Spännande kurser och bra lärare på CSU Fullerton

Dagen var här, dagen då jag skulle resa till Los Angeles och börja studera på California State University Fullerton. Jag var väldigt nervös, vad hade jag gett mig in på? För mig kändes Los Angeles lite skrämmande, en jättestor stad som jag hört så mycket om. Som tur var hade jag en reskamrat med mig, en tjej jag hade pluggat med året innan. Planet skulle lämna Arlanda klockan 5 på morgonen så jag och min reskamrat sov inte mycket natten innan, vi var så spända. Äntligen framme på LAX kom en kompis till min reskamrat och hämtade oss i bil. Hon körde oss till Newport Beach ca en timme från Los Angeles, där vi skulle få bo hos en väninna till henne. Det var skönt att få komma hem till någon sova ut efter en lång resa.

Första dagarna i Los Angeles

Första dagarna i LA var vi så spända på att se oss omkring. Något utav det första jag älskade med LA var vädret. Det var solsken varje dag, helt underbart och den vackra naturen var fantastisk. Vi hade mycket att ordna med de första veckorna innan skolan började så vi valde att resa till LA två veckor före kursstarten. Vårt första problem var boendet. Vart skulle vi bo? Vi hade blivit rekommenderade att söka lägenhet på plats. Problemet med att söka lägenhet via internet från Sverige är att det är lätt att bli lurad. Jag är glad att vi följde den rekommendationen.

Lägenhet i Newport Beach

Vi upptäckte ganska snabbt att det var ganska lätt att hitta boende. Vi föll pladask för en underbar lägenhet i New Port beach. En stor och ljus lägenhet med två rum och kök och stor balkong. Vi hade en otroligt vacker utsikt över havet och bergen. I hyran ingick träningsklasser och till lägenhet komplexet till hörde det 7 swimming pooler och en stor utomhus jacuzzi. Det kändes som att vi var på en Spa resort, helt fantastiskt och det bästa av allt var att hyran var billig. Andra viktiga saker att fixa som nykommen student till USA är ett bankkonto. Vi valde Bank of America, vilket vi tyckte var en bra bank.

Första dagarna på universitetet

Cirka två veckor efter vår ankomst började introduktionsdagarna på CSUF. Då vi bodde några mil från universitetet åkte vi bil till skolan varje dag. Jag som inte har körkort fick åka med mina vänner. Något som jag snabbt fick lära mig var att det är väldigt svårt att ta sig runt i Los Angeles utan bil. Visst går det att ta buss eller tåg, men det är väldigt krångligt och tar otroligt lång tid. Universitetet var stort och den första veckan var väldigt förvirrade. Det var mycket nytt och många nya saker att hålla reda på. Men jag kom snabbt in i systemet och lärde mig att hitta runt om i skolans område och förstå hur skolan fungerade.

Den första dagen hade universitetet en välkomstdag för alla internationella studenter. Det var skönt att få en introduktion, för att förstå hur allt fungerar på skolan och vad och vem vi skulle vända oss till om vi hade frågor. De gick också igenom hur vi skulle bära oss åt för att få de kurser vi ville ha och hur vi som studenter skulle klara oss i Los Angeles. Sen började några intensiva dagar på skolan. Vi skulle bestämma vad vi ville läsa genom att gå runt och testa på olika kurser. Även fast vi hade sökt kurser som vi var intresserade av innan vår ankomst blev vi tvungna att gå igenom hela processen med att testa på olika kurser och få underskrifter av professorerna för att få kunna delta i någon kurs. Dessa dagar var jätte roliga och det var intressant att få sitta och lyssna på professorer i olika ämnen. Till slut fick jag ihop fyra kurser jag ville läsa och blev antagen till dessa.

Första lektionsdagarna var nervösa. Allt var så annorlunda från det jag var van vid då jag läst på universitet i Uppsala tidigare. En av de största skillnaderna mellan de svenska universiteten och universiteten i USA är att professorerna vill att vi som studenter hela tiden ska vara med och diskutera och prata under lektionerna. Detta måste vi göra för att få betyg i ämnet vi läser. Detta var något jag i början var nervös för, men som jag efter några veckor vande mig vid. Jag tyckte att det var väldigt bra för mig, det var lättare att ta in informationen och lära sig den.

California State University Fullerton

Jag tyckte jättemycket om Cal State Fullerton som universitet då de hade spännande kurser och bra professorer. Något annat som jag också tyckte var suveränt med undervisningen där var alla föreläsare vi fick chansen att lyssna på och träffa, från stora globala företag, exempelvis Vice President för den globala kommunikationen för hela Disney koncernen. Hela systemet kändes mer som en KY utbildning i Sverige för mig, då vi som studenter fick chansen att träffa och mingla med företag och bransch folk och på så sätt skapa oss bra kontakter inför framtida jobb. Jag pluggade mycket vissa perioder, speciellt inför tenta perioderna då jag kunde ha fyra tentor på en vecka, lite tufft men roligt.

Los Angeles som stad

LA är en väldigt spännande stad och det finns mycket att upptäcka och se. Om du gillar musik och teater är LA staden för dig. Det finns ett stort utbud av teatrar och konserter. Gillar du kända platser så är Hollywood ett perfekt ställe, det finns det många roliga klubbar och ställen att gå ut på. Vill man se hur kändisarna bor så är Beverly Hills ett måste. Beverly Hills är jättefint och det är mysigt att åka runt och se allas stora hus. Om du vill se en fantastisk utsikt över LA så rekommenderar jag dig att åka upp i Hollywood Hills.

Naturen runt om LA är otroligt vacker och om du gillar vackra stränder så är LA och dess omgivningar perfekt för dig. Jag älskade Newport Beach, Laguna Beach och Venice Beach. Universitetet anordnade en resa till Universal studios i LA. Det var något av det roligaste jag upplevde under min studie tid där. Hit måste alla som är intresserad av film och se hur de skapas gå. Vi blev bland annat guidade på en studio tur där de visade oss kulisserna från olika stora filmer och hur de gjorde specialeffekterna i dessa filmer. I slutet av vår vistelse i Los Angeles fick vi en inbjudan att komma till en utav de svenska Hollywood fruarnas hus Maria Montezami och hjälpa till med ett fundraising event som Svenska skolan i LA anordnade. Det var häftigt att få komma till hennes hus och få en inblick i hennes liv som jag sett på tv så mycket innan.

Tips i Los Angeles

Los Angeles är fullt av överraskningar och du vet aldrig vem du kan stöta på. Lite att tänka på: Var försiktig om du väljer att ta tillexempel bussar eller tåg i Los Angeles, tyvärr så är det här många annorlunda människor hänger. Ta vara på den tiden du har som student i Los Angeles det finns så otroligt mycket att se och göra, så passa på när du är där. Det e klart att du ska sköta dina studier men glöm inte bort att ha lite kul också. Ta chansen att skapa dig nya kontakter, både vänner och eventuella jobb relaterade kontakter.

/ Linnea Tidholm

Läs mer om California State University Fullerton.

Linnea Tidholm