Studentberättelse från Kyung Hee University i Seoul

Per Liestam, 28 apr, 2014

Funderar du på att läsa Koreanska i Korea? Läs då Naomi Berhanes reseberättelse från Kyung Hee University. Du kan träffa universitet på Blueberrys koreanska aftnar i Göteborg och Stockholm den 7 och 8 maj.

Att skriva ner sina upplevelser är förmodligen det svåraste en individ kan göra eftersom man så hemskt gärna vill att läsaren ska se det från skrivaren själv. Det är den ivrigheten jag har just nu när jag skriver detta. Just nu sitter jag på ett café här i Seoul och funderar otåligt hur jag ska förklara hur och varför min bästa upplevelse i mitt liv vart så bra som den kunde blivit. Halva tiden av min vistelse har nu gått här och jag kan glatt säga att detta är upplevelsen av mitt liv.

Naomi berättar om sin studietid i Seoul
Naomi berättar om sin studietid i Seoul

Mitt val av land var mycket baserat på min första vistelse i Sydkorea som utbytesstudent under gymnasiet. Den rika & bevarade kulturen och det pulserande stadslivet gjorde i stort sett beslutet åt mig. Jag var tvungen att åka tillbaka. Genom Blueberry ansökte jag till Kyung Hee University som ligger i centrala Seoul.

Nerver och skolstart

Jag var väldigt nervös över resan eftersom min första erfarenhet hade varit såpass bra att jag tänkte att inget kunde passera det. Men nervös behövde jag inte vara då det visade sig vara ännu bättre. Skolan visade sig vara större än vad jag någonsin anat och estetiskt attraktiv för den delen. Med stolthet hade jag blivit en Kyunghee-elev.

Och det har fortsatt så. Jag har haft så roligt och har mött något så otroligt fantastiska människor från alla hörn i världen. Det är en verkligen en plats för hela världen. Lärarna är dessutom där för dig närsomhelst. Det är en nära relation för att man som elev ska känna sig bekväm till att prata om det finns något problem. Känns bra, eftersom jag är halva jordklotet ifrån mina närmaste.

Tid att anpassa sig

Första dagarna var en anpassning, då vi började direkt med koreanskan. Det var intensivt eftersom det var väldigt få gånger Engelska användes. Men efter den anpassningen, insåg man att man lärdes sig Koreanska med stormsteg. Det bästa var väl att det bara var steg 1. Det är väl det som skiljer sig från svenska skolsystemet i gymnasiet något så enormt. Eftersom det är såpass intensivt att man nästan måste ta till sig det. Sen hjälper det något enormt att konstant höra Koreanska på gatorna, affärerna, caféer och restauranger, att bli tillfrågad om saker och ting på koreanska av koreaner och bli satt i en situation då koreanska helt enkelt var ett måste för att kommunicera var också det som snabbt lärde upp mig.

Jag kan konstatera att Seoul är en stad som aldrig sover. Detta är något av en kontrast från Göteborg där jag kommer ifrån. Dessutom fanns det väldigt få stunder man kände rädsla för att vara på gatorna, trots att det var mitt i natten och att nattlivet är så prevalent här.

På Korean Barbeque
På Korean Barbeque

Missa inte den koreanska maten

Jag tror det viktigaste i livet för mig är mat. Sydkorea leverar stort på den fronten. Koreansk mat har en väldigt varierad kost och är dessutom nyttigt. Självklart beror det på vad man väljer! Passar inte detta, ska det inte vara någon oroan, det finns massovis med olika typer av restauranger i Seoul – t.o.m en Svensk!

Sammanfattningsvis, så kan jag inte annat än att rekommendera Sydkorea och Kyung Hee University. Det är en mötesplats för alla och ett så roligt sätt att lära sig koreanska och möta nya människor!

Nu ska jag vidare och uppleva resterande halvåret i underbara Seoul!

/Naomi Berhane

Träffa Kyung Hee University i Stockholm och Göteborg i maj – stipendier delas ut!

Den 7:e och 8:e maj kommer Kyung Hee till Sverige för att hålla koreanska aftnar i Göteborg och Stockholm tillsammans med Blueberry. På varje afton kommer de att dela ut två stipendier värda 5095 kr/styck.  Läs mer om evenemangen och anmäl dig här!

Tveka inte att kontakta oss på Blueberry om du vill veta mer om att studera på Kyung Hee University i Seoul.

Per Liestam

Previous Marketing Manager