Språkresa till San Francisco

Per Liestam, 19 nov, 2013

Bloggaren HanaPee åkte till San Francisco på en språkkurs till San Francisco genom oss hösten 2013. Nedan följer hennes reseberättelse. Fotot kommer från Hannas egna blogg.

Sådär ja! Sista dan i plugget och jag tänkte härmed skriva ett informativt inlägg om vad det är jag har pluggat, hur det gick till och vad jag tyckte om det hela. Jag uppmanar alla människor som har möjligheten, resurserna och tiden att åka på något liknande eftersom jag genuint känner att detta var det bästa jag gjort evvah. Skulle kunna stannat i ca en månad till. Men nu, om själva skolan:

Jag åkte alltså genom BlueberryDet är ett företag som förmedlar skolor över hela världen och EC School i San Francisco är en av dessa skolor. Anledningen varför jag valde just Blueberry var för att skolan de förmedlar ligger Downtown i San Francisco, till skillnad från många andra språkskolor som ligger utanför stan. De var lätta att hålla kontakten med och svarade snabbt och chillaxat på alla mina frågor via mejl.

Själva kursen jag valde att läsa var en normalkurs, dvs. 20 timmar totalt. Mellan 08.30 och 11.45 varje vardag. Såhär i efterhand skulle jag ha valt en intensivkurs för bara någon tusenlapp mer, då skulle jag även haft eftermiddagskurser, men äh, jag var ju ändå här på en slags semestergrej.

Det hela börjar med att du gör ett test för att se vilken nivå du är på, sedan delas du in i rätt nivå. Känner du att nivån är för lätt eller svår kan du byta. Om du pluggar där lite längre gör du också ”exams” som se om du ska flytta upp en nivå eller inte. Vanligen flyttas du upp typ var tredje-fjärde vecka typ. Eftersom du utvecklas.

SKOLAN: Fina fresch and so clean clean lokaler högst upp i en skyskrapa på Montgomory street. Om du bor i Nob Hill (vilket jag tycker är bästa området pga kan GÅ precis överallt + känns hyfsat safe) så tar det runt 10-15 minuter att gå till skolan.

SJÄLVA KURSEN: Vi fick två kursböcker, en att ha på lektionen och en för att jobba i hemma. Fick en del hemuppgifter, men inga större uppgifter. Var rätt slappt på den biten, fick liksom inget ”straff” (?) om du ej färdigställde dem. Vilket var lite synd eftersom en del inte tog uppgifterna på allvar. Lektionerna var ofta indelade i listening, reading, writing and speaking. Jag har lärt mig så sjukt mycket grammar som jag inte hade någon aning om.

LÄRARNA: Jättebra och supertrevliga, kan allas namn och känns engagerade. Jag hade en FANTASTISK kvinna som hette typ Deedee(?) som var superengagerad och pedagogisk. Hade henne typ varannan dag. Hade dock en gubbe en gång som sa något i stil med ”listen guys when girls do like thiiiiiiis *snurar sitt hår med ett finger* it means that they are intrested in you…” man bah: NEJ DET KANSKE BETYDER ATT DET KLIAS ELLER ATT JAG ÄR UTTRÅKAD???? MEN BRA ATT DU FORTSÄTTER REPRODUCERA PISSIGA KÖNSSTEREOTYPER :-DDD. Jag himlade med ögonen och en koreansk tjej svarade att ”maybe it just means that she’s bored…?” *sCoRe*.  Var en chock att komma från mitt senaste plugg inom genus och sen till denna heteronormativa sexistiska gubbe liksom. Men övriga lärare och personal på skolan: Mycket bra och mycket vänliga, väldigt noga med att ”ingen fråga är dum”.

ELEVERNA: Otroligt varierande, såklart. Blev kompis med en jättehärlig brasiliansk tjej och pratade en del med skittrevliga japaner, spanjorer osv. I övrigt kändes en del i klassen så fruktansvärt omogna? 25-30-åringar som sitter och vickar på stolen och håller på med mobilen FAST de har betalat för kursen? Fattar inte den grejen? Själv var man pluggot numero uno. Idag hade jag på mig mina mönstrade byxor och dessa stolsvickande personer snackade skit om lill-byxan min (”soooo ugly”). Ville säga ”Ooooh you super-cooool girls! PLEASE give me fashion advices!!!” MEN hörde änglarösten inom mig bah: ”va den större människan hp… va mogen nu” så jag log stort och fladdrade lite med min byxa.

KONTENTAN: Du bestämmer själv hur mycket du vill lära dig. Är du engagerad på lektionerna, jobbar i dina böcker och gör hemuppgifterna är själva kursen otroligt bra. Det är lätt att ha kontakt med alla mysiga lärare och själva skolan känns profsig men också relaxed och modern. Hade kanske ibland önskat lite hårdare tag från lärarna och mer engagerade/mogna kurskamrater.

——-

Vill du läsa mer om Hannas äventyr hittar du hennes blogg här. Vill du veta hur du går till väga om du själv vill åka på ett äventyr – till San Francisco eller någon annan spännande stad? Kontakta oss på info@blueberry.nu eller ring 08-4426760.

Per Liestam

Previous Marketing Manager