Studera koreanska i Seoul, Korea

Per Liestam, 31 maj, 2013

Tidigare i år var jag i Sydkorea och Seoul för första gången, för att besöka Blueberrys koreanska skolor. Trots ett antal besök till grannlandet Japan och ett antal koreanska vänner jag lärt känna där var det faktiskt första gången jag satte min fot på den koreanska halvön. Så det var med spänd förväntan som jag satte mig på flighten till Seoul.

Landet där allt kan hända…och händer!

Det sägs att allt är möjligt i Korea och det är det verkligen! Jag fick själv uppleva ett exempel på det direkt, redan första kvällen. Jag blev medbjuden på en minst sagt actionfylld slagverkshow, Nanta. Trött av jetlagen var det skönt att det hände saker och att det lät (ordentligt!), för somna det kunde jag ju inte göra. Helt plötsligt kommer en av aktriserna ner i publiken och fram till mig. ”Åh nej, nu är det kört!” tänkte jag samtidigt som jag blev uppdragen på scen. Så där stod jag, med ett gäng koreaner och en japaner som också blivit uppdragen på scen. Det hela slutade med att jag på koreanskt manér blev bortgift med japanskan! Succén var given!

Seoul i mörkret.
Seoul i mörkret.

Kyung Hee – vackraste universitetscampus i Seoul

Men det var ju faktiskt inte för att hamna på scen jag åkt till Seoul, utan för att besöka våra koreanska språkskolor där. Den första jag besökte var Kyung Hee University Korean Language Institute. Kyung Hee ligger vid Hoegi stationen i ungefär 15-20 minuter österut från down town Seoul. Det är en liten promenad på bortåt en kvart från Hoegi upp till själva campus. Området däremellan är ett riktigt härligt studentområde med många små butiker, billiga matställen och självklart massor med studenter. Själva campus är det vackraste universitetscampus jag har sett. Något riktigt häftigt är att alla byggnader har sitt formspråk vilket skapar en brokig men härlig blandning. Trots att campus är långt ifrån det största i Korea studera bortåt 5000 studenter koreanska här per år på Kyung Hee KLI! De två största nationaliteterna bland koreanska studenterna på KLI är kineser och japaner. Kyung Hee KLI har arbetat fram egna metoder att lära ut koreanska och tagit fram eget kursmaterial. Här lär du dig hangul den första, och kanske andra, veckan sen bär det av framåt i själva studierna av språket!

 

Koreanska under kortare tid på Best Friend Korean Language Center

Västerut i Seoul hittar du stationen Sinchon. Området kring Sinchon är likt Hoegi ett riktigt studentområde och här hittar du både Best Friend Korean Language Center och Yonsei. Best Friend är en koreanskaskola som mycket påminner om en europeisk språkskola. Skolan ligger uppdelad på två våningar i en byggnad längs huvudgatan som leder från Sinchon-stationen upp till Yonsei universitetet. Atmosfären på skolan är avslappnad och personlig. Normalt studerar bara en 30-60 studenter här i små grupper vilket gör att du som studerar koreanska här får mycket lärartid. Det passar perfekt om du vill studera koreanska en kortare tid och uppnå bra resultat! Som en liten bonus har skolan ett litet café i sina lokaler där du kan avnjuta en kaffe samtidigt som du umgås med dina kurskamrater och ser ut över huvudgatan i Sinchon nedanför. Speciellt när mörkret faller är utsikten som bäst och det är då studentlivet utanför vaknar till på riktigt!

Yonsei – anrikt universitet med den äldsta koreanska skolan

Vill du studera i Sinchon men en längre tid är det Yonsei du ska till. Yonsei universitets campus är riktigt stort, och det är Yonsei KLI också! Normalt studerar bortåt en 1600 studenter koreanska här samtidigt och skolan kan ta emot upp till 8000 koreanska studenter per år! Byggnaden som KLI ligger i sitter ihop med de båda residensen SK Global och International House likt en triangel. Bor du i ett av de två residensen kan du därför ta dig till skolan utan att ens behöva gå ut!

Trafik i Seoul.
Trafik i Seoul.

Likt Kyung Hee är de flesta koreanska studenterna asiater där de två största grupperna är kineser och japaner på ungefär 30 % vardera. Den höga andelen asiatiska studenter gör att studietempot på Yonsei är högt. Studerar du koreanska här kommer du få studera ett par timmar om dagen utöver själva lektionerna men du kommer att lära dig mycket också!

Tempot i Korea är som sagt högt. Men det är också det som har bidragit till den fantastiska utveckling som Sydkorea har gjort och som har gjort Seoul till en sådan häftig storstad den är. Här finns allt (shopping, mat nöjen, you name it!) och det går att köra på dygnet runt om du vill (men glöm inte studierna! ;) ). En riktig fördel med att leva och studera i Seoul är att levnadskostnaderna är låga. Exempelvis koster en resa med tunnelbanan knappt 6 kronor. Och att äta ute är så pass billigt att knappt de allra flesta studenter äter ute i princip hela tiden! Inte helt fel va? För det koreanska köket har så mycket gott att erbjuda!

Vad väntar du på? Seoul nästa!

Har du blivit inspirerad av att åka till Sydkorea och studera koreanska men vill veta mer, tveka inte att höra av dig till oss på Blueberry!

Per Liestam

Previous Marketing Manager