Språkresor för ungdomar – ett första äventyr

Per Liestam, 2 apr, 2014

När man står där på flygplatsen och ska säga hej då till familjen är det lätt att man börjar fundera kring varför man egentligen ska ge sig iväg på den där resan så långt bort – alldeles ensam. När man sitter själv på flygplanset (kanske för första gången) är det inte så konstigt om man är nervös.

Första kvällen i ett främmande sovrum, kanske ett sovrum som man delar med en eller flera främmande jämnåriga, är det inte konstigt om man har svårt att sova. Tankarna snurrar kring första skoldagen, kring hur man ska kunna prata ett främmande språk så att alla förstår och om man egentligen kommer få några kompisar.

Sedan somnar man. Och vaknar.

Och innan man vet ordet av är det skola och utflykter och fotbollsmatcher och disco och karaoke och t-shirtmålning och bad och surf och sedan fortsätter det i en rasande fart innan man helt plötsligt står där på flygplatsen igen och säger hej då till alla nya vänner.

Och när man landar hemma igen och träffar föräldrar och syskon efter några veckor utomlands är man flera centimenter längre och förstår inte varför man var så orolig i början.

En språkresa utomlands är bland det bästa man kan göra. Det säger jag ofta – och jag kommer nog att fortsätta säga det en bra tid framöver också.

Under förra veckan var jag på resande fot hela veckan. Jag besökte nästan alla av våra juniorskolor i England. Det var både roligt och lärorikt!

Jag började min resa i Sidmouth, en underbart mysig liten kuststad i södra Devon. Tyvärr var vädret precis sådär engelskt som det kan vara ibland, och regnet öste ned. Vi gick en sväng ned till havet men det blåste så mycket att vi snart fick ge upp. Det var dock otroligt vackert och en varm sommardag finns det inte många bättre ställen att vara på!

En regnig dag i Sidmouth håller sig de flesta inomhus.
En regnig dag i Sidmouth håller sig de flesta inomhus.

Språkskolan i Sidmouth tar emot vuxna studenter året om, och ungdomar under sommaren. De delar upp de olika åldrarna i separata lokaler vilket är uppskattat av samtliga elever. Det anordnas fullt med aktiviteter och Sidmouths värdfamiljer är också de som brukar få bäst feedback efter att sommaren är slut.

Efter en stadig frukost morgonen efter var det dags för mig att resa vidare. Den här gången åkte jag ca en timme nordväst (inåt i landet) och hamnade till slut i Totnes. En alldeles förtjusande liten hippiestad som passar den som gillar ett avslappnat vardagsliv.

 

Min stadiga frukost - en Full English Breakfast!
Min stadiga frukost – en Full English Breakfast!

Jag blev verkligen förälskad i Totnes. Det är en liten stad men ändå finns massor att se och det är lätt att promenera omkring. Första dagen i skolan blir alla elever visade runt och de lite äldre ungdomarna får också röra sig fritt i stan med sina klasskompisar. De lite yngre gör utflykter tillsammans med ledare eller sin värdfamilj. På helgerna hålls marknader där man säljer allt från lokalproducerad mat till vintage-kläder och annat smått och gott.

Juniorskolan i Totnes.
Juniorskolan i Totnes.

Jag lämnade Totnes under eftermiddagen och satte mig på ett tåg som tog mig rätt igenom Devon – upp till den norra kusten. Här öste regnet också ned och dessutom var klockan efter 19.00 när jag anlände i Ilfracombe – och därför såg jag ingenting alls av mitt nästa stopp.

Men efter en trevlig middag ihop med ägarna av Channel School Country Cousins och en god natts sömn klev jag ut från mitt lilla B&B och möttes av den här utsikten.

Vackra Ilfracombe.
Vackra Ilfracombe.

Ni får ursäkta mitt arbete med kameran – jag är inte en tillräckligt bra fotograf för att göra staden rättvisa. Ilfracombe och norra Devon var nog det allra finaste området jag besökte under min resa. Det var otroligt vackert och jag är så svag för att kuststäder som öppnar upp sig mot havet.

Från övre Ilfracombe - den fantastiska utsikten!
Från övre Ilfracombe – den fantastiska utsikten!

Efter ett besök på skolan tog de med mig runt för att se flera av aktiviteterna. Skolan i Ilfracombe är öppen för ungdomar året runt och de erbjuder inte bara vanliga engelskkurser utan man kan dessutom kombinera engelskundervisningen med en massa annat roligt. Som till exempel tennis, ridning, golf, dans, fotboll, surfing, adventure sport och mycket annat.

För att få en riktig känsla för de olika aktiviteterna besökte vi tennisbanorna, quadbike-stället (där man får köra fyrhjuling i gjyttja – lysande), golfbanan, stallet och sist men inte minst surfstranden. Alla surflektioner hålls på stranden i Woolacombe – en strand som blivit framröstad topp tre i hela Europa. Och när vi slog oss ned för att äta lunch i solen kunde jag verkligen förstå varför.

Surfstranden i Woolacombe. Är det England eller Spanien?!
Surfstranden i Woolacombe. Är det England eller Spanien?!

Det var tråkigt att säga hej då till Ilfracombe för att hoppa på tåget tillbaka till London. Men jag fick i alla fall många nya upplevelser även om jag bara var där i en dag. Ilfracombe är ett fantastiskt ställe och jag kan verkligen rekommendera både skolan och staden med hela mitt hjärta.

Utsikten från skolan i Ilfracombe.
Utsikten från skolan i Ilfracombe.

Vi börjar nu närma oss slutet av resan. Torsdagen spenderades genom att resa runt till skolorna omkring Cambridge Academy för att få en känsla för de olika center som de erbjuder för juniorstudenterna under sommaren. Man kan välja mellan att bo i värdfamilj eller residens (alltså bo och studera på skolan) och vilket center man bör gå på beror på vilken ålder man är i.

Vi besökte de tre internatskolorna Princess Helena College (för 14-16 år), Moreton Hall (9-13 år) och Old Buckenham Hall (12-15 år). Samtliga internatskolor ligger fantastiskt fint, lite avsides och mitt i naturen. De erbjuder otroligt faciliteter så som pool (Moreton Hall har en inomhuspool, övriga utomhus), fotbollsplaner, öppna fält, cricketplaner och mycket annat. Vi gjorde även ett stop på huvudskolan där man pluggar om man bor i värdfamilj (14-16 år). De har nyligen byggt ett nytt juniorcenter.

Imponerande Old Buckenham Hall.
Imponerande Old Buckenham Hall.

De tre internatskolorna var väldigt fina och det var intressant att besöka dem för att se med egna ögon hur våra studenter upplever det. Jag blev ordentligt sugen på att åka iväg själv och sörjer att jag helt enkelt blivit för gammal för juniorresorna!

Sist men inte minst var det dags för ett besök i min gamla favoritstad Brighton. Jag har själv bott här en period och det var riktigt kul att återse mitt gamla område. Jag gjorde självklart ett besök på språkskolan EC och då vädret var fantastiskt passade jag på att ta en liten promenad längs med strandkanten.

Havet och Brighton pier i bakgrunden.
Havet och Brighton pier.

Alla våra språkskolor för ungdomar är unika. De erbjuder alla olika erfarenheter, olika upplevelser och olika undervisningssätt. Ibland kan det vara svårt att hitta vad som passar en själv (eller ens barn) allra bäst.

Hör gärna av dig till mig om du funderar på en språkresa och är under 18 år. Jag hjälper dig jättegärna att hitta någonting som speglar vad du har för intressen och vill få ut av din upplevelse.

Ring 08-4426760 eller maila malin@blueberry.nu – det är första steget mot ditt äventyr och en resa som du kommer komma ihåg resten av livet!

Per Liestam

Previous Marketing Manager