag tycker det är svårt att över huvud taget föreställa sig vad som kommer att hända när man ger sig iväg på en sån här lång och stor resa, och därför försökte jag att ta det som det kom, vilket gjorde det hela mycket roligare. Dessutom fick jag väldigt bra med information både från Blueberrys hemsida och deras informationsmöte, vilket gjorde att jag ändå kände mig förberedd.

Det fanns gott om gökur när vi var på utflykt till Triberg.
Det fanns gott om gökur när vi var på utflykt till Triberg.

Vill du ge något tips till de som funderar på att åka iväg?
Först och främst så vill jag säga till alla som tvekar att det verkligen är värt att åka! Du kommer få kompisar från hela världen, bli flytande i ett nytt språk, få viktig arbetsliverfarenhet som alltid kommer vara bra att ha i ditt CV, samt att du också kommer växa jättemycket som person.  Angående jobbet är det bra att redan från början ha inställningen att det här är en möjlighet att få internationell erfarenhet och chansen att lära sig ett nytt språk och kultur, men att jobbet i sig ofta är tufft. Jobbar du på restaurang är det flera timmar om dagen (på mitt första jobb arbetade jag 9 timmar om dagen) där det ofta är mycket stress. Jag själv åkte inte med inställningen att få tag på mitt drömjobb i Tyskland, utan helt enkelt för att få den nyttiga erfarenheten, vilket gjorde det lättare att ta sig igenom jobbiga dagar. Ta chansen att jobba i Tyskland eller Österrike några månader och du kommer ha nytta av det resten av livet!

/Lina Gustafsson

Per Liestam

Previous Marketing Manager